Mörkö se tahtoo kultaa, tinttan tanttan tallallei – "Koko joukkue rakastaa häntä"

Tuttu näky Slovakian MM-kisoista. Siinä mies seisoo haastattelualueella, usein viimeisenä. Pää on lähes sananmukaisesti pilvissä, jalat maassa. 34-vuotias Marko Anttila on kulkenut pitkän tien leijonakapteeniksi.

Nyt hän on koko kansan "Mörkö", joka johdattaa Suomen tänä iltana MM-finaaliin.

Luistimet jalassa 215-senttinen Anttila joutuu kumartumaan kuullakseen varreltaan vähäisimpien toimittajien kysymykset, mutta hän tekee sen. Ottaa katsekontaktin jokaiseen kysyjään ja jakaa tarvittaessa puheenvuorot, jos kysymykset osuvat päällekkäin.

"Oliko sulla vielä jotain?"

Anttilalla ei ole kiire, hän ei töksäyttele tyhmiinkään kysymyksiin. Voittoisan Ruotsi-ottelun jälkeen Mörkö käveli tyhjään koppiin, kun ei tohtinut kiirehtiä ulos median tentistä.

Muut olivat jo lähteneet tekemään loppuverryttelyä.

- Leirityksen jälkeen ei jäänyt mitään epäselvää, kuka valitaan kapteeniksi. Koko joukkue rakastaa häntä, on niin empaattinen ihminen, leijonaluotsi Jukka Jalonen sanoi Venäjä-välierän jälkeen lähes herkistyen.

Yli kaksimetrinen Marko Anttila joutuu toisinaan kumartumaan kuullakseen haastattelijan kysymykset. Kuva: Jussi Nukari
 

Juuri sellainen kuva Anttilasta on jäänyt. Jos Lempäälän lempeä jätti jaksaa MM-kisojen mylläkässä ottaa huomioon jokaisen median edustajan, millainen hän on onkaan joukkueensa keskellä?

"Mikään ei tullut tarjottimella"

Myös uransa parasta kiekkoa Slovakiassa pelannut hyökkääjä Harri Pesonen ylistää Anttilaa maasta taivaisiin.

- Mörkölle mikään ei ole tullut tarjottimella, mutta niin vain se on KHL-pelaaja ja maajoukkueen kapteeni. Sille on aikoinaan vittuiltu sieltä sun täältä, mutta työnteolla Mörkö päässyt tähän. Hienoa seurata, kun tuollainen jätkä liidaa meitä, Pesonen hehkuttaa.

Repliikki tulee sellaisilla äänenpainoilla, että JYP-kasvatti taatusti myös tarkoittaa joka sanaa. Eikä suotta. Jo viisitoista vuotta sitten liigassa debytoinut Anttila oli vuosia lähinnä pitkänhuiskea kuriositeetti, kunnes hänestä tuli ensin huippupelaaja liigaan, sitten KHL-pelaaja sekä MM- ja olympiaedustaja.

Lopulta leijonien MM-mitalijoukkueen kapteeni.

"Se on taidon puutetta"

Ensin Kosicessa ja sitten Bratislavassa Anttila on viimeistellyt kaksi mittaamattoman tärkeää maalia. 4-4 -tasoitus Ruotsia vastaan puolivälierässä ilman maalivahtia, sitten koko ottelun ainokainen Venäjä-välierässä.

 

Miehen oma kommentti näistä on taattua Mörköä.

- Se on taidon puutetta, ettei maaleja ole enempää. Nyt sattui pari tuollaista pomppua menemään, Mörkö murjaisi.

Sosiaalinen media laulaa kuorossa Mörkö-oopperaa finaalin alla meemit ovat alkaneet elää omaa elämäänsä. Oma biisikin löytyy jo. Niiden lastenlauluklassikoiden lisäksi.

 

Mutta jälleen Anttila lyö jäitä hattuun.

- Jätkät näitä hehkuttaa tuolla kopissa, mutta itse yritän ottaa rauhallisesti (äly)puhelimen kanssa, Anttila linjasi.

Hyvältä se toki tuntuu, ei hän sitä kiellä. Mutta sitaatin kärki ei ole siinä, että Mörkö on kansakunnan kaapin päällä, vaan lajissa nimeltä jääkiekko.

- Ei huomio tietenkään pahalta tunnu. Lämmittää mieltä. Olen aina rakastanut sitä, että Suomen kansa tykkää tästä lajista ja jääkiekko on iso laji Suomessa.

Mitähän se Mörkö tahtoo?

Lopunperin Anttila - tai mieluummin Mörkö, jos sallitte - kääntää puheen jälleen kerran joukkueeseen.

- Onnistujia on silloin tällöin ja nimiä mainitaan, mutta on turha nostaa yksilöitä esiin. Kyä mää nostaisin tämän joukkueen kaikki ukot huollosta lähtien tähän touhuun mukaan.Lopuksi jäljelle jää vain Marjatta Pokelan klassisen lastenlaulun kysymys:

Mitähän se Mörkö tahtoo,

tinttan, tanttan tallallei?

Sitä ei tarvitse kysyä mieheltä itseltään, vastaus on tiedossa.

Mörkö se tahtoo kultaa,

tinttan, tanttan tallal lei.

Jos näin käy, niin sitten mutten lähtee Mörkö piiriin.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Selfiekeppimies: Käsittämätön joukkue, käsittämätön kapteeni Mörkö - mutta tästä en haluaisi puhua

"Muuramen mufloni" oli tulta ja tappuraa - "Kyllä muakin perkele pelottaisi!"

Anttila juhli MM-välierän ainoaa maalia kuin voittoa – "Vähän liian aikaisin tuuletin"