Liigan kestomenestyjä erotti päävalmentajansa

Yksi mestaruus ei riittänyt takaamaan JYPin päävalmentajalle Marko Virtaselle jatkoaikaa jyväskyläläisjoukkueessa. Virtasesta tuli pääsiäisen keskellä entinen päävalmentaja, kun JYPin seurajohto antoi hänelle potkut.

JYP juhli helmikuussa Virtasen johdolla seurajoukkueiden CHL-sarjan Euroopan mestaruutta. Juhlahumu hälveni kiirastorstaina, kun JYPin matka kotimaisen Liigan pudotuspeleissä katkesi kesken puolivälierissä, joista jatkoon meni vastustaja HIFK otteluvoitoin 4–2.

– Tulos oli pettymys. Putoaminen puolivälierissä ei ollut sitä, mitä haimme, JYPin urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari perustelee Virtasen erottamista.

SM-liigassa vain JyP HT:ssa pelannut (1987–2000) Virtanen, 49, toimi JYPin päävalmentajana kaudesta 2013–14. Hänen ensimmäisellä kaudellaan JYP voitti seurajoukkueiden European Trophyn sekä vuosina 2015 ja 2017 SM-pronssia.

 

Mitalipeliautomaatti

Runkosarjanelonen JYP on kymmenen viime liigakautensa aikana selviytynyt aina pudotuspeleihin ja ennen tätä kevättä karsiutunut mitaliotteluista vain kerran aiemmin, 2014 puolivälierissä SaiPaa vastaan.

Virtasen erottaminen tuli ajankohtaiseksi juuri tätä taustaa vasten, ei niinkään keskiviikkona nöyryyttävästi 5–0-johdosta hävityn viidennen HIFK-puolivälierän takia.

– Ei näin isoa ratkaisua voi yhden pettymyksen piikkiin laittaa. Meillä oli runkosarjassa ennen paria viimeistä viikkoa mahdollisuudet kakkossijaan. Nyt toteutui riski saada heti vastaan HIFK, jonka tasoinen joukkue pitäisi kohdata vasta myöhemmin pudotuspeleissä, Holtari sanoo.

JYPin Suomen mestaruudet ovat vuosilta 2009 ja 2012.

– Tilastoniilojen mukaan olemme varmaan viimeksi kuluneen vuosikymmenen parhaiten pärjännyt seura, mutta keväisin on ollut vaikeuksia ottaa lankulta sitä viimeistä loikkaa.

 

Raskas kausi

 

JYPin kausi oli ennätysmäisen raskas.

– Helmikuun 6. päivään mennessä joukkue pelasi Liigan ohella 13 kiihkeää CHL-peliä. Olympiavuosi tiivisti rytmiä parilla viikolla.

Holtarin mukaan JYPillä ei ole tulipalokiirettä pestata uutta päävalmentajaa.

– Otamme vähän happea. Ensi kauden joukkue on käytännössä kasassa, ja valmentajat, joita kesäharjoituksissa tarvitaan, ovat paikalla.