Atik Ismail oli rasite Pele Koljoselle pelaajauran aikana: "Sain arvosteluksi helposti kolme lampaanpersettä"

Valmentaja ei ikinä tee pelaajaa, mutta voi antaa hyviä eväitä tämän uralle. Näin pohtii ensimmäistä kauttaan miesten joukkueen päävalmentajana valtakunnan sarjoissa toimiva Pallo-Kerho 37:n Pele Koljonen, joka on saanut kiitosta työstään iisalmelaisseuran juniorivalmentajana.

Yksi esimerkki 30-vuotiaan Koljosen valmennusnäytöistä on Kuopion Palloseuran Veikkausliigajoukkueessa debyyttinsä tehnyt 16-vuotias Eetu Rissanen, joka PK-37:n riveistä nousi poikien maajoukkueeseen, jo viime kaudella seuran Kakkosessa pelanneeseen edustusjoukkueeseen ja nyt KuPSin kokoonpanoon.

– Tuntui hyvältä, kun kaverin isä kävi kiittelemässä avusta.

Koljonen huomasi Rissasen poikkeuksellisen kyvyn liikkua muutama vuosi sitten PK-37:n talenttiryhmän valmentajana.

– Mielestäni hän ei silloin ollut ryhmän parhaimmistoa, mutta lahjakkuutta oli ja valmiutta kovaan työhön, Koljonen sanoo.

Työ nuorten pelaajien kehittäjänä jatkuu edustusjoukkueessakin, mutta vaatimustaso nousee, kun perinteinen kasvattajaseura pitää saada pysymään Kakkosessa.

– Paineitakin on, mutta pääosin olen saanut ihan hyvin nukuttua.

Kunnianhimoisena valmentajana Koljonen asettaa itselleen ja joukkueelleen kovia tavoitteita. PK-37 edellyttää perinteisesti valmentajaltaan kykyä pelaajien kehittämiseen ja sarjapaikan säilyttämiseen.

– Olen tykännyt toimia PK-37:ssä. Olen saanut vapauksia toteuttaa itseäni, siihen on kannustettu ja olen saanut myös rakentavaa palautetta seuralta, Koljonen kiittelee.

PK-37:n riveissä esiintyy alkavalla kaudella aikaisempaa enemmän kuopiolaispelaajia. Koljosen mukaan kilpailu pelipaikoista kehittää nuoria pelaajia.

– Ajatukseni ovat menneet hyvin perille. Haluamme pelata rohkeaa lyhytsyöttöpeliä, hallita palloa ja prässätä korkealta. Näistä prässin opettaminen on haasteellisinta, Koljonen tiivistää kokemuksensa.

– Haluan antaa pelaajille vapauksia hyökkäyskolmanneksella.

Koljosen pelaajaura päättyi traagiseen loukkaantumiseen. Valmentaminen ei häntä kiinnostanut.

– Sitten Anssi Pellikka pyysi minut vuonna 2012 kaveriksi KuPSin vuonna 2000 syntyneiden poikien joukkueeseen.

– Ajattelin tietäväni hirveästi jalkapallosta, mutta huomasin nopeasti, etten tiedä vielä mitään, Koljonen tunnustaa.

Sopiva haaste motivoi Koljosta, joka muutama vuosi sitten siirtyi valmennustehtäviin Iisalmeen.

Koljosen mielestä suurin muutos hänen pelaajavuosiinsa on se, että pieniin yksityiskohtiin kiinnitetään nyt enemmän huomiota.

– Minun aikana peliasennoista ja matalasta blokista ei paljon puhuttu. Jalkapallo on koko ajan menossa yhä taktisempaan suuntaan, Koljonen näkee.

Hän toivoisi, että laji menisi Suomessa fyysisempään suuntaan.

– Liian usein ulkomaille siirtyneet pelaajat myöntävät, etteivät pärjää fyysisesti. Se särähtää korvaan, sillä fysiikan rakentaminen on helpoin homma tässä lajissa.

Kaikkien aikojen parhaisiin suomalaispelaajiin kuuluva Koljosen isä Atik Ismail oli pojalleen rasite pelaajauralla, mutta ei enää nykyisin.

– Silloin tuntui, että vähänkin heikomman pelin jälkeen sain arvosteluksi helposti kolme lampaanpersettä. En osannut käsitellä silloin paineita, vaan otin stressiä ja paineita isän meriiteistä.

Nyt Koljonen puhuu isänsä kanssa etenkin peleistä. Voittopelien jälkeen puhelin piippaa isän onnitteluviestistä heti loppuvihellyksen jälkeen.

Koljosen hyvänä tukena on avovaimo Petra Kapanen, joka käy myös aktiivisesti katsomassa PK-37:n otteluita.

– Hän kyselee, kuuntelee, kannustaa ja on minulle monin tavoin isona tukena, Koljonen kiittelee.

Kansainvälistä jalkapalloa Koljonen ei nykyisin juurikaan seuraa, vaan fokus on omassa valmentamisessa, lukemisessa ja elokuvien katsomisessa.

Etenkin Quentin Tarantinon ja David Fincherin elokuvat osuvat Koljosen makuun.

Tausta

Pele Koljosen ura

Syntynyt: 25.7.1988 Kuopiossa.

Kasvattajaseura: KuPS.

Pelaajaura: KuPS 2006–2009 (Veikkausliiga ja Ykkönen), MyPa 2010–2011 (Veikkausliiga), Manhattan Project 2012 (Nelonen) ja KuFu-98 (Kolmonen).

Veikkausliigassa 76 otttelua ja 17 maalia.

Pelannut 4 nuorten ja 2 poikien maaottelua.

Pelipaikka: Hyökkääjä.

Valmentajaura: KuPS 2012–2015 (juniorit), Manhattan Project 2013–2014 (Nelonen), PK-37 2016–2018 (juniorit) , PK-37 (kakkosvalmentaja) 2018, PK-37 2019–.

Valmentajakoulutus: Uefan B-lisenssi.

Muuta: Isä suomalaisen jalkapallon takavuosien tähtipelaaja ja raikulipoika Atik Ismail. Kihloissa Petra Kapasen kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kasvattajaseurat PK-37 ja KuFu-98 mittaavat lahjakkuuksien tasoa Kakkosessa