Onhan se tietysti hauska kuriositeetti, mutta... - Leijonat murskaa Britannian

ASETELMA: Onhan se nyt tietysti hauska kuriositeetti, että leijonat ei ole koskaan voittanut Britanniaa MM-jäillä. Kohtaamisia on kaksi. Vuonna 1951 pelattiin Pariisissa ja silloin britit olivat parempia maalein 6-3.

Yksitoista vuotta myöhemmin kiekkoiltiin Denverissä ja Colorado Springsissä. Britannia oli nostettu A-sarjaan, kun Neuvostoliitto ja Tshekkoslovakia boikotoivat kisoja. Britit löivät Suomen 7-5 ja se oli heidän ainoa voittonsa näissä kisoissa.

Nyt kyse ei ole siitä, voittaako Suomi, vaan siitä, millaisilla lukemilla Suomi voittaa. Esimerkiksi Kanada höykytti Britanniaa 8-0 ja Tanska 9-0. Leijonien pahin vihollinen on leijonat itse, mutta toisaalta joukkueen moraali vaikuttaa olevan niin korkealla, ettei ainakaan pahemman läpsyttelyn vaaraa ole.

Brittien EIHL-liiga lienee Euroopan tappeluherkin sarja, mutta sen kovimmat nyrkkimannet ovat Pohjois-Amerikan poikia. EIHL:n 14 yli sadan jäähyminuutin miehestä vain yksi edustaa Britanniaa.

Kokoonpanon osalta leijonat jatkaa kaikki pelaa -hengessä. Kenttäpelaajista huilivuorossa on tällä kertaa Jere Sallinen, kun Kristian Kuusela palaa kokoonpanoon. Yllätysveto löytyy maalilta, kun Jussi Olkinuora debytoi aloittavana maalivahtina.

Lue myös: Leijonaleiristä kunnioittavaa puhetta heittopussi-Britanniasta - "Jos siihen sortuu, niin tulee tosi vaikea peli"
 

Loukkaantuneiden kirjoissa on edelleen Juho Lammikko.

ARVIO: Kaiken järjen mukaan leijonien maalimäärän pitäisi olla ainakin samoilla haminoilla kuin Kanadan ja Tanskankin. Yksi saattaa livahtaa omiin, jos huonosti käy. 8-9 maalia Suomelle, 0-1 Britannialle.

SEURAA HEITÄ: Kai tähän on leijonista pakko nostaa mielikuvituksettomasti Kaapo Kakko. Patrik Laineen 18-vuotiaiden MM-kisapelaajien maaliennätys seitsemän siirtynee tänään historian lehdille. On yllätys, jos Kakko ei iske vähintään kahta.

Se ainoa Britanniaa edustava yli sadan jäähyminuutin mies on Calgaryssa syntynyt ja kasvanut Ben Lake. 103 minuuttia Coventry Blazen riveissä eivät ole kuitenkaan koko totuus. Lake nakutti siinä ohessa 34+43=77 pistettä ja sijoittui pistepörssin kakkoseksi.

Lue myös: Kolumni: Päiväni murmelina eli 200 vuorokautta jääkiekon MM-kisoissa
 

LEIJONIEN KOKOONPANO:

1: 25 Toni Rajala - 15 Arttu Ilomäki - Niko Ojamäki; 4 Mikko Lehtonen - 55 Atte Ohtamaa

2: 82 Harri Pesonen - 65 Sakari Manninen - 24 Kaapo Kakko; 40 Petteri Lindbohm - 28 Henri Jokiharju

3: 19 Veli-Matti Savinainen - 27 Eetu Luostarinen - 71 Kristian Kuusela; 70 Niko Mikkola - 7 Oliwer Kaski

4: 41 Joel Kiviranta - 21 Juhani Tyrväinen - 12 Marko Anttila; 50 Miika Koivisto - 58 Jani Hakanpää

Maalivahti: Jussi Olkinuora (Veini Vehviläinen)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Leijonaleiristä kunnioittavaa puhetta heittopussi-Britanniasta - "Jos siihen sortuu, niin tulee tosi vaikea peli"