Sami Kapanen myi omistuksensa KalPasta kokonaan – ostajataho koostuu 11 tunnetusta savolaisvaikuttajasta

Yksi aikakausi tuli pohjoissavolaisessa huippu-urheilussa päätökseensä keskiviikkona, kun Sami Kapanen luopui kokonaan KalPasta.

Vuonna 2002 kuopiolaisjoukkueen omistajiin liittynyt entinen huippupelaaja myi KalPa Hockey Oy:n osakkeensa Savonmaan Puolesta Oy:lle, jonka takana ovat Teemu Hartikainen, Kimmo Timonen, Toni Saksman, Mikko Isotalo, Markus Pohjonen, Mika Sutinen, Pasi Toppari, Mika Tossavainen, Oskari Tuhkanen, Teemu Vepsäläinen ja Jarmo Vidgren.

Savonmaan Puolesta Oy:sta tulee kaupan myötä KalPa Hockey Oy:n osake- ja äänienemmistö, jonka tavoitteena on turvata liigakiekkoilu Kuopiossa jatkossakin. Pohjonen on yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Osapuolet eivät kertoneet kauppahintaa.

Kaupan myötä Savonmaan Puolesta Oy omistaa KalPasta noin 57 prosenttia. Lisäksi osa yhtiöön kuuluvista henkilöistä on omistanut kuopiolaisseurasta osuuksia jo ennestään.

– Näille ihmisille kuuluu KalPasta kaiken kaikkiaan lähes 70 prosenttia, Saksman taustoittaa.

 

Kapasen mukaan päätös kypsyi jo hänen toimiessaan KalPan päävalmentajana toissakaudella.

– Laitoin Pohjoselle ensimmäisen kerran kyselyn noin kaksi vuotta sitten. Aika ei ollut silloin vielä kypsä. Lugano-pestin aikana heti alkusyksystä syntyi vahva ajatus, että haluan valmentaa ja mennä eteenpäin, avata omaa työmarkkinakenttääni.

Jo Lugano-neuvotteluissa Kapaselta udeltiin, kuinka hän jaksaa ajankäytöllisesti jakaa energiansa niin valmentamiseen kuin liigaseuran omistamiseen.

– Jatkossa haluaisin päästä kehittämään itseäni valmentajana tai muuna kiekkotoimijana muualla. Mutta niin pitkään, kun olen ollut omistajana kiinni, on ollut esimerkiksi Liiga täysin poissuljettu, Kapanen taustoittaa.

 

Sami (vas.) ja Satu Kapanen sekä Markus Pohjonen, Toni Saksman ja Mika Sutinen taustoittivat KalPa-kauppaa keskiviikkona. Kuva: Tuire Punkki

 

Kapanen otti yhteyttä Pohjoseen uudemman kerran viime lokakuun lopussa, ja silloin syntyi ajatus isommasta omistajaryhmästä.

– Silloin tuli mieleen, että yhden henkilön pääomistajuus ei ole paras vaihtoehto. Nopeasti saimme kasaan tämän ryhmän, jonka jäseniä ei tarvinnut hirveästi houkutella. He tykkäsivät ajatuksesta, että KalPan omistajuus säilytetään Savossa, Pohjonen kommentoi.

Uutta omistajatahoa viehätti heti myös ideologia, jonka mukaan yhtiön tavoitteena ei tehdä rahaa omistajilleen.

– Se on sijoitus tänne Savoon. Nyt on meidän aika antaa vähän takaisin. Tarkoitus ei ole antaa omistajille osinkoja, Pohjonen lisää.

Jääkiekosta ja savolaisesta yrityselämästä tutuista nimistä koostuvan yhtiön avainhenkilöt muistuttavat, että Pohjois-Savon pysyminen elinvoimaisena alueena vaatii työpaikkojen lisäksi maakunnan ihmisiä yhdistäviä asioita vapaa-aikanakin.

 

Kapanen näkee KalPan olevan luovutushetkellä hyvässä kehitysvaiheessa.

– Tuote ei ole missään nimessä valmis, mutta pitkäkestoinen työ tuottaa tulosta. Siitä parhaat esimerkit ovat Kärpät ja Tappara.

Uusi enemmistöomistajajoukko lupaa joukkueelle ja sen johdolle työrauhan. 11 miehen ryhmä tunnustaa, että jääkiekkojoukkueen omistaminen ei ole sijoitus, josta olisi odotettavissa tuottoja.

– Taloudellisesti tämä on hölmöin sijoitus ikinä, Sutinen naurahtaa.

KalPa Hockey Oy:n hallituksessa istuvat Pohjonen ja Sutinen myöntävät, että toimivin muoto omistuksen hallinnointiin voisi olla säätiö.

– Omistuksen hajaantuminen meidän jälkipolvillemme ei välttämättä ole paras mahdollinen ratkaisu. Tätä sitoudumme tutkimaan rauhassa tulevien vuosien tai vuosikymmenien aikana.

 

Kapanen kuvailee kevättä 2020 hyväksi ajankohdaksi luovuttaa KalPa eteenpäin. Hänelle opettavin ajanjakso oli toimia KalPan toimitusjohtajana kaudella 2010–2011.

– Se oli haastava ja vaikea mandaatti. Se on kovaa ja raakaa bisnestä, jossa on vaikea tehdä tulosta. Valmentaminen on luontevampaa ja lähempänä kenttätyötä.

Kun on nähnyt urheilubisnestä monelta kantilta, ovat omien mielipiteiden kulmat pyöristyneet.

– Nuorempana oli jyrkkä ajatuksissani. Nyt ymmärrän paremmin, ettei ole absoluuttisesti oikeaa tai väärää tapaa, vaan erilaisia tapoja, Kapanen kokee.

– Omistajapuolella olen oppinut ymmärtämään, miten paljon taustalla tapahtuu asioita, että pelitapahtuma pyörii ja kausi menee eteenpäin. Pelaajana sitä katsoo toimintaa pienemmän ikkunan kautta.

Koronavirusrajoitteiden keskellä eläminen ja toimettomuus ovat välillä turhauttaneet Kapastakin.

– Mitä seuraavaksi, niin itselläni ei ole selkeää suuntaa. Toimenkuvani tulevaisuudessa on kehittää heikkouksiani. Malttia ja sen puutetta.

– Luulen tämän olevan meidän perheelle iso askel eteenpäin. Mitä kaikkea maailmassa on tarjolla vai onko se varhainen eläke, Kapanen filosofoi.

 

Pitkään KalPan hallituksessa istunut Sutinen muistuttaa, että ilman Sami Kapasta KalPa ei olisi nykyiskussaan.

– Kapasen rooli on ollut täysin keskeinen ja korvaamaton.

KalPa

He ovat Savonmaan Puolesta Oy

Teemu Hartikainen, KHL-jääkiekkoilija ja KalPa-kasvatti .

Kimmo Timonen, ex-NHL-ammattilainen ja KalPa-kasvatti .

Toni Saksman , KalPa Hockey Oy:n toimitusjohtaja vuodesta 2013 lähtien.

Mikko Isotalo, Lujabetoni Oy:n toimitusjohtaja.

Markus Pohjonen, rakennusliike Pohjonen Oy:n toimitusjohtaja.

Mika Sutinen, hallitusammattilainen, joka toimi aiemmin muun muassa Musti ja Mirri -ketjun toimitusjohtajana.

Pasi Toppari, K-Citymarket Päivärannan kauppias.

Mika Tossavainen, toimitusjohtaja. Toimi pitkään perheyrityksen Kuopion Tapetti ja Värin toimitusjohtajana.

Oskari Tuhkanen, Nordic Power Service Oy:n toimitusjohtaja. Varkautelainen NPS toimii energia- ja prosessiteollisuudessa.

Teemu Vepsäläinen, Pok Group Oy:n toimitusjohtaja. Kuopiolaisyritys suunnittelee ja valmistaa järjestelmiä sähkönjakeluun.

Jarmo Vidgren , Ponsse Oyj:n myynti- ja markkinointijohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pääkirjoitus: Maakunnan urheiluseura on kulttuuriteko

Kapanen istui KalPassa monella jakkaralla