Tommi Miettinen läksi pätkäpestillä Iisalmeen ja on nyt maan kuumimpia valmentajanimiä – "Olen rehellinen suomalainen mies – hyvässä ja pahassa"

Tommi Miettinen antaa ohjeita kuuluvalla ja kannustavalla äänellä Iisalmen Kankaan jäähallissa. Mestiksen joukkue Iisalmen Peli-Karhut valmistautuu seuraavan päivän vierasotteluun.

Päävalmentaja Miettinen on vahvasti läsnä harjoitusten tilanteissa ja hän käy jatkuvasti kahdenkeskisiä keskusteluja pelaajien kanssa.

– Minun pitää työntää kädet saveen eli olla lähellä pelaajia ja tehdä paljon asioita. Olen valmentajana rehellinen suomalainen mies, jolle hyvä on hyvää ja huono huonoa. Minusta on se on hyvä tapa toimia, koska pelaajat kaipaavat rehellistä palautetta, Miettinen sanoo.

Miettinen aloitti kauden kasvattajaseuransa A-nuorten päävalmentajana, mutta hän siirtyi heti vuodenvaihteen jälkeen IPK:n pelastusoperaatioon.

– IPK:n pysyminen on tärkeää Iisalmelle, KalPalle ja koko Pohjois-Savon jääkiekolle. Hyvillä mielin otin tehtävän vastaan. On mielenkiintoista tutustua Mestikseen, josta minulle ei ollut aiemmin minkäänlaista kokemusta. Iisalmessa on kova tekemisen meininki ja toimintaympäristö on hyvä. Me esimerkiksi voimme harjoitella päivällä, kun töissä käyvätkin pystyvät järjestelemään vuorojaan, Miettinen toteaa.

Tommi Miettisen joukkueissa ei ole isoille egoille sijaa. Kuva: Juha Poutanen.
 

IPK on vieläkin toiseksi viimeisenä, mutta käyrä osoittaa vahvasti parempaan. Miettisen johdolla yhdeksässä on ottelussa tullut seitsemän voittoa ja vain kaksi tappiota.

– Kävin ensin keskustelut pelaajien kanssa siitä, ovatko kaikki valmiita tekemään töitä me-hengellä. Minun kanssani tulee vaikeuksia, jos alkaa mennä minä edellä. Tämä on joukkuepeliä, jota kehitetään ryhmänä. En voi sietää ajatusmallia, jossa joillekin tähtipelaajille annetaan erivapauksia. Kaikki pelaajat ovat joukkueessa saman arvoisia ja ansaitsevat myös sitä ajatusta noudattavan kohtelun, Miettinen sanoo.

– Joukkue on tähti ja silloin, kun se menestyy, yksilötkin nousevat esille, Miettinen lisää.

IPK on pelannut tuloksellisesti vahvan jakson ja Miettinen kokee sekä tammikuun että helmikuun alun myös urheilullisesti onnistuneeksi.

– Pelimme on kehittynyt yllättävän nopeasti. Selkein parannus on tapahtunut puolustajien pelaamisessa. Nyt pakkimme tukevat hyökkäyksiä aiempaa vahvemmin ja he ovat myös paremmissa asemissa, kun vastustaja pääsee iskemään. Nykyjääkiekossa puolustajien rooli on korostunut hyökkäyspelaamisessa ja se on meillä nyt omaksuttu aika hyvin. Olemme pelanneet parhaimmillaan hyvää jääkiekkoa tälle sarjatasolle, Miettinen summaa.

– Se ongelma meillä on, että joukkue ei kestä vastoinkäymisiä kovin mallikkaasti. Se voi olla perua alkukauden vaikeuksista, Miettinen jatkaa.

Iisalmelaisten Mestiksen paikkaa on turvaamassa useita KalPa-taustaisia ja nykyisiäkin maakunnan ykkösjoukkueen pelaajia. Tiistaina varmistui, että Topi Piipponen ja Mikko Juusola pelaavat loppukauden Iisalmessa. Vapaasti KalPan ja IPK:n välillä liikkuvien nuorten pelaajien listalle laitettiin Juuso Könönen, Joona Riekkinen ja Kim Nousiainen.

Viime kausi KalPan A-nuorissa päättyi Suomen mestaruuteen. Kuva: Matias Honkamaa
 

– Minulle oli Iisalmeen tullessani eduksi, että joukkueessa oli paljon tuttuja pelaajia. Aatu Hämäläisen kanssa jopa pelasin yhtä aikaa, kuudetta kauttaan valmentava Miettinen toteaa.

IPK:n joukkue on sekoitus Hämäläisen kaltaisia kokeneita pelaajia ja nuoria lahjakkuuksia.

– On tärkeää, että meillä on kunnon polku KalPan A-nuorista Mestiksen IPK:n kautta Liigan KalPaan. Ruotsissa suurseuroissa on toimintamalli, jossa nuorta pelaajaa ei viedä seuraavalle tasolle ennen kuin hän on fyysisesti valmis. Suomessa kiirehditään tässä asiassa hieman liikaa. Kunnioitan Ruotsin tapaa paljon, Miettinen sanoo.

Profiili

Tommi Miettinen

Syntynyt:

3. joulukuuta 1975 Kuopiossa.

Pelipaikka:

Keskushyökkääjä.

Kätisyys:

Vasen käsi alhaalla.

Seurat:

KalPa, TPS, Ilves, Brynäs, SCL Tigers ja Luleå HF.

NHL-varaus:

236. varaus vuonna 1994, Anaheim.

Saavutukset:

SM-kulta (1998–99), SM-hopea (1995–96) ja SM-pronssi (2000–01). Euroopan liigan mestari (1996–97). Euroopan super cupin voittaja (1997–98).

Liigaura:

683 runkosarjan ottelua, joissa tehot 109+223=332. Pudotuspeleissä 81 ottelua, joissa tehot 17+19=36.

A-maajoukkueessa 6 ottelua tehoilla 0+1=1. Junioreiden maajoukkueissa 32, 8+19=27.

2013–14:

KalPan apuvalmentaja.

2016–19:

KalPan A-nuorten päävalmentaja ja IPK:n päävalmentaja.

2019–20:

KalPan A-nuorten päävalmentaja ja alle 20-vuotiaiden maajoukkueen apuvalmentaja.

Saavutukset:

A-nuorten Suomen mestaruus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tommi Miettinen haaveli valmentamisesta jo kauan ennen peliuran loppumista

Uusimmat

Jääkiekko

Pohjois-Amerikan kentilläkin jo käynyt KalPa-kasvatti vahvistaa IPK:ta

Jääkiekkoseuran johtajalle 14 900 euron sakot liikenteessä toilailusta

Yli kentällisen verran pelaajia jää ilman sopimuksia KalPassa

Mestiksen tehohyökkääjä hakee kehitystä uralleen seuraavaksi IPK:sta

Jääkiekon MM-kilpailut saattavat siirtyä kahdella viikolla – Vaikutuksia Liigan aikatauluun

Sodan alta nopeasti turvaan – elämä jääkiekkoilijan vaimona on tuonut Heidi Kiiskisen eteen erikoisiakin tilanteita

Tuplajäät saa uuden toimitusjohtajan – Lippumäki avattaneen uudelleen kesäkuun alussa

KalPassa liigauransa aloittanut hyökkääjä siirtyy Jokereihin

KHL:ssä arvostettua hyökkääjää ei tarvinnut houkutella KalPan omistajaksi – "Jos uran jälkeen en ole muuta suunnitellut, niin voin ainakin olla KalPan taustalla ja jeesiä"

IPK yhtiöittää Mestiksen toimintansa – tunnettuja nimiä omistajiksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.