Yksi pikkuleijonista teki ison ratkaisun vuosi sitten - ja se kannatti

MM-alkulohkossa Suomen kaikki neljä ottelua varsin mallikkaasti torjunut KalPan kasvatti Leevi Laakso joutui sairastumisensa takia luopumaan joukkueen ykkösmaalivahdin paikan Ukko-Pekka Luukkoselle jatkopeleihin.

Laakson perheessä Siilinjärven Toivalassa kuitenkin jännitettiin tiiviisti television äärellä aikaisin maanantaiaamuna.

– Tunnelmat ovat hienot. Olen onnellinen koko joukkueen puolesta. Leevi ja koko Suomen joukkue ovat tehneet kovaa työtä jo monta vuotta, Leevin äiti Heidi Laakso kertoo.

– Tämä on heille varmasti tällä hetkellä uran huipennus, päivittäin poikaansa yhteydessä ollut Laakso jatkaa.

Leevi Laakso intoutui lajista veljensä vanavedessä neljän, viiden vanhana.

– KalPan toimintaan hän lähti mukaan heti, kun hänen ikäryhmästään syntyi joukkue.

Aluksi pelipaikka oli hyökkääjä.

– Mutta muutaman vuoden pelaamisen jälkeen maalivahdin paikka vakiintui hänen pelipaikakseen, Heidi Laakso muistelee.

KalPa-kasvatin halu jääkiekkoon on ollut kova jo pienestä pitäen.

– Mutta hyvin jalat maassa ja kausi kerrallaan olemme menneet. Toki se, että lapset saavat harrastaa, on vaatinut meiltä vanhemmiltakin panostusta.

Kesäkuussa 18 vuotta täyttävä maalivahti päätti viime keväänä hakea kehitystä toiselta puolelta Suomea. Hän siirtyi Vaasan Sportin organisaatioon ja pelasi vaasalaisten A-nuorissa 38 ottelua. Lisäksi tilastoihin kertyi kaksi Mestis-ottelua Kokkolan Hermeksen paidassa.

– Se oli Leevin oma ratkaisu. Tuemme vanhempina häntä siinä. Tällä hetkellä voi ajatella, että Leevi teki hyvän päätöksen.

Nelisen vuotta Laakson joukkuettakin valmentanut Sakari Muotka muistaa tuoreesta maailmanmestarista paistaneen poltteen treenata ja kehittyä.

– Hän on ollut pienestä pitäen hyvin määrätietoinen ja urheilullinen. Jo 14-vuotiaana hän oli henkisesti kypsä pelaaja. Hyvin aikaisessa vaiheessa näki hänen olevan yksi ikäluokkansa kärkimaalivahdeista.

Vaikka Laakso on kuulunut Suomen juniorimaajoukkueisiin jo vuosien ajan, niin Muotkan mukaan tekeminen on pysynyt siinä hetkessä.

– Hän ei ole haihatellut pitkälle. Monesti nuori urheilija saattaa haaveilla jostain suuresta, ja samalla päivittäinen tekeminen jää tekemättä.

Kuopiolaisjunioriorganisaation valmennuspäällikköä Pekka Peltolaa lämmittää aina Suomen ja KalPa-kasvattien menestys arvokisoissa.

– Pelaajat käyttävät paljon aikaa lajiinsa. Onhan se hienoa, että heidän haaveet jonkin voittamisesta konkretisoituvat välillä tälläkin tavalla.

Itsekin nuorisomaajoukkuetoiminnassa mukana olevan Peltolan mukaan piskuisen Suomen menestymistä ihmetellään lajin emämaassa Kanadassa.

– Täällä tehdään voimakkaasti asioita oikein. Suomi-kiekon yhteiset linjaukset ja yhteistyö näkyvät nyt tuloksina.

Nuorten ja pienten leijonien onnistumiset MM-kaukaloissa näkyvät välittömästi myös seuratasolla. Peltola myöntää, että alkuvuonna puhelin pirisi Juniori-KalPankin toimistolla, kun Suomi voitti nuorten maailmanmestaruuden.

– Kyselyjen määrä kasvoi. Meidän tilanne harrastajamäärien suhteen on positiivinen. Etelä-Kuopion ryhmissä juniorit eivät mahdu kohta kaatumaan jäällä, kun ympärillä on niin paljon porukkaa, Peltola naurahtaa.