Arkistojuttu: ”Leksa” teki valinnan, jota ei ole katunut – "Tämä elämä on ollut hyvä näin"

Juttu on julkaistu alunperin 24. lokakuuta 2018.


 

Leo Houtsosen menestyksekäs jalkapallo­ura on tuttu monille, mutta komean uran 60 vuotta torstaina täyttävä mies on tehnyt siviilissäkin. Houtsonen vaihtoi pelikentät siviilitöihin jo 29-vuotiaana.

Vuonna 1991 Houtsonen meni Kehitysaluerahastoon yritystutkijaksi ja on pysynyt siitä lähtien käytännössä saman työnantajan palveluksessa, kun Kera ja Valtion­takuukeskus yhdistyivät vuonna 1999 Finnveraksi.

Vuodesta 2003 lähtien ”Leksa” on toiminut Finnveran pääomasijoituksiin erikoistuneen tytäryhtiön Veraventuren toimitusjohtajana.

– Olemme tehneet lukumääräisesti paljon sijoituksia, rakentaneet bisnesenkeliverkoston ja kehittäneet alueellista rahastotoimintaa valtakunnallisesti, Houtsonen tiivistää.

– On ollut mielenkiintoista seurata miten pääomitetut start up -yritykset pärjäävät ja mitä niiden kanssa voidaan tehdä, selvittää Houtsonen, joka vuosien varrella on istunut 20–30 yrityksen hallituksessa.
 

Veraventure on nyt myyntilaidalla, sillä se on jo myynyt kaikki alueelliset rahastonsa. Toisesta jäljellä olevasta rahastosta on myyty 80 prosenttia ja viimeinen myytäneen ensi vuoden aikana.

Houtsosen kautta rahaa on aloitteleville yrityksille joka tapauksessa lipunut vuosien saatossa huomattavia summia.

– Jos laskee bisnesenkeleiden, yksityisten sijoittajien ja Veraventuren sijoitukset, niin rahaa on mennyt kenttään 700 miljoonasta eurosta noin miljardiin euroon. Näistä meidän osuus on ollut noin 20 prosenttia, Houtsonen sanoo.

Pohjois-Savon näkymiä mies pitää hyvinä erityisesti yliopiston ansiosta. Ylä-Savo menestyvine yrityksineen luo myös hyvää pohjaa tulevaisuudelle.

– Tutkimus ja soveltava tutkimus tuottavat aihioita, joista syntyy teknologia- ja lääketeollisuuden yrityksiä. Pohjaa siis löytyy pääomasijoittamisen aikaiseen vaiheeseen.
 

Jalkapallolla on erityinen paikka Houtsosen sydämessä ja mies onkin tuttu näky KuPSin peleissä.

Houtsonen oli vuonna 1975 EM-hopeaa voittaneessa alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa. Kotimaassa mies voitti kaksi Suomen mestaruutta Oulun Palloseuran riveissä sekä yhden mestaruuden ja kaksi hopeaa kasvattajaseuransa Kuopion Palloseuran paidassa.

Yhden talven Houtsonen pelasi Hongkongin liigassa Caroline Hillissä, mutta loukkaantumiset pilasivat kauden.

A-maajoukkueen paidan keskikentällä pelannut Houtsonen veti päälleen 48 kertaa. Tilille kertyi myös yhdeksän nuorten ja 32 poikien maaottelua.

KuPSin ja OPSin riveissä hän pelasi 293 SM-sarjaottelua, joissa teki 57 maalia.

Englannin liigan legendaarinen Newcastle United tarjosi vuonna 1980 Houtsoselle kolmen vuoden sopimusta Ruotsissa vietetyn harjoitusleirin jälkeen, mutta Houtsonen päätti mieluummin viedä ekonomin opintonsa loppuun.

– Tämä elämä on ollut hyvä näin. Erilaista varmasti olisi ollut, jos olisin lähtenyt, mies tuumii rauhalliseen tyyliinsä.

Newcastle ei ollut ainoa englantilaisseura, joka oli kuopiolaisesta kiinnostunut. Houtsonen kävi leirillä Norwichissakin ja myös Southampton oli kiinnostunut miehestä.

Leo Houtsonen 60 vuotta

Jalkapalloileva ekonomi

Syntynyt 25.10.1958 Pieksämäellä.

Ylioppilas Kuopion Klassikka 1977, ekonomi Tampereen yliopistosta 1981.

Työura: Rautaruukki, Pohjola, Lujabetoni, Kehitysaluerahasto, Finnvera, Veraventure.

Perhe: Vaimo ja neljä tytärtä sekä kolme lastenlasta.

Ortodoksisen kirkkosäätiön hallituksen puheenjohtaja, Karjalan hiippakunnan säätiön asiamies ja Kuopion Riennon varapuheenjohtaja.

Harrastukset: Kuntonyrkkeily, kuntosali ja teatteri.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jalkapalloilija Leo Houtsonen on siunattu haudan lepoon