Kausi päättyi, mitaleja ei näkynyt – tässä Palloliiton selitys

Jalkapallon B-poikien SM-sarja sai päätöksensä sunnuntaina. Mestaruuden jo aiemmin varmistaneessa Kuopion Palloseurassa ihmeteltiin, miksei Palloliitosta ollut kukaan jakamassa mitaleita, kun KuPS voitti päätösottelussaan Turussa FC Interin.

Miten te saatte mitalinne, KuPSin B-poikien vastuuvalmentaja Jouni Jäntti?

– Itse asiassa en tiedä. Veikkaan, että liitto lähettää ne postitse. Jos liitto hoitaa asian fiksusti, niin sieltä tulee joku ihminen jakamaan ne esimerkiksi KuPSin (edustusjoukkueen) kotipelin yhteydessä.

– Emme olleet ainoa seura, joka mitaleita ei saanut. Samoin kävi A-junioreiden mestarille TPS:lle. Tosi huonosti hoidettu asia.

KuPSin B-pojat saalistivat SM-sarjassa 50 pistettä maalierolla 56–15 ja hävisivät vain kolme ottelua. Toiseksi sijoittunut Käpylän Pallo jäi kahdeksan pisteen päähän.

– Harmittaa poikien puolesta, kyllähän he mestaruuden juhlimista odottivat. Pelejä on pelattu tammikuusta lähtien yli 30. Olimme lisäksi yksi ylivoimaisimmista mestareista tässä valtakunnassa, Jäntti toteaa.

 

Myös TPS:n A-junioreiden vastuuvalmentaja Tomi Kivikoski ihmettelee tilannetta.

– Ei me mitään kultamitaleita saatu, en tiedä mistä se johtuu. Olen ollut siinä uskossa, että ainakin viime vuonna se oli meidän seuran toive ja juniorit palkittiin yhden Veikkausliiga-pelin yhteydessä. Olen olettanut, että se tapahtuu nytkin niin, viime vuonna TPS:n B-juniorit mestaruuteen valmentanut Kivikoski tuumaa.

– Olisihan se hienoa, jos mitalit jaettaisiin heti siinä kentällä, kun kausi päättyy. Se olisi oikein tapa hoitaa asia.

Viime vuonna juniorit olivat jo ehtineet aloittaa uuden kauden, kun mitalit jaettiin viimeisen Veikkausliiga-pelin yhteydessä, Kivikoski muistelee.

 

Mitenkäs tässä näin kävi, Palloliiton kilpailutoiminnan päällikkö Petteri Lindblom?

– Meillä on ollut jo yli viiden vuoden ajan nuorisosarjoissa se käytäntö, että mitalit lähetetään viimeisen kierroksen jälkeen postitse seurojen omiin tilaisuuksiin jaettaviksi.

Palloliitosta ei siis kukaan mene paikalle?

– Ei ole enää moneen vuoteen (mennyt).

Miksi tällainen päätös tehtiin?

– Seitsemän vuoden taakse on vaikea muistaa kaikkia perusteluita, mutta yksi oli ainakin se, että A- ja B-junioreiden kaudet päättyivät samaan aikaan. Viisi joukkuetta saattoi taistella kolmesta mitalista molemmissa sarjoissa, mikä tarkoitti sitä, että kymmenellä eri paikkakunnalla piti olla ihminen kolmen eri mitalisarjan kanssa. Se meni aika vaikeaksi.

– Niinpä mietimme, että seurat voisivat kehittää omaa yhteisöllisyyttään sillä, että seuran mitalistit palkitaan edustusjoukkueen ottelun tauolla tai seuran omassa tilaisuudessa.

Lindblom myöntää, että Palloliitto teki virheen.

– Emme ilmeisesti huomanneet informoida seuroja tänä vuonna, jolloin odotukset aiheuttavat pettymyksen. Emme huomanneet kouluttaa uusia työntekijöitä näihin asioihin.

Mitalit postitetaan seuroille tällä viikolla, Lindblom lupaa.

– Tulevasta en osaa sanoa, mutta tähän asti on näin menty. En osaa sanoa, miten toimimme jatkossa.