HJK täräytti huiman ehdotuksen: "Koko suomalaisen jalkapallon puolesta..."

Suomessa on tällä hetkellä parikymmentä vakiintunutta liputuspäivää. Toistaiseksi yksikään päivistä ei suo liputuksen kunniaa suoraan urheilulle. Tulevaisuudessa saattaa olla toisin.

Helsingin Jalkapalloklubi on ryhtynyt ajamaan jalkapallolle virallista liputuspäivää, seura kertoo verkkosivuillaan.

HJK:n delegaatio Olli-Pekka Lyytikäinen, Sari Mikkonen-Mannila ja Aki Riihilahti, kävi maanantaina luovuttamassa sisäministeri Päivi Räsäselle vetoomuksen uudesta liputuspäivästä, virallisesta jalkapallokulttuuripäivästä.

– Harrastajamäärissä mitattuna jalkapallo on suosituin joukkuelaji myös Suomessa. Silti koemme lajin olevan aliarvostetussa asemassa maassamme. Syitä voi vain arvailla, mutta yksi mahdollinen teoria löytyy kansanluonteestamme. Suomalaisia pidetään menestyskansana, ja menestys esimerkiksi miesten A-maajoukkuetasolla on jäänyt vuosien saatossa vaatimattomaksi. Siinä missä jääkiekko muistetaan vuoden 1995 ja 2011 maailmanmestaruuksista, koripallo- ja lentopallo viime vuosien upeista EM- ja MM-esityksistä, suomalainen jalkapallo muistetaan lähes kaksikymmentä vuotta sitten sateessa pelatusta karsintaottelusta, joka päättyi tasapeliin. Seurajoukkuetasolla menestystä on tullut kansainvälisesti ajoittain, mutta se ei ole juurikaan näkynyt esimerkiksi kansallisen liigan yleisömäärissä, HJK:n vetoomuksessa mainitaan.

HJK:n ehdotuksen mukaan uusi liputuspäivä olisi helatorstai.

– Kristillisenä juhlapyhänä se on jo kansallinen vapaapäivä, joka tarjoaa ideaalit puitteet jalkapallon seuraamiseen kaikilla paikkakunnilla. Tästä on kansainvälisesti onnistuneita esimerkkejä, jotka juontavat juurensa pitkälle historiaan; Yhdysvalloissa ”jalkapallosta” nautitaan joka kiitospäivä ja Englannissa tapaninpäivä on perinteisesti pyhitetty koko perheen voimin potkupallon seuraamiseen. Suomi ja helatorstai voisivat olla kansainvälisiä edelläkävijöitä urheilun ja jalkapallon virallisen aseman vahvistamisessa osana kulttuuria ja yhteiskuntaa, vetoomuksessa perustellaan.

– Suomessa elää suuri joukko jalkapallon ystäviä, jotka tekevät pyyteetöntä työtä lajin eteen kokematta koskaan suuria voiton tunteita. He muodostavat suomalaisen jalkapalloperheen selkärangan, jota ilman päivittäinen toiminta olisi mahdotonta. Heidän - ja koko suomalaisen jalkapallon - puolesta haemme tätä virallista tunnustusta suomalaiselle jalkapallokulttuurille, vetoomuksessa todetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.