Näkökulma: Englannin kiinnostavin jalkapallopeli

Manchester United–Liverpool, maailman suurin seurajoukkueiden jalkapallo-ottelu vai ei?

– Espanjassa on Real Madrid–Barcelona, mutta ManU–Liverpool on maailman suurin peli. Englannin Valioliiga on kovin sarja ja ManU ja Liverpool ovat sen menestyneimmät joukkueet, Liverpoolin kapteeni Steven Gerrard perusteli muutama vuosi sitten.

Gerrardin sanomisissa faktat ovat kohdillaan. Kyseessä on menestysten perusteella todellakin kaksi todellista mahtiseuraa.

ManU on voittanut Englannin mestaruuden 20 kertaa ja ollut Euroopan paras kolmesti. Liverpoolin saldo on 18 Valioliigan edeltäjän eli ensimmäisen divisioonan kultaa ja viisi Euroopan mestaruutta. Valioliigassa Liverpool ei ole voittanut. Viimeisin Merseysiden ylpeyden mestaruus on kaudelta 1989–90.

ManU on puolestaan voittanut pelkästään 2000-luvulla kahdeksan kertaa Valioliigan.

ManUlla on kaikkiaan 62 merkittävien kilpailujen voittoa ja Liverpoolille pyttyjä on kertynyt 59.

Huikeita meriittejä.

 

Joukkueet olivat jälleen vastakkain sunnuntaina ja ManU kasvatti etumatkaansa seurojen välisessä historiatilastossa voittamalla 3–0 (2–0) Wayne Rooneyn, Juan Matan ja Robin van Persien maaleilla ja maalivahti David de Gean huipputorjunnoilla.

Tilastot pääsarjapeleissä ovat nyt ManUn eduksi luvuin 64 voittoa, 44 tasapeliä ja 55 tappiota. Kaikki kohtaamiset huomioiden kertymä on 76–51–64.

ManUn ja Liverpoolin kamppailut kulkevat Luoteisen derby -nimellä. Puhutaan paikallispelistä, vaikka kyseessä ovatkin eri kaupunkien joukkueet. Välimatkaa on noin 56 kilometriä.

ManU–Liverpool on kuitenkin täysin eri kategorian peli kuin Manchesterin derby ManU–Manchester City tai Merseysiden derby Everton–Liverpool.

Englannissa paikallispeleistä edes sinne päin Luoteisen derbyn kanssa pääsee vertailussa ainoastaan Pohjois-Lontoon derby Arsenal–Tottenham.

 

Luoteisen derbyllä on todella pitkät perinteet. ManU ja Liverpool kohtasivat ensimmäisen kerran jo 28. huhtikuuta vuonna 1894 eli 120 vuotta sitten. Sen jälkeen joukkueista on kehittynyt merkittävimmät kilpailijat toisilleen. Suhteen erikoisuuteen on vaikuttanut sekin, että jalkapallojoukkueiden elon aikana myös isäntäkaupungit Manchester ja Liverpool ovat kilpailleet keskenään vetovoimaisuudellaan ja elinvoimallaan.

Joukkueiden välisestä kilpailutilanteesta kertoo paljon sekin, että keskinäiset pelaajasiirrot ovat käytännössä pannassa. Koko jalkapallohistorian aikana vain yhdeksän pelaajaa on siirtynyt suoraan ManUsta Liverpooliin tai Liverpoolista ManUun. Viimeisin siirto nähtiin 50 vuotta sitten, kun Phil Chisnall vaihtoi keväällä 1964 ManUsta Liverpooliin 25 000 punnan siirtosummalla.

Jotakin virityksiä seurojen välillä on ollut, mutta esimerkiksi argentiinalaista sivuraiteelle ManUssa jäänyttä Gabriel Heinzea seura ei suostunut myymään vuonna 2007 Liverpoolin ja pelaajan kovasta hingusta huolimatta. Silloinen Liverpoolin manageri Rafael Benitez totesi, että ManU ei suostu myymään, koska saisimme hyvän pelaajan. Siirrosta käytiin kiistaa jopa oikeudessa, mutta joka tapauksessa Heinze suuntasi Real Madridiin.

 

Kannattajien väliset yhteenotot Luoteisen derbyn yhteydessä ovat etenkin nykyään hyvin harvinaisia. Osin se johtuu siitä, että peleissä on paikalla säännöllisesti todella paljon turisteja.

Tyypillisintä näiden joukkueiden kannattajien välillä ovat ivalaulut, joissa käytetään ajoittain todella asiatontakin kieltä. Kananmunien heittelyäkin on nähty ja sen on kokenut muun muassa ManUn legendaarinen manageri Sir Alex Ferguson. Vuoden 2006 Englannin cupin ottelu Liverpoolin kotikentällä Anfieldillä muistetaan siitä, kun ManUn kannattajat heittelivät vastustajan kannattajia erilaisilla tavaroilla ja ulosteilla.

 

Sekä ManUlla että Liverpoolilla on menossa ongelmainen kausi, mutta se ei vähennä derbyn arvoa. Näiden kahden seuran vetovoima on vankkumaton ympäri maailmaa.

Vastakkain olivat joukkueet, jotka kuuluvat maailman kymmenen suosituimman jalkapallojoukkueen joukkoon. Ei siis ihme, että kiinnostus keskinäisiä kohtaamisia kohtaan säilyy vuodesta toiseen huikeana.

Englannin tunnettuja derbyjä

Luoteisen derby: Liverpool–ManU.

Pohjois-Lontoon derby: Arsenal–Tottenham.

Mustan maan derby: West Bromwich Albion–Wolverhampton.

Itä-Midlandin derby: Derby–Nottingham, Derby–Leicester ja Leicester–Nottingham.

Toisen kaupungin derby: Aston Villa–Birmingham.

Länsi-Midlandin derby: Aston Villa–West Bromwich.

Manchesterin derby: Manchester U–Manchester C.

Merseysiden derby: Everton–Liverpool.

Teräskaupungin derby: Sheffield Wednesday–Sheffield United.

Tyne-Wear derby: Newcastle–Sunderland.

Ruusujen sota: Leeds–ManU.

Etelä-rannikon derby: Portsmouth–Southampton.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.