Karua kertomaa EM-kisoista: 35 loukkaantui venäläisten ja englantilaisten yhteenotossa – 50-vuotias britti kriittisessä tilassa

Ranskalaisten syyttäjäviranomaisten mukaan Marseillessa Englanti–Venäjä-ottelun alla tapahtuneissa väkivaltaisuuksissa oli osallisena noin 150 venäläistä.

20 väkivaltaisuuksiin liitettyä henkilöä on pidätetty. Kaksi venäläistä on karkoitettu maasta.

Syyttäjä Brice Robinin mukaan venäläiset olivat valmistautuneet "äärimmäisiin väkivaltaisuuksiin".

Tappeluissa loukkaantui 35 ihmistä, joista valtaosa englantilaisia. 50-vuotias englantilaisfani on sairaalassa kriittisessä tilassa rautatangoin varustautuneiden venäläisten hyökättyä hänen kimppuunsa.

EM-kisojen brittiläisen turvaoperaation johtava poliisi kertoi aiemmin, että brittikatsojien kimppuun hyökänneet venäläisfanit olivat aseistautuneita. Venäläisillä oli Marseillessa tapahtuneissa yhteenotoissa puukkoja.

Apulaisylikonstaapeli Mark Robertsin mukaan venäläisfaneilla oli lisäksi kamppailulajien hanskoja sekä hammassuojia.

Robertsin mukaan yhteenotot olivat vakavimpia, jotka hän on nähnyt kymmenvuotisella urallaan jalkapalloväkivallan tutkijana.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa ilmoitti sunnuntaina, että Venäjä ja Englanti voidaan sulkea jalkapallon EM-lopputurnauksesta, jos niiden kannattajat jatkavat väkivaltaisuuksiaan. Liitto varoitti maita tiedotteessa, jossa se ilmaisi "vastenmielisyytensä väkivaltaisiin yhteenottoihin Marseillessa".

– Emme epäröi asettaa rangaistuksia Englannin jalkapalloliitolle ja Venäjän jalkapalloliitolle, mukaan lukien mahdollinen joukkueiden sulkeminen turnauksesta, jos väkivaltaisuudet jatkuvat, Uefa ilmoitti.

Marseillessa tapeltiin kaduilla kolmen päivän ajan, ja myös lauantain myöhäisottelussa Englannin ja Venäjän välillä nähtiin yhteenottoja. Osa Venäjän kannattajista ryntäsi ottelun lopussa englantilaiskannattajien katsomonosaan. Sen seurauksena englantilaisfanien keskuudessa syntyi paniikkia ja jotkut kiipesivät reuna-aidan yli pois katsomosta.

Venäjä pelaa seuraavaksi Lillessä keskiviikkona Slovakiaa vastaan. Englanti kohtaa Walesin torstaina Lensissä, ja tuo ottelu on myös yksi "korkean riskin" peleistä lopputurnauksessa.

Lähteet: BBC, Independent, Telegraph

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kaksi brittifania sai vankeustuomiot EM-hulinoinnista

EM-kisoissa jo ensimmäinen uhri: 24-vuotias fani menehtyi

Britannian poliisi: Venäläisfanit aseistautuneita EM-kisoissa