Suomi nuorten maailmanmestariksi Kapasen jatkoaikamaalilla

Suomi on voittanut historiansa neljännen jääkiekon nuorten maailmanmestaruuden. Loppuottelussa Helsingissä kaatui Venäjä 4-3, voittomaalin teki jatkoerän toisella peliminuutilla Kasperi Kapanen.

Suomi johti ottelua varsinaisella peliajalla 3-2, mutta Venäjä tasoitti kuusi sekuntia ennen loppua. Jatkoerässä sankariksi nousi Kapanen, joka kiersi Venäjän maalin ja laittoi kiekon sisään.

Suomen aiemmat mestaruudet ovat vuosilta 1987, 1998 ja 2014.

Miesten maailmanmestaruuden Bratislavan keväässä 2011 voittanut valmentaja Jukka Jalonen on nyt maailmanmestari myös nuorten tasolla. Jalosen luotsaama Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue otti huikeiden vaiheiden jälkeen mestaruuden kotiyleisön edessä, kun Venäjä kaatui Kasperi Kapasen jatkoaikamaalilla 4-3.

Venäjä tasoitti ottelun vain kuusi sekuntia ennen kolmannen erän päättymistä, kun Suomi ei saanut purettua painetta puolustuspäästään. Kapteeni Mikko Rantanen oli vienyt ylivoimaalillaan Suomen 3-2-johtoon pari minuuttia aiemmin.

- Se piti nollata ja miettiä vain, että seuraava maali ratkaisee, Jalonen kertoi Ylen haastattelussa joukkueen preppaamisesta jatkoerään varsin kitkerän tasoituksen jälkeen.

- Nyt meni näin, ja jos näin jälkeenpäin sanoo, niin näin tämä oli paljon kivempaa, Jalonen täydensi vielä.

Jalonen on kehunut turnauksen aikana nuorten pelaajiensa työmoraalia ja innokkuutta itsensä kehittämiseen. Ilmeet palkintojenjaossa kertoivat, että työstä tuli upea ja ansaittu palkinto. Myös Jaloselle.

- Huikea fiilis, Jalonen summasi Ylelle.

Venäjä-väännössä Suomen tehotrio Patrik Laine-Sebastian Aho-Jesse Puljujärvi oli jälleen Suomelle kaikki kaikessa. Tapparan maaliruisku Patrik Laine sivalsi Suomen avausmaalin, Kärppien Sebastian Aho tykitti tärkeän 2-2-tasoitusmaalin, ja pistehai Jesse Puljujärvi oli syötöillään juonimassa näitä täysosumia.

Merkillepantavaa Suomen otteissa läpi turnauksen oli sitkeys ja sitoutuneisuus. Joukkue nousi useaan kertaan tappioasemasta voittoon. Niin se teki myös loppuottelussa. Joukkueen henkinen kantti ja venymiskyky oli esimerkillistä. Pelaajat toistivat usein olleensa kärsivällisiä ja luottaneensa sovittuihin asioihin, eikä tuo ollut pelkkää sanahelinää.

Usea Suomen pelaaja kehui turnauksen edetessä myös joukkueen yhteishenkeä. Hyvä henki heijastui myös kaukalossa, sillä Suomen parhaat yksilöt kiekkoilivat yhtenäisesti koko joukkueen hyväksi.

Usko omaan tekemiseen oli kova. Puolustaja Niko Mikkola ilmoitti ykskantaan voitokkaan välierän jälkeen, että kultaa otetaan. Takavuosina tuollainen olisi tulkittu suomalaispelaajalta ylimielisyydeksi, mutta Mikkolan suusta se kuulosti terveeltä itsevarmuudelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.