Neljä vuotta sitten Pesonen nieli rajun pettymyksen – "Oli siinä informaatiokatkos"

Pieni tuokiokuva neljän vuoden takaa Ostravasta, 358 kilometrin päässä tämän kevään toisesta kisakaupungista Kosicesta. Silloinen päävalmentaja Kari Jalonen liukuu jäältä kisojen aattopäivän harjoituksista. Jalosella on miehistössään 26 pelaajaa, kun kisapasseja voi leimata kaikkiaan 25.

Media odottaa malttamattomana tietoa, kuka joutuu nyt kotimatkalle.

– Harri Pesonen lähtee kotiin, ilmoittaa Jalonen.

Pesonen on ollut mukana koko MM-leirityksen ajan ja pelannut yhtä lukuun ottamatta kaikki kisoja edeltäneet harjoitusottelut. Pian Jalosen jälkeen Pesonen itse saapuu median eteen. Hän aavistaa kohtalonsa, mutta ei ole sitä vielä päävalmentajan suusta kuullut.

Tämän jutun kirjoittajalla tieto jo on ja ensimmäisessä kysymyksessä se välittyy myös Pesoselle. Raju pettymys iskee tajuntaan.

– Niin... Ehkä mä en lähde kommentoimaan tähän mitään, Pesonen saa murahdettua.

– Koko leirityksissä ei ollut kertaakaan sellaista tilannetta, että en ollut kentällisissä mukana. Pelasin kaikki harjoitusmatsit viimeistä lukuun ottamatta. Vasta täällä alkoi tulla sellainen olo, että on vähän ylimääräisenä tässä, hän lisää.

"Ei kannata mieltänsä pahoittaa"

Neljä vuotta myöhemmin Muuramen mies on MM-kisoissa, vihdoin uransa ensimmäisissä. Eikä jännittämässä kohtaloaan, vaan pelaamassa ja vieläpä isossa roolissa. Ensimmäisten Kosicessa pidettyjen harjoitusten perusteella hän viilettää kakkosketjussa yhdessä Sakari Mannisen sekä superlupaus Kaapo Kakon kanssa.

Vastuuta on tarjolla myös toisessa ylivoimakoostumuksessa.

– Totta kai se otti silloin Ostravassa raskaasti päähän ja oli siinä pientä informaatiokatkosta. Mutta ei siitä mitään katkeruutta jäänyt, tämä jääkiekko on tällainen bisnes. Ei kannata koskaan liikaa mieltänsä pahoittaa, Pesonen kuittaa nyt.

Seuraavalla kaudella (2015-16) hän nakutti yhä voimassa olevan piste-ennätyksensä Sveitsin pääsarjassa. Tuolloin Lausannea edustanut nykyinen Langnaun pelaaja nakutti tehot 22+24=46.

– Se oli uran paras kausi siihen mennessä. Kevään maaottelut auttoivat siinä varmasti, vaikka en kisoihin päässytkään.

"Viisi ukkoa siellä touhuaa"

Vastuuseen lähes kokonaan Euroopasta kasatussa leijonalaumassa hän on valmis. 30-vuotias hyökkääjä kuuluu joukkueen nestoreihin. Vain Veli-Matti Savinainen, Marko Anttila ja Kristian Kuusela ovat häntä vanhempia.

– Posiitivinen kausi alla. Sarjapeleissä syntyi tulosta, Karjala-turnaus syksyllä sujui hyvin ja nyt leiri oli nousujohteinen. Alussa oli pientä vammaa, mutta pääsin hyvään iskuun, Pesonen selvittää.

– Pienen ikäni olen MM-kisoja seurannut ja miettinyt, että olisihan täällä hienoa pelata. Yksi unelma toteutuu. Hieno tilaisuus meille Euroopassa pelaaville, kun leijonissa ei tällä kertaa NHL-miehiä juuri ole mukana, hän lisää.

Kokenut pelaaja tiedostaa realiteetit materiaalin vajavaisuuden osalta, mutta muistuttaa, että kyse on kuitenkin joukkuepelistä.

– Viisi ukkoahan siellä yhtä aikaa touhuaa kummallakin puolella. Meillä on ennakkoluuloton, pelirohkea ryhmä. Ja kyllä meiltä sopivasti rosoakin löytyy. Varsinkin pohjoisamerikkalaisia vastaan pitää olla valmis siihen, että joku vähän tönäisee.

"Tietysti jos joku sattuisi..."

Niin, se Pohjois-Amerikka. Pesonen siirtyi kasvattajaseurastaan JYPistä New Jersey Devilsin organisaatioon kaudeksi 2012-13. Rapakon takana vierähti kaksi kautta, mutta jälkimmäinen ei enää tuonut mukanaan NHL-otteluita. Ensimmäisen sesongin aikana niitä kirjattiin Pesoselle neljä.

Hatusta vedetty kysymys paluusta NHL-ympyröihin huvittaa reilun vuoden ikäisen Onni-pojan isää.

– Heh, on tietysti hienoa päästä mittaamaan omaa tasoaan maailman parhaita pelaajia vastaan, mutta ei se ole enää viime vuosina mielessä ollut, jo viisi kautta Sveitsissä viihtynyt Pesonen hymähtää.

Hän pelasi ensin neljä kautta Lausannessa, tämän kauden joukkueen Langnaun kanssa sopimusta on vielä kaksi kautta jäljellä. Ehkä sitten tai viimeistään joskus myöhemmin hurrikaaniseuran osaomistaja palaa kotikonnuille.

– Mutta tietysti jos Pohjois-Amerikassa joku sattuisi kiinnostumaan vaikka näiden kisojen perusteella, niin pitäisihän sellaiseen suhtautua vakavasti, Pesonen heittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.