Turpiin vaan ja onnea

Valmentajien masinoimat tappelut ovat jääkiekkoilun suuri vaiettu salaisuus.

Savon Sanomat kysyi SM-liigan kaikilta neljältätoista päävalmentajalta mielipidettä järjestettyihin tappeluihin. Vastauksia tuli kahdeksan. Seitsemän vastaajaa ilmoitti, ettei hyväksy järjestettyjä tappeluita. Aiheen arkuudesta kertoo jotain se, että kuusi valmentajaa jätti vastaamatta - joukossa muun muassa KalPan Tuomas Tuokkola.

- En halua lähteä vielä tällä kokemuksella mukaan tähän keskusteluun, perusteli Tuokkola.

Kuopiolaisseuran kanta järjestettyihin tappeluihin on kielteinen. KalPa Hockey Oy:n toimitusjohtajan Kimmo Kapasen mukaan kiekkoperhe suhtautuu asiaan kuitenkin kaksinaismoralistisesti.

- Asia lakaistaan löyhillä sanktioilla maton alle. Totuus on, että järjestettyä tappeluita on. Olen ollut itsekin joukkueissa, joissa valmentaja on käskyttänyt pelaamaan jonkun vastustajan ulos pelistä, kertoo pitkän uran SM-liigassa ja Elitserienissä pelannut Kapanen.

- Ennemmin tai myöhemmin sattuu jotain todella vakavaa. Kuka kantaa silloin vastuun?

Hanskattomilla nyrkeillä kypärättömään päähän takominen voi aiheuttaa pelaajan vammautumisen ohella myös rikosoikeudellisia seuraamuksia.

SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen pitää masinoitujen tappeluitten toteennäyttämistä vaikeana.

- Voi olla, että niitä on, mutta tappeluita on käytännössä mahdoton selventää siten, että niistä voitaisiin rangaista, summaa Vuorinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.