Kurinpitorangaistusten määrissä isoja eroja Liiga-seurojen välillä – katso lista

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt tällä kaudella jo viisi rangaistusta päähän kohdistuneista taklauksista, vaikka enitenkin pelanneilla joukkueilla on takana vasta kahdeksan ottelua. Kuudes tapaus on parhaillaan käsittelyssä.

Rangaistuslinja on selkeästi tiukentunut edellisistä kausista. Kovin panna on isketty Ässien Matti Lambergille, joka kärsii 13 ottelun pelikieltoa.

– Toivottavasti ruuvia ei tarvitse enää kiristää. Linja on nyt näytetty ja se on kaikille selvä. Runsaan palautteen perusteella koventunut linja on hyväksytty. Liigalla on selkeä tahtotila päästä eroon vaarallisista taklauksista, kurinpitodelegaation puheenjohtaja Sampo Liusjärvi kokee.

– Suurin vastuu on pelaajilla ja uskon, että nykyisen linjan perusteella he ymmärtävät tilanteen ja ongelmatapaukset vähenevät, Liusjärvi lisää.

Muutaman viime kauden tilastojen perusteella tietyt seurat ja pelaajat ovat esille poikkeavan paljon muihin verrattuna.

– Seurojen suhteen meillä ei ole ankaroittamissääntöä, mutta pelaajien kohdalla sellainen on käytössä, Liusjärvi selvittää.

Viime kauden hopeajoukkue KalPan pelaajat ovat olleet harvimmin kurinpitokäsittelyssä tilastointijakson aikana. Kyse ei ole sattumasta, vaan seuran omasta linjasta.

– Olemme luoneet vuosien aikana kohtuuden kulttuurin. Emme tilaa pelaajiltamme ylilyöntejä tai isoja taklauksia. Meillä on strategia, jonka mukaan haluamme tulla esille energisenä, liikkuvana, vauhdikkaana ja taitavana joukkueena. Emme ole brändänneet itseämme fyysisen linjan joukkueeksi, KalPan pääomistaja ja päävalmentaja Sami Kapanen valottaa.

Kapasen mielestä kurinpitoryhmä on vältettävissä yksinkertaiselle keinolla.

– Samat valmentajat ja pelaajat ovat usein esillä näissä ongelmatapauksissa. Meillä vaikeuksia pyritään välttämään ennen kaikkea pelaajavalinnoilla. Lisäksi olemme ankaria jo esimerkiksi turhien huitomisjäähyjen suhteen, joten kaikille pelaajillemme on selvää, että emme kaipaa ylilyöntejä. Tarvittaessa käytämme ongelmatilanteissa seuran sisäisiä toimenpiteitä, Kapanen sanoo.

Kapanen ei kaipaa kaukaloon väkivaltaa. Hän kokee itse asiassa usein kurinpitodelegaation kohteeksi joutuvat pelaajat melko lailla tarpeettomiksi.

– Mitä joukkue tekee sellaisella pelaajalla, joka ensin aiheuttaa omilleen viiden minuutin alivoiman ja istuu sen jälkeen monta peliä katsomossa pelikiellossa? Kapanen kysyy.

– Mielestäni pelaajille on aika selvästi esitetty, mikä on sallittua ja mikä ei. Sen mukaan pitäisi osata toimia kaukalossa, Kapanen sanoo.

Kuluvan vuosikymmenen kovin kurinpitorangaistus on Semir Ben-Amorille mätkäisty 18 ottelun pelikielto vuodelta 2012. Jokereissa silloin pelannut Ben-Amor teloi HIFK:n Ville Peltosen pelikyvyttömäksi silmittömän väkivallan purkauksen päätteeksi. Nykyisissä pelikielloissa aletaan jo lähennellä Ben-Amorin sanktiota.

– Se tapaus ei vaikuta linjaamme päähän kohdistuvissa taklauksissa millään tavalla. Siinä oli kyse pahoinpitelystä. Sen jälkeen kurinpidon ei onneksi ole tarvinnut käsitellä jääkiekon luonteen ulkopuolelle kuuluvia tapauksia. Tapaus Ben-Amor on omassa kategoriassaan, Liusjärvi selvittää.

Ben-Amorin pannan ei siis pitäisi luoda kurinpitäjän mielestä tiettyä rajaa pelikieltojen kovuudelle.

– Rangaistuksia voi aina koventaa. Uskon kuitenkin, että kaikki tajuavat kurinpitoon tulevien tapauksien tuomittavuuden ja sitä kautta pääsemme jatkossa vähemmillä töillä, Liusjärvi luottaa.

KalPa–Jukurit, jääkiekon Liigan ottelu Kuopion Niiralan Montussa tiistaina kello 18.30.

Liiga

Kurinpitopäätökset kausilla 2015–18

Pelicans: kurinpitorangaistuksia 42 ottelua / 12 eri tapausta

Sport: 33 / 11

Ässät: 32 / 9 (lisäksi Antoine Laganieren tapaus päähän kohdistuneesta taklauksesta parhaillaan käsittelyssä)

TPS: 31 / 10

Ilves: 24 / 7

HIFK: 17 / 11

JYP: 15 / 7

Tappara: 14 / 7

SaiPa: 10 / 3

HPK: 8 / 4

Lukko: 5 / 3

KooKoo: 4 / 2

Kärpät: 4 / 2

KalPa: 3 / 3

Jukurit (ei pelannut kaudella 2015–16): 1 / 1

Lähde: Liiga