Tommi Miettinen läksi pätkäpestillä Iisalmeen ja on nyt maan kuumimpia valmentajanimiä – "Olen rehellinen suomalainen mies – hyvässä ja pahassa"

Tommi Miettinen antaa ohjeita kuuluvalla ja kannustavalla äänellä Iisalmen Kankaan jäähallissa. Mestiksen joukkue Iisalmen Peli-Karhut valmistautuu seuraavan päivän vierasotteluun.

Päävalmentaja Miettinen on vahvasti läsnä harjoitusten tilanteissa ja hän käy jatkuvasti kahdenkeskisiä keskusteluja pelaajien kanssa.

– Minun pitää työntää kädet saveen eli olla lähellä pelaajia ja tehdä paljon asioita. Olen valmentajana rehellinen suomalainen mies, jolle hyvä on hyvää ja huono huonoa. Minusta on se on hyvä tapa toimia, koska pelaajat kaipaavat rehellistä palautetta, Miettinen sanoo.

Miettinen aloitti kauden kasvattajaseuransa A-nuorten päävalmentajana, mutta hän siirtyi heti vuodenvaihteen jälkeen IPK:n pelastusoperaatioon.

– IPK:n pysyminen on tärkeää Iisalmelle, KalPalle ja koko Pohjois-Savon jääkiekolle. Hyvillä mielin otin tehtävän vastaan. On mielenkiintoista tutustua Mestikseen, josta minulle ei ollut aiemmin minkäänlaista kokemusta. Iisalmessa on kova tekemisen meininki ja toimintaympäristö on hyvä. Me esimerkiksi voimme harjoitella päivällä, kun töissä käyvätkin pystyvät järjestelemään vuorojaan, Miettinen toteaa.

Tommi Miettisen joukkueissa ei ole isoille egoille sijaa. Kuva: Juha Poutanen.
 

IPK on vieläkin toiseksi viimeisenä, mutta käyrä osoittaa vahvasti parempaan. Miettisen johdolla yhdeksässä on ottelussa tullut seitsemän voittoa ja vain kaksi tappiota.

– Kävin ensin keskustelut pelaajien kanssa siitä, ovatko kaikki valmiita tekemään töitä me-hengellä. Minun kanssani tulee vaikeuksia, jos alkaa mennä minä edellä. Tämä on joukkuepeliä, jota kehitetään ryhmänä. En voi sietää ajatusmallia, jossa joillekin tähtipelaajille annetaan erivapauksia. Kaikki pelaajat ovat joukkueessa saman arvoisia ja ansaitsevat myös sitä ajatusta noudattavan kohtelun, Miettinen sanoo.

– Joukkue on tähti ja silloin, kun se menestyy, yksilötkin nousevat esille, Miettinen lisää.

IPK on pelannut tuloksellisesti vahvan jakson ja Miettinen kokee sekä tammikuun että helmikuun alun myös urheilullisesti onnistuneeksi.

– Pelimme on kehittynyt yllättävän nopeasti. Selkein parannus on tapahtunut puolustajien pelaamisessa. Nyt pakkimme tukevat hyökkäyksiä aiempaa vahvemmin ja he ovat myös paremmissa asemissa, kun vastustaja pääsee iskemään. Nykyjääkiekossa puolustajien rooli on korostunut hyökkäyspelaamisessa ja se on meillä nyt omaksuttu aika hyvin. Olemme pelanneet parhaimmillaan hyvää jääkiekkoa tälle sarjatasolle, Miettinen summaa.

– Se ongelma meillä on, että joukkue ei kestä vastoinkäymisiä kovin mallikkaasti. Se voi olla perua alkukauden vaikeuksista, Miettinen jatkaa.

Iisalmelaisten Mestiksen paikkaa on turvaamassa useita KalPa-taustaisia ja nykyisiäkin maakunnan ykkösjoukkueen pelaajia. Tiistaina varmistui, että Topi Piipponen ja Mikko Juusola pelaavat loppukauden Iisalmessa. Vapaasti KalPan ja IPK:n välillä liikkuvien nuorten pelaajien listalle laitettiin Juuso Könönen, Joona Riekkinen ja Kim Nousiainen.

Viime kausi KalPan A-nuorissa päättyi Suomen mestaruuteen. Kuva: Matias Honkamaa
 

– Minulle oli Iisalmeen tullessani eduksi, että joukkueessa oli paljon tuttuja pelaajia. Aatu Hämäläisen kanssa jopa pelasin yhtä aikaa, kuudetta kauttaan valmentava Miettinen toteaa.

IPK:n joukkue on sekoitus Hämäläisen kaltaisia kokeneita pelaajia ja nuoria lahjakkuuksia.

– On tärkeää, että meillä on kunnon polku KalPan A-nuorista Mestiksen IPK:n kautta Liigan KalPaan. Ruotsissa suurseuroissa on toimintamalli, jossa nuorta pelaajaa ei viedä seuraavalle tasolle ennen kuin hän on fyysisesti valmis. Suomessa kiirehditään tässä asiassa hieman liikaa. Kunnioitan Ruotsin tapaa paljon, Miettinen sanoo.

Profiili

Tommi Miettinen

Syntynyt:

3. joulukuuta 1975 Kuopiossa.

Pelipaikka:

Keskushyökkääjä.

Kätisyys:

Vasen käsi alhaalla.

Seurat:

KalPa, TPS, Ilves, Brynäs, SCL Tigers ja Luleå HF.

NHL-varaus:

236. varaus vuonna 1994, Anaheim.

Saavutukset:

SM-kulta (1998–99), SM-hopea (1995–96) ja SM-pronssi (2000–01). Euroopan liigan mestari (1996–97). Euroopan super cupin voittaja (1997–98).

Liigaura:

683 runkosarjan ottelua, joissa tehot 109+223=332. Pudotuspeleissä 81 ottelua, joissa tehot 17+19=36.

A-maajoukkueessa 6 ottelua tehoilla 0+1=1. Junioreiden maajoukkueissa 32, 8+19=27.

2013–14:

KalPan apuvalmentaja.

2016–19:

KalPan A-nuorten päävalmentaja ja IPK:n päävalmentaja.

2019–20:

KalPan A-nuorten päävalmentaja ja alle 20-vuotiaiden maajoukkueen apuvalmentaja.

Saavutukset:

A-nuorten Suomen mestaruus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tommi Miettinen haaveli valmentamisesta jo kauan ennen peliuran loppumista

Uusimmat

Jääkiekko

KalPa luottaa kiekollisen puolustajan roolin oman pelaajatuotannon kasvatille: "Tavoitteenani on vakiinnuttaa paikka miesten joukkueessa"

KalPa otti avausvoiton JYPistä: "Meillä oli selvä nouseva käyrä pelissä"

NHL-tähtien säihkettä nähdään ensi vuonna Kuopiossa

Naisten jääkiekkobuumi näkyy Kuopiossakin – KalPa on panostanut naisten tiimiinsä

Kärpät kylvetti KalPaa Iisalmessa – Rantaeskola teki kuopiolaisten ainoan osuman

KalPa valitsi kapteenit alkavalle kaudelle

KalPan uusi valmentaja Tommi Miettinen: "Mitään hidasta kiekottelua emme voi lähteä pelaamaan"

Stanley cup – Kaikki muu on toissijaista Jarmo Kekäläiselle: "Sen saavuttamalla ratkeaisi moni muukin asia"

IPK kokeilee useita pelaajia – Huttunen KalPan testissä

Toimitusjohtaja Toni Saksmanin työmäärä kevenee tulevalla kaudella – KalPa hankkii urheilutoimenjohtajan: "Tuntuu, että aika ei riitä"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.