Kata herättää kopin henkiin

Ensiesiintymisensä naisten A-maajoukkueessa helmikuussa Skotlantia vastaan tehnyt 18-vuotias Katarina Naumanen elää kiireistä aikaa.

Päälle painavat naisten ja tyttöjen maaottelut, ylioppilaskirjoitukset ja oman seuran Pallokissojen avaus naisten liigassa.

Se ei kuitenkaan kuopiolaisseuran kapteeniksi nostettua tavoitteellista pelaajaa hätkäytä.

–Pitää olla hyvä itsekuri, vaikka enemmän minua varmasti näkee maajoukkuepaita päällä kuin koulun penkillä, Naumanen nauraa, ja silmiin syttyy eloisa pilke.

Kolmatta vuotta Klassikan lukiossa opiskeleva Naumanen kirjoittaa keväällä äidinkielen ja pitkän matematiikan. Pitkä englanti, ruotsi, psykologia ja biologia jäävät ensi vuoteen.

Tulevaisuudessa Naumasta odottavat vihreät verat ulkomailla.

Niin hän ainakin itse toivoo.

–Jossain vaiheessa se on tavoitteena pidemmällä tähtäimellä. Tämän vuoden ehdoton ykköstavoite on elokuussa Kanadassa järjestettävissä alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa, Naumanen selvittää.

Viime kaudella kuopiolaispelaaja oli voittamassa alle 19-vuotiaiden EM-pronssia.

 

Pallokissat menetti viime vuoden joukkueestaan A-maajoukkueessa pelaavan Ella Vanhasen sekä nuorten maajoukkueiden pelaajista Emilia Iskaniuksen ja Ella-Rosa Huuskon.

Kaksi ensimmäistä suuntasi Ahvenanmaalle toisen mestarisuosikin Åland Unitedin riveihin, ja Huusko edustaa alkavalla kaudella Helsingin Jalkapalloklubia.

Sivussa ovat myös perheenlisäystä odottavat Heini Mäkelä ja Nelli Berg-Väänänen.

Tilalle Pallokissat sai virolaisen maalitykin Signy Aarnan ja amerikkalaisen keskikenttäpelaajan Taylor Houckin.

Vastuu kolmatta vuotta edustusjoukkueessa pelaavan Naumasen harteilla on siis kova.

Valmentajana aloittavan Ollipekka Ojalan luottamus kapteeniin on kuitenkin raudanluja.

–"Kata" on valmentajan unelmapelaaja; hän on luontainen johtaja ja erittäin oma-aloitteinen. Hän ohjaa joukkuetta kentällä ja sen ulkopuolella, Ojala kehuu.

–Kun hän on paikalla, koppi herää henkiin, Ojala maalailee.

Valmentajan ajatuksiin on helppo yhtyä, kun keskustelee Naumasen kanssa aamuharjoitusten jälkeen Kuopio-hallilla.

–Minä kuulun niihin pelaajiin, joiden on pystyttävä kantamaan joukkuetta ja nostamaan sen tasoa. Olen joukkueen kokeneimpia pelaajia ja kansainvälisiäkin pelejä on takana jo aika paljon, sanoo kymmeniä nuorten maaotteluita pelannut kuopiolainen.

 

Naumanen ajattelee analyyttisesti jalkapallosta.

Eikä ihme, sillä lukion keskiarvo huitelee 9,5:n tuntumassa.

–Naisten maaotteluissa taso on järkyttävän kova, ja koko ajan on pystyttävä olemaan loistava. En ole mikään jännittäjätyyppi, mutta pelit Kanadaa ja Englantia vastaan Kyproksen-turnauksessa jännittivät. Ensimmäinen meni mielestäni hyvin, mutta toisessa olisi ollut parantamisen varaa, täydet minuutit molemmissa otteluissa tutulla topparin tontilla urakoinut Naumanen erittelee.

Pallokissojen kapteeni ohjaa joukkueensa peliä, voittaa palloja ja on 166-senttisestä varrestaan huolimatta hyvä pääpelaaja.

–Pelin avaamiseni on mennyt paljon eteenpäin, mutta sitä on kehitettävä edelleen jos aion joskus pelata ja menestyä ulkomailla.

–Nykyaikaisessa jalkapallossa topparin on pystyttävä myös tekemään peliä. Kaikesta huolimatta haluaisin olla vielä parempi yksi vastaan yksi -tilanteissa, Naumanen sanoo.

 

Pallokissojen minimitavoitteena on Ojalan mukaan parantaa viime kauden viidettä sijaa.

Naumanen uskoo, että Pallokissat yllättää vastustajansa hyökkäyspäässä.

–Meillä on halua ja tahtoa voittaa pelejä. Olemme kehittäneet pallollista peliä, ja meidän on pystyttävä pitämään palloa koviakin vastustajia vastaan.

–En tiedä, onko Signy Aarna enää salainen aseemme, sillä hän on paukutellut niin paljon maaleja harjoituspeleissä. Luulen, että pystymme tänä kesänä hyökkäämään tehokkaasti myös kovia vastustajia vastaan, Naumanen hymyilee.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.