Kolumni: Sankarit ovat arvonsa ansainneet – näistä asioista Leijonat kannattaa muistaa

Sunnuntain finaali oli oikeastaan kosmetiikkaa. Leijonien joukkue ansaitsee Suomessa sankareiden vastaanoton maailmanmestareina, mutta olisi ansainnut sen myös MM-hopeamitalisteina.

Jo lauantain välierävoiton jälkeen ruotsalaislehti Aftonbladetin kolumnisti Mats Wennerholm arveli, että Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen voittaisi Suomessa seuraavat presidentinvaalit, jos asettuisi ehdolle.

Jalonen alkaa kieltämättä olla suomalaisen urheilun kansallissankari. Leijonien kolmesta miesten MM-kullasta hän on voittanut päävalmentajana kaksi ja hän on ollut luotsaamassa alle 20-vuotiaiden maajoukkueen maailmanmestariksi kotikisoissa 2016, jotka jättivät vahvan muistijäljen varsinkin nuorempaan katsojapolveen.

Jalosella ei ole tapana suhtautua saamaansa huomioon ja kehuihin väistellen, vaan hän kertoo rehellisesti, mitä ne hänelle merkitsevät. Huomion hän kuitenkin ohjaa mieluiten pelaajiin.

 

Kun Jalonen tuli puoliltapäivin finaalipäivänä median haastateltavaksi, kysyin häneltä, mistä asioista tämä joukkue kannattaa muistaa vielä vuosienkin päästä – tuli kultaa tai ei.

– Iso sydän. Leijonasydän, joka sykkii joukkueen ja Suomenkin puolesta, hän aloitti kliseisen kuuloisesti mutta teki olennaisia lisäyksiä.

– Totta kai he pelaavat toinen toisilleen, mutta haluavat myös näyttää, että arvostavat sitä että saa pelata Leijonissa, vetää Suomen paidan päälle ja antaa kaikkensa koko kansakunnan eteen. Siellä on kuitenkin yli pari miljoonaa katsojaa taas tänään. Kyllä se velvoittaa.

Tuntia myöhemmin sain hallin mediakeskuksessa eteeni lomakkeen, jolla sai äänestää turnauksen tähdistökentällistä. Ensimmäinen reaktioni oli, että eihän Leijonilta kukaan ole lähelläkään valintaa, koska tämä on nimenomaan ollut osiaan suurempi joukkue.

Vertailua tehtyäni päädyin kuitenkin raapustamaan Mikko Lehtosen nimen tähdistön puolustukseen. Ei sieltä muistakaan joukkueista ole tähtipuolustajia kummoisesti noussut esiin, ja varakapteeni Lehtonen oli yksi niistä liimapelaajista, jotka pitivät Leijonien pakettia kasassa läpi kisojen. Hän on pelaajia, joiden kokeman arvostuksen ja tunnettavuuden pitäisi tämän turnauksen jälkeen kohota uusiin sfääreihin.

 

Jalonenkin muistutti, että Suomen joukkue oli täynnä huippupelaajia, vaikkeivät NHL-tason miehiä olekaan.

– Emme me voisi pelata hyvää yhteistyön lätkää, jos ei siellä yksilöt pystyisi toteuttamaan niitä asioita, Jalonen sanoi.

– Meillä on myös se periaate, että kun joku tekee virheitä tai tulee vaikeita hetkiä, joku auttaa – niin kuin elämässä ylipäätään. Se on auttanut meidät pälkähästä monta kertaa. Kun joku tekee virheen, joku tulee auttamaan ja estää esimerkiksi vastustaja maalipaikan. Ei luovuteta, vaan pelataan tilanteet loppuun asti.

Kolmantena mieleenpainuvana juttuna ovat nousseet esiin muutamat yksilöt, etunenässä teinivirtuoosi Kaapo Kakko ja kapteeni Marko Anttila. Pelejä katsoessa ja haastatteluita tehdessä toimittaja on niin hektisesti kiinni työssään, ettei siinä ehdi liikuttua, mutta kun jälkikäteen kuuntelee nauhalta tai lukee paperilta joukkuetovereiden sanoja empaattisesta, suurisydämisestä ja kivisen tien huipulle kulkeneesta Anttilasta, alkaa ainakin minulla silmäkulma nykiä.

Näistä asioista Leijonat kannattaa muistaa. MM-kullan lisäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Paljaita pakaroita suihkulähteessä, villejä voitontansseja keväisessä yössä – Jyväskylä ja Suomi sekosivat jääkiekon MM-kullasta, katso kuvasarja ja videot