Inter cupin valtiaaksi – Kuningas ratkaisi

Turun Inter juhlii historiansa toista jalkapallon miesten Suomen cupin titteliä, kun Helsingin Töölön stadionilla finaalia päälle 3 500 katsojan edessä isännöinyt ennakkosuosikki HJK taipui 0–1-tappioon.

Ratkaisu aurinkoisessa lämmössä painitussa taistelupelissä koettiin viimeisellä kymmenminuuttisella, kun vaihtopelaaja Mikko Kuningas reilut kymmenen minuuttia ennen loppua pamautti pokaalin kohti Turkua.

Auliisti puolustuskannalle heittäytynyt Inter oli alakynnessä, mutta se luotti omaan pelitapaansa. Pelitavastaan parjattukin turkulaisjoukkue hankki paikan eurokentille kovalla työllä.

– Meidän intohimo ratkaisi. Kaiken p--kan jälkeen, mitä ollaan koettu, tämä maistuu hyvältä, Interin kapteeni Timo Furuholm sanoi Ruutu+:n haastattelussa.

Furuholm ei malttanut näpäyttää arvostelijoita.

– Arvostelkaa meitä, haukkukaa meitä. Meillä on pytty, kiitos. Lirissää ollaan oltu, mutta työ jatkuu, Furuholm kertoi.

HJK hallitsi 

Avauspuoliaika tarjosi viihdyttävää palloilua, vaikka maalit jäivätkin uupumaan. Peli pyöri pitkälti Interin puolustuspäässä, ja HJK:n hallinnasta kertoivat jo avausvartin aikana nähdyt viisi kulmapotkua. Erilaisilla kuvioilla kaikki, vaan lopputulos jokaisessa vaaraton.

HJK:n paras tilanne ensimmäisellä 45-minuuttisella nähtiin 24. minuutilla, kun vaarallinen hyökkäyspari Filip Valencic-Joao Klauss järkkäili nätisti.

Brassikärki Klauss on tehnyt kauden kahdeksassa liigapelissä neljä maalia, mutta nyt viimeistely läheltä jäi huonoksi ja Inter-vahti Henrik Moisanderin torjumaksi.

Inter puolestaan kärkkyi vastaiskupaikkoja, joita aukesikin. Alkuvaiheen prässin hieman hellitettyä enemmänkin, ja 27. minuutilla todistettiin sitten turkulaisten parasta hetkeä. Mika Ojalan komea vapaapotku kaukaa oli vaarallinen, mutta klubilaismaalivahti Maksim Rudakovin venytys myös tarpeeksi hieno. Ojalan kädet nousivat kohti taivaita, mutta ei tuuletukseen, vaan turhautumiseen.

Finaalin arvoista tunnekuumuuttakin koettiin pelaajien taistellessa mukavan kiihkeästi. HJK:lle tosin meinasi käydä kylmät avausjakson loppuvaiheissa, kun Anthony Annan otti ensin varoituksen ja kähisi interiläisille vielä korttia katseltuaankin.

Inter iski oikeaan aikaan 

Toisella puoliajalla peli hieman rauhoittui, mutta kuvio pysyi samana: HJK jatkoi pyörittelyään, mutta yhä tehoitta, ja Inter jatkoi vastahyökkäyskärkkymistään, tehoitta. Näkyvintä tehoa taisi loppujen lopuksi olla erotuomari Mikko Leinolla, joka kolmen varoituksen jatkeeksi kaivoi taskustaan vielä viisi keltaista lappua lisää.

Mutta sitten rävähti, pelikellon tikittäessä jo 82. minuuttiaan. Inter iski jälleen kerran, mutta nyt terävästi ja vaihdosta 11 minuuttia aiemmin tullut Kuningas oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Omien kannattajien edessä, sopivasti.

Interin tie cup-kuninkuuteen yhdeksän vuoden tauon jälkeen oli tappioton, kuten voittajan kuuluukin myös nykyisessä lohkoilla ryyditetyssä systeemissä. Ja kahdeksassa pelissään joukkue päästi vain kaksi maalia.