Huuhkajille iso pettymys Unkarissa – "Emme päässeet tasollemme"

Raju pettymys. Se oli Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen eli Huuhkajien pelaajien päällimmäinen tunne myöhään sunnuntai-iltana Budapestissä.

Suomi hävisi Kansojen liigan lohkovaiheen päätöspelinsä Unkarille 0–2. Unkari iski jo avauspuoliajalla kaksi osumaa, ja Suomen esitys jätti paljon toivomisen varaa.

–  Ennakoimme, että Unkari prässää ylhäältä. Vähän yllätti, että he pelasivat 3–4–3-systeemillä. Tiesimme vastustajan kovuuden ja laadun. Emme päässeet parhaalle tasollemme, päävalmentaja Markku Kanerva myönsi.

Kanervan miehistö oli varmistanut jo aiemmin lohkovoittonsa ja pudotuspelipaikkansa Kansojen liigan C-divisioonassa.

Joukkue keräsi kuudessa ottelussa yhteensä 12 pistettä, kun Unkari nousi kymmeneen ja lohkon kakkoseksi. Pudotuspelit alkavat vasta EM-karsintojen jälkeen maaliskuussa 2020, ja niiden porkkanana on EM-paikka.

Neljä muutosta avaukseen

Kanerva oli tehnyt neljä avauskokoonpanon muutosta torstain Kreikka-tappiopeliin verrattuna. Jesse Joronen pelasi maalilla, Sauli Väisänen nousi toiseksi keskuspuolustajaksi, Robert Taylor keskikentän vasemmalle laidalle ja Thomas Lam keskikentän keskustaan.

Kanerva ei lähtenyt arvioimaan avaukseen nostetun nelikon esitystä.

–  Olisi vähän epäreilua kommentoida yksittäisiä pelaajia. Ei tullut sellaista kuvaa, että joku olisi flopannut.

Vahvasti ja korkealta prässännyt Unkari siirtyi johtoon 29. minuutilla, kun Zsolt Kalmar pelasi pallon näppärästi Adam Szalaille, jonka laukaus painui verkkoon.

Alle kymmenen minuuttia myöhemmin Väisänen pelasi hankalan pallon Jere Uroselle, jonka syötön Adam Nagy katkaisi. Nagy päätti kuljetuksensa laukaukseen, ja pallo meni Jorosen käsien kautta verkkoon.

Väisänen ja Uronen olivat avauspuoliajalla vaikeuksissa Unkarin vahvojen vääntäjien kanssa.

Pukki tuhlaajapoikana

Tappio tietää sitä, ettei Suomi luultavasti saa kotietua Kansojen liigan yksiosaiseen välierään. Se tosin on auki, mitkä joukkueet lopulta pudotuspeleissä edes pelaavat. EM-karsinnoista lopputurnauspaikan lunastavat maat eivät ole Kansojen liigan pudotuspeleissä mukana.

–  Kotietua haimme, mutta toivottavasti meidän ei tarvitse edes osallistua pudotuspeleihin, Kanerva sanoi viitaten myös Suomen mahdollisuuksiin päästä kisoihin EM-karsinnoista.

Teemu Pukilla oli avausjaksolla kolme tekopaikkaa, mutta tilanteet valuivat aikailuun ja maalivahti Peter Gulacsin torjuntoihin.

–  Varsinkin eka puoliaika oli pettymys. Minun olisi pitänyt viimeistellä paremmin, ja olen suoritukseeni aika pettynyt, Pukki sanoi.

Toisella puoliajalla Suomen pelaajat vaativat rangaistuspotkua Pukin kaatamisesta, mutta turhaan.

–  Omasta mielestäni tuli jaloille, muttemme kaatuneet siihen tuomariratkaisuun, Pukki tiivisti.

Suomi piti toisella puoliajalla avausjaksoa enemmän palloa ja otti otetta pelistä, mutta Unkari pystyi lopulta suojelemaan johtoaan ilman suurempia vaikeuksia.

Paulus Arajuuri pettyi pahoin: "95 prosentin suoritus ei riitä koskaan"