Sami Kapanen muokkaa KalPan ketjuja: "Nyt pitää takoa, kun rauta on kuuma"

Sijoilla kymmenen ja 11 olevat KooKoo ja KalPa kohtaavat jääkiekon Liigan ottelussa torstaina kello 18.30 Kouvolan Lumon Areenalla.

Asetelma

KooKoo pelasi vahvan alkukauden, mutta on sen jälkeen valunut sarjataulukossa pohjaa kohti. KalPa puolestaan aloitti kehnosti, mutta on tehnyt viime aikoina kovaa nousua.

KooKoo on hankkinut kuudesta edellisestä ottelustaan kymmenen pistettä, kun KalPan vastaava kertymä on 15.

KalPan kurssi on kääntynyt, mutta joukkueella on edelleen paljon ongelmia viimeistelyssä. Kuopiolaiset ovat tehneet 24 ottelussa ainoastaan 44 maalia, joka on Liigan alhaisin luku. Vain 1,83 tehtyä maalia ottelua kohti on luku, jolla säännöllinen voittaminen on haastavaa. KalPan vahvuudeksi on toisaalta todettava, että omissakaan ei ole soinut kovin tiuhaan etenkään viime aikoina. Viime kevään hopeajoukkue on päästänyt 59 osumaa, joka on Liigan seitsemänneksi alhaisin kertymä. Seitsemässä edellisessä ottelussa KalPan verkko ei ole heilunut yhdessäkään kamppailussa varsinaisella peliajalla tai jatkoajalla kahta kertaa useammin.

– Hyökkäyspelaamisen viimeistelyvoimaa on löydettävä lisää. Prosentuaalisesti emme tee paikoistamme riittävästi maaleja, KalPan päävalmentaja Sami Kapanen sanoo.

Päävalmentaja kaipaa tulosta lisää etenkin ylivoimalla.

– Olemme tehneet ylivoimalla ihan hyvin maaleja suorista hyökkäyksistä, mutta alueellista painetta on luotava enemmän, Kapanen näkee.

KalPa jatkaa Kouvolassa samalla miehistöllä, joka oli jalkeilla edellisellä kierroksella Ilves-voitossa. Ketjukoostumuksiin tulee kuitenkin muutos, kun Jerry D'Amigo ja Alexandre Texier vaihtavat päikseen paikkoja.

Texier nousee ykkösketjuun Balazs Sebokin ja Kai Kantolan rinnalle ja D'Amigo siirtyy Joni Ikosen ja Janne Tavin ketjuun.

– Haemme koko ajan toimivimpia koostumuksia ketjuihin. Nyt kokeillaan tällaista, Kapanen valaisee.

Joukkueen puolustuspelaamisesta Kapasella on paljon hyvää sanottavaa.

– Joukkueen ymmärrys puolustuspelaamisen arvottamiseen on kehittynyt. Annamme nyt usein itsellemme mahdollisuuden voittaa, kun pidämme vastustajan yhdessä tai kahdessa maalissa, Kapanen toteaa.

KooKoon luvut ovat 70 tehtyä ja 72 päästettyä maalia.

Erilaisista maalimääristä johtuen peräti kahdeksan KooKoon pelaajaa on hankkinut enemmän tehopisteitä kuin KalPan kultakypärä Alexander Ruuttu. Michael Keränen, Miikka Pitkänen, Patrick Bjorkstrand, Toni Kähkönen, Jake Newton, Anrei Hakulinen, Emil Kristensen ja Siim Liivik ovat ne kouvolalaisten miehet, jotka ovat KalPan tehopelaajan edellä pistepörssissä.

Etenkin vieraspelit olivat kauden alussa haastavia KalPalle. Avauskierroksen Jukurit-voiton jälkeen meni peräti yhdeksän matkapeliä ilman voittoa. KalPa on yhä Liigan kolmanneksi heikoin vierasjoukkue, mutta kahdesta edellisestä reissusta on tullut yhteensä täydet kuusi pistettä.

– Olemme nyt pystyneet vieraissakin hyvään pelaamiseen ja tehneet myös tulosta. Tunne vieraspelien onnistumisista heijastuu kotiotteluihin rentoutena. Tavallaan saamme siirrettyä pois painetta kotipeleistä, kun vieraissakin tulee tulosta. Viime viikkoina vapautunut ilmapiiri on näkynyt aiempaa raikkaampana tekemisenä harjoituksissa. Suunta on hyvä, mutta olisi vaarallista tyytyä tilanteeseen. Muutaman hyvän viikon tekemisen seurauksena takki ei saa aueta. Nyt pitää takoa, kun rauta on kuuma, Kapanen muistuttaa.

Avainpelaajat

KalPan kasvatti Miikka Pitkänen lähti viime kauden jälkeen Kouvolaan hakemaan aiempaa suurempaa roolia Liigassa. Maisemanvaihdos teki nuorukaisen uralle alkukauden perusteella hyvää. Pitkänen on kasannut tehot 7+12=19 ja KooKoon pörssissä edellä on vain Michael Keränen (8+11=19). Keskushyökkääjänä pelaavan 21-vuotiaan Pitkäsen aiempi piste-ennätys 6+9=15 Liigassa oli viime kaudelta.

KooKoossa pelaavat KalPan kasvateista myös Toni Hyvärinen ja Ville Vainikainen.

KalPassa tehot ovat jakaantuneet tasaisesti. Todellista pistelinkoa riveistä ei ole ainakaan vielä löytynyt. Merkille pantavaa on sekin, että viiden tehokkaimman kuopiolaispelaajan joukosta löytyy peräti kolme puolustajaa: Santeri Lukka, Mathew Maione ja Juuso Riikola.

KalPa kaipaa aiempaa enemmän tehoja etenkin kokeneilta Janne Tavilta (3+4), Kai Kantolalta (2+5), Tommi Jokiselta (0+6) ja Jerry D'Amigolta (1+4).

KalPan oletettu kokoonpano

Alexandre Texier – Balazs Sebok – Kai Kantola; Juuso Riikola–Santeri Lukka

Tommi Jokinen – Eetu Luostarinen – Alexander Ruuttu; Ryan Wilson–Mathew Maione

Sami Mutanen – Ville-Vesa Vainiola – Mikko Nuutinen; Mikael Seppälä–Otto Leskinen

Jerry D'Amigo – Joni Ikonen – Janne Tavi

7. puolustaja Konsta Mäkinen

Maalivahti Niko Hovinen