Kommentti: Unelmat ovat tavoitteita

Jos joku olisi antanut oikean vastauksen viime vuoden tammikuussa, millainen kiekkovuosi kuopiolaisittain tulee olemaan, hänet olisi ohjattu kokeneen lääkärin puheille.

Kaupungissa on vuoden aikana tehty kansainvälisenkin mittapuun mukaan historiaa.

Unelmat tai kun kilpaurheilusta on kyse tavoitteet ovat toteutuneet täysimääräisinä, vaikka lähtökohdat eivät olleet parhaat mahdolliset.

Philadelphia Flyersin monivuotisen luottopuolustajan Kimmo Timosen unelma Stanley Cupin voitosta näytti menetetyltä, kun hänellä todettiin keuhkoveritulppa juuri ennen kauden alkamista. Vielä vuosi sitten tilanne oli uran suhteen kriittinen. Timonen kuntoutti itsensä omalla riskillä pelikuntoon ja siirtyi helmikuussa potentiaaliseen mestarijoukkueeseen Chicagoon.

Kimmo Timonen nosti kauden päätteeksi maailman arvostetuinta kiekkopystiä. Kuopion tori täyttyi juhlijoista myöhemmin kesällä.

Kuopiolainen kiekkoilu voi kiittää monella tavalla Sami Kapasta. Hän on KalPan pääomistaja ja oli toisen maaotteluratsun Timosen kanssa nostamassa KalPaa liigaan NHL:n työsulkukaudella.

Kapanen palasi vuoden 2008 kesällä pysyvästi Kuopioon, vaikka tarjolla oli jatkoa mittavalle NHL-uralle. Seuraavana keväänä Niiralan montussa juhlittiin pronssisia mitaleita.

Monet suomalaiset muistavat Sami Kapasen maajoukkueessa eräänlaisena pioneerisukupolven pelaajana. Hän oli voittamassa Suomen ensimmäistä MM-kultaa vuonna 1995.

Kapasen saavutukset NHL:ssä ovat jääneet suurelta yleisöltä liian vähälle. Hän on ollut finaaleissa häviävänä osapuolena, valittu liigan tähdistötapahtumaan ja ollut nopein pelaaja.

Vaikka klaanin puhemies Hannu "Hannes" Kapanen on monia kaukaloita kiertänyt kosmopoliitti, voi vain arvailla, millaisen tunneryöpyn vallassa hän oli, kun pojan poika laittoi maailmanmestaruuden varmistaneen osuman punakoneen pömpeliin - vielä vanhanaikaisella.

Sen saman punakoneen, joka H. Kapasen omana aktiiviaikoina teki maalin silloin kun halusi tai upseerivalmentaja käski.

Mutta Hannu Kapanen on maailmanmestari hänkin. Kapasen päävalmentamat nuoret Leijonat ottivat kultaa vuonna 1998 Helsingissä.

Joukkueen runkopelaaja oli muuan Olli Jokinen. Kuopion Kelloniemessä varttunut ja pelaajatyyppinä Jesse Puljujärveä hämmästyttävästi muistuttava päällikkö laittoi tuolloin pukukopissa sikarin suupieleen kuten teki nytkin kotonaan Floridassa Kapasen osuman jälkeen.

Nuorten Leijonien esitys oli huikaiseva.

Matkalla kultaan se kaatoi maalin marginaalilla Kanadan ja Ruotsin sekä jatkoajalla Venäjän. Joukkue oli kaikissa otteluissa takaa-ajoasemassa.

Nähtäväksi jää, millaisen uran Kasperi Kapanen luo jääkiekkoilijana. Hän on maailmanmestari kolmannessa sukupolvessa. Isoisän pelipaita numero 9 on jäädytetty Joensuussa. Isän pelipaita numero 24 nostettiin Niiralan montun kattoon lokakuussa.

Tausta on luonut juniorivuosina varmasti paineita, mutta jatkossa se ei ole minkäänlainen rasite tai etu.

Ammattikentillä vain teot puhuvat puolestaan. Niin kuin ne tekivät 5.1.2016 Helsingissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.