Seitsemän syytä KalPan urheilullisesti heikkoon kauteen

KalPan kausi oli urheilullisesti pettymys, vaikka kuopiolainen joukkue nappasikin historiallisen voiton Spengler cupista. Sveitsissä peli kulki, mutta söikö tiivis turnaus kuitenkin jotain kevään peleistä.

Kotimaan Liigassa minimitavoite eli pudotuspeleihin pääsy jäi haaveeksi ja kausi päättyi ennen aikojaan. Seuraavassa asioita, jotka vaikuttivat urheilullisesti alavireiseen kauteen.

1 Maalivahtiratkaisu

KalPa lähti kauteen sillä ajatuksella, että Niko Hovinen ei ole ainakaan selkeä ykköstorjuja. Denis Godlan säännöllinen peluuttaminen ei käynyt Hoviselle ja kokenut torjuja lähti seurasta. Kauden aikana kävi selväksi, että Godlan taso menestystä janoavan seuran ykköstorjujana ei ollut riittävä. Godla ja Hovisen paikkaajaksi hankittu Jonathan Iilahti pelasivat satunnaisesti loistavia otteluja, mutta kestävää laadukkuutta ei löytynyt. KalPa joutuu hankkimaan maalivahdin ensi kaudeksi. Godla päästi eniten maaleja (136) kaikista Liigan maalivahdeista.

2 Loukkaantumiset

KalPan toipilaiden osastolla oli lähes koko kauden paljon pelaajia. Joukkue kärsi merkittävästi avainpelaajien poissaoloista. Mikael Seppälän, Joni Ikosen, Alexander Ruutun, Balazs Sebokin ja Kai Kantolan pitkät sairauslomat vaikuttivat paljon pelaamiseen. Lisäksi alkukautta rasittivat huomattavasti Jaakko Rissasen ja Alexandre Texierin vaivat. KalPa on resursseiltaan Liigan keskitason joukkue ja näin merkittävät poissaolot näkyvät välittömästi urheilullisessa tuloksessa, koska yhtä laajaan pelaajarinkiin Kuopiossa ei ole mahdollista turvautua kuin vaikkapa Kärpissä, TPS:ssa, Tapparassa tai HIFK:ssa. Kevään avuiksi hankitut hyökkääjät Ilkka Pikkarainen ja Jyri Junnila olivat hyviä, mutta he tulivat liian myöhään KalPaan. KalPan pelaajien vammoista suuri osa oli syntyisin törmäyksistä, jotka tulivat pelitilanteissa.

3 Pelitapa ei tuottanut

KalPa herätti Pekka Virran valmentajakausilla runsaasti huomiota kiekon hallintaan perustuvalla pelitavallaan. Sami Kapasen astuttua päävastuuseen hyökkääminen on muuttunut suoraviivaisemmaksi. Nykyinen pelitapa ei ollut tällä kaudella tuottava. KalPa teki liian vähän maaleja ja se johtui usein siitä, että oikea-aikaiset ratkaisut puuttuivat tekemisestä. Laukaukset lähtivät usein huonoista asemista ja peli ajautui liikaa kulmiin. Suoraviivainen pelitapa olisi vaatinut vahvempaa maalineduspelaamista. Pikkaraisen jatkosopimus olisi tärkeä asia, jos pelitapa säilyy.

4 Puolustus vuoti

KalPa menetti viime kauden jälkeen tärkeimmät puolustajansa Matthew Maionen ja Juuso Riikolan. Myös Santeri Lukan siirtyminen Turkuun jätti aukon. Tilalle tulleet Ari Gröndahl, Lasse Lappalainen ja kesken kauden KalPaan saapunut Cade Fairchild eivät pystyneet paikkaamaan riittävän hyvin lähtijöitä. Lisäksi joukkueen luottomies Ryan Wilson ei ollut hyvä kuin edellisellä kaudella. KalPan puolustajista ainoastaan Fairchildin (+6) tehotilasto oli kauden päättyessä myönteisellä puolella. Lappalainen (-23), Otto Leskinen (-17) ja Wilson (-15) löytyvät runkosarjan tehotilastosta aivan viimeisten joukosta. Alakerran lukuisien harhasyöttöjen lisäksi puolustajien sijoittumisessa sekä yhteistyössä maalivahdin kanssa oli puutteita.

5 Pistelinko puuttui

KalPa tunnetaan joukkueena, jossa tehot ovat jo pitkään jakaantuneet tasaisesti laajalle joukolle. Meneillään olevalla 2010-luvulla KalPan pelaajista ovat yltäneet runkosarjan pistepörssin kärkikymmenikköön ainoastaan Jaakko Rissanen ja Sakari Salminen. KalPalle voisi olla eduksi hankkia joku kova ja kokenut pistemies, joka vaisumpina iltoinakin pystyy ratkaisemaan henkilökohtaisella panoksellaan otteluja. Joukkueesta puuttui osin loukkaantumistenkin takia todella kova maalintekijä. Hankinta tulee tarpeelliseksi senkin takia, että tämän kauden paras pistemies Alexandre Texier ei pelaa ensi kaudella KalPassa.

6 Aloitusvoitot

KalPan keskushyökkääjistä Ville-Vesa Vainiola (53,4 prosenttia), Jaakko Rissanen (50,6) ja Eetu Luostarinen (50,2) voittivat niukasti yli puolet aloituksistaan. Balazs Sebokin (38,2) aloitusvoittolukema sen sijaan oli hyvin alhainen. KalPan aloitusten kärkikolmikkokin on kaukana Liigan huippumiehistä. Aloitusten kovat vääntäjät liikkuvat 55–60 voittoprosentissa. Esimerkiksi tutusta vihollisesta JYPistä löytyy viisi runsaasti pelannutta keskushyökkääjää, jotka voittivat aloitukset varmemmin kuin parhaat kalpalaiset. KalPaa heikompia joukkueita kärkialoittajien osalta olivat ainoastaan KooKoo, Sport ja Ässät. Ilves on kuopiolaisten kanssa suunnilleen samalla tasolla, mutta heiltä löytyy yksi huippualoittaja, Arttu Ruotsalainen (55,0). Aloitusten voittaminen on merkittävä osa pelaamista etenkin erikoistilanteissa. Tuskin on pelkkää sattumaa, että kärkialoittajien osalta heikoimmat joukkueet kuuluvat kaikki sarjan alakastiin. Hankintoja tehdessä KalPan kannattaa katsoa myös aloitustilastoja.

7 Avausmaali

KalPassa on pohdittava peleihin valmistautumista, koska vastustaja teki selvästi useammin avausmaalin kuin kuopiolaisjoukkue. Etenkin runkosarjan viimeisen viidenneksen aikana oli tyypillistä, että vastustaja meni ensin johtoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kesäloman aloittaminen ääretön pettymys KalPalle – "Loukkaantumisia voidaan käyttää tekosyinä"

Texierillä upea loppu KalPan riveissä

Uusimmat

Jääkiekko

KalPa luottaa kiekollisen puolustajan roolin oman pelaajatuotannon kasvatille: "Tavoitteenani on vakiinnuttaa paikka miesten joukkueessa"

KalPa otti avausvoiton JYPistä: "Meillä oli selvä nouseva käyrä pelissä"

NHL-tähtien säihkettä nähdään ensi vuonna Kuopiossa

Naisten jääkiekkobuumi näkyy Kuopiossakin – KalPa on panostanut naisten tiimiinsä

Kärpät kylvetti KalPaa Iisalmessa – Rantaeskola teki kuopiolaisten ainoan osuman

KalPa valitsi kapteenit alkavalle kaudelle

KalPan uusi valmentaja Tommi Miettinen: "Mitään hidasta kiekottelua emme voi lähteä pelaamaan"

Stanley cup – Kaikki muu on toissijaista Jarmo Kekäläiselle: "Sen saavuttamalla ratkeaisi moni muukin asia"

IPK kokeilee useita pelaajia – Huttunen KalPan testissä

Toimitusjohtaja Toni Saksmanin työmäärä kevenee tulevalla kaudella – KalPa hankkii urheilutoimenjohtajan: "Tuntuu, että aika ei riitä"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.