Futarisisarusten kimppakämpässä ei puhuta jalkapallosta

Iisalmesta lähtöisin olevat sisarukset Saku ja Tiia Savolainen jakavat paitsi intohimon jalkapalloon myös asuntonsa.

KuPSin laitahyökkääjä Saku, 19, ja Pallokissoissa samaa paikkaa pelaava Tiia, 18, ovat asuneet Kuopioon muutettuaan saman katon alla Mölymäellä jo useamman vuoden.

Sulassa sovussa, sisarukset vannovat.

– Jotkut kaverit ovat kyllä ihmetelleet, että miten me voidaan sisaruksina asua sopuisasti yhdessä. Mutta eipä meillä mitään riitoja tai ongelmia ole ollut. Demokraattisesti pidetään taloutta yllä, Saku kertoo.

Voisi olettaa, että kahden nuorten maajoukkueissa pelanneen huippulupauksen kodissa jalkapallo olisi myös yhteinen puheenaihe numero yksi. Näin ei kuitenkaan ole.

– Ei me puhuta jalkapallosta juuri koskaan, Tiia myöntää.

– Futis on jo muutenkin niin iso osa elämässä, että kotona on mukava päästä puhumaan jostain aivan muusta, Saku täydentää.

Täysin jalkapallovapaa alue Savolaisten koti ei sentään ole. Kesän EM-kisoja sisarukset ovat katsoneet yhdessä, minkä lisäksi Sakun aika kuluu kotona usein jalkapallopeli FIFAn parissa.

– Niihin peleihin en edes viitsi pyytää Tiia mukaan, kun ei siitä ole minulle vastusta, Saku nauraa.

 

Molempien sisarusten palo palloon syntyi jo nuoremmalla iällä.

Kun kaksi vuotta Sakua vanhempi isoveli Jesse aloitti jalkapallon pelaamisen, piti myös pikkuveljen päästä mukaan harjoituksiin.

– Ja sittenpä sitä jäi koukkuun, Mölymäen Mülleriksin kutsuttu taituri toteaa.

Myös Tiialle isoveljien esimerkillä oli suuri vaikutus lajirakkauden syntymiseen.

– Kun pojat pelasivat pihalla palloa, niin pitihän minunkin päästä mukaan. He laittoivat sitten minut maaliin ja potkivat menemään, Tiia muistelee nauraen.

Sisarusten isä Juhani pelasi aikoinaan myös jalkapalloa alasarjoissa. Perheen isä vei lapsia kuitenkin monipuolisesti eri urheilulajien pariin. Saku pelasi pitkään jääkiekkoa ja Tiian kanssa he harrastivat myös yleisurheilua.

– Jokin siinä jalkapallossa vain vei mukanaan. Varmaankin lajin tiivis joukkuehenki, Tiia pohtii.

 

Kuluva kesä menee sisaruksilla jalkapallon ehdoilla.

Lonkkavamman vuoksi Lahti-vieraspelin huilannut Saku kertoo olevansa taas täydessä iskussa ja valmis haastamaan HIFK-puolustuksen sunnuntaisessa Veikkausliigaottelussa.

Hän sanoo olevansa tyytyväinen sekä omiin että joukkueensa otteisiin, lukuun ottamatta vaikeaa alkukautta.

Erityisesti maaliahnetta miestä tyydyttää viisi tehtyä osumaa, joista moni on ratkaissut KuPSille myös tärkeitä pisteitä.

Veikkausliigassa menestymisen lisäksi Saku toivoo pukevansa pian päälleen taas maajoukkuepaidan.

– Seuraava tavoite on päästä mukaan U21-maajoukkueeseen, hän linjaa.

Vuonna 1996 syntyneen pelaajan rahkeet eivät ole vielä toistaiseksi riittäneet pikkuhuuhkaajin. Aikaa läpimurtoon kuitenkin on, sillä tällä hetkellä U21-joukkueen johtavat pelaajat ovat Sakua kaksi vuotta vanhempia.

Tiian edustamalla Pallokissoilla on edessään puolestaan pitkälti loppukauden kulkua määrittelevä kolmen ottelun sarja, jossa vastaan asettuvat Naisten liigan kolmen kärki PK-35, TPS ja Ilves.

Pallokissojen härkäviikot alkavat tänään vierasottelulla TPS:aa vastaan.

– TPS on heikkokuntoisella Yläkentällään liigan kovin kotijoukkue. Voitimme heidät kuitenkin Kuopiossa 4–2, joten pisteiden ryöstöön on kaikki mahdollisuudet, Tiia pohtii.

Tyttömaajoukkueet läpikäyneellä Tiialla on myös selvät tavoitteet tulevaisuudelle.

– Emme päässeet TU-19 maajoukkueella EM-kisoihin, joten seuraavaksi sitten naisten maajoukkuepaitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.