Moderni jäähalli siintää KalPan silmissä

KalPa Hockey Oy on odottanut kahdeksan vuotta Kuopion jäähallin peruskorjauksen alkamista.

Nyt ensimmäinen askel toteutusta kohti on otettu, sillä Kuopion kaupunki on pyytänyt Kuntolaakso-hankkeesta kiinnostuneilta tahoilta ilmoittautumiset maaliskuun loppuun mennessä.

Kyse on uuden uimahallin rakentamisesta ja jäähallin peruskorjauksesta.

– Tavoitteena on päästä toteuttajatahon kanssa sopimukseen niin, että nimet on papereissa viimeistään ensi tammikuussa. Siitä kolmen vuoden päästä pitäisi olla valmista. Jos kaikki menee hienosti, meillä on uusi uimahalli käytössä joulukuussa 2019, kertoo rakennuttajapäällikkö Veli-Matti Paananen Kuopion Tilakeskuksesta.

Kuntolaakson toteuttaminen oli huulilla jo kaksi vuotta sitten YIT Rakennus Oyj:n nimissä. Hanke karahti tuolloin kuitenkin kiville, sillä syntyi epäilys, ettei se täytä kilpailulain ehtoja.

– Nyt näyttää siltä, että tällä mallilla asiat viimein etenisivät, sanoo toiveikkaasti KalPa Hockeyn toimitusjohtaja Toni Saksman.

Uudessa yrityksessä on kyse samaisesta 25–30 miljoonan euron investoinnista. Uuden uimahallin hinnaksi on arvioitu noin 22 miljoonaa euroa, jäähallin korjauksen 3,5 miljoonaa.

Kuviossa kaupunki myy jäähallin sijoittajalle, joka peruskorjaa sen ja rakentaa uuden uimahallin jäähallin viereen. Kuopio sitoutuu pitkällä 20 vuoden vuokrasopimukselle vuokraamaan tilat itselleen.

Paanasesta neuvottelumenettelyssä ratkaisevaa on, mikä vuokran hinnaksi tulee.

– Kaupunki myy jatkossakin jääaikaa ja uimalippuja, ja saa lipputulot kompensoimaan vuokraa.

Paanasen mukaan jäähallin hinta tulee neuvoteltavaksi.

– Hinta voisi olla lähellä hallin tasearvoa, joka on vajaat 1,2 miljoonaa euroa.

Paanasesta jäähallin hinta ei ole bisneksen paikka, sillä ahneus osuisi omaan nilkkaan.

– Investori vain siirtäisi kovan hinnan pääomavuokraan, jota sitten maksaisimme.

Hankinnan ennakoitu kokonaisarvo onkin 30–50 miljoonaa euroa. Summa sisältää pääomavuokrat.

Samassa yhteydessä myös KalPa myy hallissa omistamansa ravintola- ja aitiotilat.

– Olemme lupautuneet myymään ne tulevalle investoijalle ja vuokraamme sitten takaisin, sanoo Saksman.

Paananen uskoo, että Kuntolaaksoon halukkaita investoijia löytyy.

– Siihen ei hanke kaadu. Todennäköisesti neuvottelukumppaniksemme tulee jonkinlainen konsortio. Ennakkokyselyjen perusteella kiinnostuneita tahoja on 3–5. Enemmän siis kuin pari vuotta sitten, jolloin tahoja oli kaksi.

Jäähallissa korjataan pääasiassa talotekniikkaa, uusitaan pukuhuonetilat ja rakennetaan lisää vessoja. Remontin yhteydessä lisätään myös katsomopaikkoja.

– Saamme siten hallin vastaamaan Jääkiekon Mestareiden Liigan CHL:n areenavaatimuksia, sanoo Paananen.

Saksman ei vielä ennakoi, paljonko lisäpaikkoja tulee. Tarkoitus on pienentää kaukaloa, jolloin saadaan eteen lisäpaikkoja. On puhuttu myös uimahallin puoleisen päädyn kulmakatsomoista.

– Olemme tässä päävuokralaisen asemassa. Emme tee omalla rahalla, joten roolimme on toivoa ja neuvotella.

Saksmanin mukaan suunnitelmat tarkentuvat, kunhan neuvottelut alkavat.

– Toiveemme on, että halli saadaan viihtyisämmäksi ja monikäyttöiseksi. Isoja konsertteja ja tapahtumia voisi olla nykyistä enemmän. Harjoitushalleja voi olla toisaalla, summaa Saksman.

Paanasen mukaan jäähallin remontti tehdään useassa vaiheessa kesäisin, jotta liigapelit eivät häiriinny. Hankkeen yhteydessä ratkaistaan myös pysäköintiongelmat rakentamalla pysäköintitalo jäähallin viereen.