Seitsemän vuoden odotus ohi: KalPa murskavoitolla mitalipeleihin - katso videot

KalPa pelaa jääkiekon Liigan mitaleista ensimmäisen kerran seitsemään vuoteen. Kuopiolaiset vrmistivat paikkansa puolivälierissä murjomalla Pelicansin viidennessä ottelussa Data Group Areenalla 6–0 (3–0, 3–0, 0–0). KalPa ratkaisi ottelun kahdessa ensimmäisessä erässä, sen jälkeen Kuopiossa vain pelailtiin.

Katso KalPan Jaakko Rissasen ensimmäisen erän jälkeinen haastattelu tästä. Katso ottelun maalikooste tästä.

Runkosarjassa kolmanneksi sijoittuneen KalPan vastustaja välieriin ratkeaa vasta perjantaina tai lauantaina, kunhan muut ottelusarjan saadaan ratkaistua. Samalla ratkeaa se, aloittaako KalPa välieräpelit tiistaina vai keskiviikkona.

Kotijoukkue karkasi johtoon jo ajassa 3.48 Jesse Mankisen laukauksella. Maali syntyi KalPan illan toisesta ylivoimasta. Pelicansin maalivahti Karri Rämö torjui Joonas Lyytisen kovan siniviivalaukauksen, mutta Mankinen pääsi napauttamaan paluukiekosta johto-osuman.

Kuopiolaisilla oli huippupaikka jo ensimmäisen ylivoiman aikana, mutta Tommi Jokisen ohjaus Matias Myttysen syöttöön kolahti lahtelaisten maalin pystytolppaan.

Kahden maalin karkumatkalle KalPan ohjasi kultakypärä Jaakko Rissanen. Kuopiolaisten oma kasvatti katkaisi 29 ottelun maalittoman putkensa, kun hän ohjasi Juuso Riikolan laukauksen ohi Rämön.

Ennen kuopiolaisten illan kolmatta maalia joukkue tappoi erinomaisesti Balazs Sebokin kaksiminuuttisen. Heti jäähyn päätyttyä KalPa pääsi kahdella yhtä vastaan ylivoimahyökkäykseen. Sebok tarjoili ja Jyri Junnila laukoi ranteella takakulmaan 3–0.

Pelicansille vihellettiin avauserään kolme kaksiminuuttista ja KalPalle yksi. Eero Kilpeläiselle KalPan maalilla merkittiin seitsemän torjuntaa ja Karri Rämölle toisessa päässä kymmenen.

Toisen erän alussa Pelicans yritti painostaa KalPan puolustusta korkealta. Rohkeus kostautui, kun KalPa karkasi paineen alta ja Jaakko Rissanen veivasi läpiajon pääteeksi 4–0. Santeri Lukka ja Jesse Mankinen saivat maalin syöttöpisteet. Ottelua oli pelattu vain 22.32.

Viiden maalin johtoon KalPa karkasi ylivoimalla. Antti Tyrväinen taklasi kiekosta luopunutta Alexander Ruuttua niin, että KalPan hyökkääjä loukkaantui ja Tyrväinen sai väkivaltaisuudesta kaksi minuuttia. Tyrväinen ehti istua jäähyään vajaat puolitoista minuuttia, kun Matias Myttynen laukoi Sebokin ja Arttu Ilomäen esityöstä 5–0.

Myös KalPan 6–0-maali syntyi toisessa erässä ylivoimalla, kun Pelicansin taskalaispuolustaja Stefan Lassen otti 2+10-minuuttia selästätaklaamisesta. Kotijoukkue herkkutteli avopaikan Tommi Jokiselle, kun Matias Myttynen ja Mikko Nuutinen pohjustivat maalin ajassa 37.09.

KalPa pääsee aloittamaan ottelun päätöserän ylivoimalla, kun lahtelaisten maalivahti Karri Rämö kamppasi Mikko Nuutisen yrittäessään kalastella kuopiolaisille jäähyä maalivahdin estämisestä.

Maalivahtien torjunnat ovat kahden erän jälkeen ottelussa tasan 17–17, vaikka kamppailu on ollut kotijoukkueen täydellistä hallintaa.

Pelicansilla oli toisen erän puolivälissä yksi laadukas maalipaikka, kun Morten Poulsen järjesti Joonas Alanteen kaksi Kilpeläisen kanssa. KalPa vahti venytti kuitenkin ponttoninsa kiekon eteen. Siinä vaiheessa KalPa johti ottelua vain 4–0.

Ottelua seurasi Data Group Areenalla 4171 katsojaa.

Yksi illan erikoisuuksista oli se, että vaikka KalPa hallitsi ottelua alusta loppuun tarvitsi Eero Kilpeläinen nollapeliinsä 26 torjuntaa. Karri Rämö torjui 22 kertaa.

Kokoonpanot:

KalPa

Janne Keränen – Jaakko Rissanen – Jesse Mankinen; Juuso Riikola–Santeri Lukka

Tommi Jokinen – Matias Myttynen – Mikko Nuutinen; Jussi Timonen–Otto Leskinen

Miikka Pitkänen – Balazs Sebok – Alexander Ruuttu; Mikael Seppälä–Joonas Lyytinen

Sami Mutanen – Arttu Ilomäki – Jyri Junnila

13. hyökkääjä Eetu Luostarinen

Maalivahti Eero Kilpeläinen, varalla Denis Godla

Pelicans

Morten Poulsen – Hannes Björninen – Joonas Alanne; Mikko Kousa – Nico Manelius

Kimi Koivisto –Miska Siikonen – Ilkka Kangasniemi; Juha Leimu – Stefan Lassen

Antti Tyrväinen – Henri Heino – Vili Sopanen; Ben Blood – Roni Rukajärvi

Taavi Vartiainen – Roope Elimäki – Arttu Heikkinen

13. hyökkääjä Aleksi Rekonen

Maalissa Karri Rämö,

Varalla Janne Juvonen

Näin KalPa kuritti Pelicansia: kuvasarja

"Tällaista huutomyrskyä en ole kuullut tällä vuosikymmenellä Kuopiossa"

KalPa varmisti paikan Euroopan kentille

Ilves, HIFK ja JYP voittoihin

Pelicansin joukkueenjohtaja pyysi anteeksi Savon Sanomien toimittajalta: "Paikka oli väärä"

KalPalla välieriin neljä vaihtoehtoa: Tappara tai HIFK ei voi tulla vastaan

KalPan Alexander Ruuttu sairaalaan

Kommentti: Pelicansin tähdet eivät ole sattumalta sivussa KalPaa vastaan