Kolme Mestarien liigan pelaajaa Kuopioon

Muisto-ottelut ovat vankinta jalkapalloperinnettä, mutta perjantaina Savon Sanomat -areenalla nähdään varsin erikoiset kokoonpanot.

Kuopion Palloseura voitti heinäkuussa 1985 Helsinki-cupin 10-vuotiaiden poikien loppuottelussa Juniori-Klubin eli Helsingin Jalkapalloklubin Jari Pellikan maalilla 1–0. Silloisessa voittajajoukkueessa pelanneet Harri Kankkunen ja Anssi Pellikka päättivät herrasmiesmäisesti antaa helsinkiläisille mahdollisuuden revanssiin, joten finaalijoukkueet asettuvat vastakkain KuPSin ja HJK:n Veikkausliiga-kamppailun esiottelussa.

– Helsingissä haasteemme otettiin vastaan, ja Riku Riihilahti lupautui kokoamaan joukkueen. KuPSin silloinen porukka on yhtä miestä vaille valmiina uusintaan, sanoi Kokkonen.

Anssi Pellikka julkaisi cupin voittajien kuvan Facebookissa, ja tutut pelaajat ottivat heti yhteyttä innostuen ajatuksesta.

KuPSin silloisesta joukkueesta Pellikan kaksoset Anssi ja Jussi nousivat liigatasolle kuten maalivahti Ville Vahla. Kuopiolainen jalkapalloilu oli 1974 ja 1975 syntyneiden ikäluokkien parhaiden pelivuosien aikana melkoisessa kriisissä, joten A-maajoukkueeseen asti heistä ei yltänyt kukaan.

Sen sijaan HJK:n riveissä on muutama takavuosien kuuma nimi. Joukkueen kokoajan, tv-toimittajanakin tutuksi tulleen Riku Riihilahden ensimmäinen värväys oli tietysti hänen veljensä Aki, joka on pelannut HJK:ssa mestarien liigaa, 69 A-maaottelua ja 33 Valioliigan ottelua.

Maaotteluissa syntyi Riihilahden oman arvion mukaan 11 tsäkämaalia.

Myös Mika Kottila oli Klubin mestarien liigan joukkueessa sekä A-maajoukkueessa.

– Muutamia kavereita on joutunut jäämään pois, mutta aika vahvalla miehistöllä tullaan. Viime hetken vahvistuksena yritän saada Bundesliigan ja maajoukkueen jyrän Janne Saarisen. Hän pelasi Rosenborgissa myös Mestarien liigaa, kertoo Riku Riihilahti.

40 vuotta täyttäneistä pelaajista ihan kaikki eivät enää potki aktiivisesti.

– Olemme sopineet peliajaksi 30 minuuttia, mutta eiköhän siinä ajassa taidot tule esiin ja hiki pintaan, arvioi Anssi Pellikka.

Ottelun jälkeen joukkueet seuraavat liigaottelun, jonka jälkeen illanviettoon on löytynyt arvokas tv-taltitointi eli 30 vuoden takaisen Helsinki-cupin finaali.

Aki Riihilahti on ilman muuta kentän nimekkäin pelaaja. HJK:n toimitusjohtajana työskentelevä Riihilahti on jättänyt aktiivisen pelaamisen, mutta kaksi ottelua mahtuu hänen kalenteriinsa nappulakengissä.

– Kuopiossa on kauden eka peli, ja sen toisen pelaan Crystal Palacen paidassa. Palacen maalivahti Julian Speroni saa brittiläiseen tapaan hyväntekeväisyysottelun, ja hän on kutsunut minut peliin Dundee Unitedia vastaan, kertoo Aki Riihilahti.

Aki Riihilahdelle on jäänyt mieleen KuPS jo 30 vuoden takaa.

– Olemme pelanneet kuopiolaisten kanssa aina tiukkoja pelejä. Junioreissa KuPS oli aina vaarallisimpia vastustajiamme.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.