Kuopiolaisia kovemmat jalkapallojunnut tulevat Iisalmesta

Kesäkuun alussa vuonna 1991 pelattiin Pohjois-Savossa yllättävä kamppailu, kun iisalmelainen PK-37 isännöi pääsarjatasolla Kuopion Palloseuraa. Asialla eivät olleet miehet vaan A-nuoret. Iisalmelaisten vahva ikäluokka pelasi ensimmäistä kauttaan A-nuorten SM-sarjassa ja punnersi kovalla taistelulla aika tarkasti 25 vuotta sitten 0–0-tasapelin.

Avauskausi meni sinällään nappiin, että joukkue säilytti sarjapaikkansa, vaikka KuPSilta tulikin takkiin toisessa yhteenotossa maalein 0–4. Iisalmelaisten ihme pääsarjassa päättyi toisen kauden jälkeen ja sen jälkeen A-nuorten SM-sarja on ollut muualla Pohjois-Savossa kuin Kuopiossa vain kaukainen haave.

Uroteon tehneestä PK-37:n joukkueesta kasvoi useita pelaajia myös miesten sarjoihin. Hienoimmat urat pelaajina tekivät puolustaja Jarno Soininen ja Valkeakosken Hakaan Olli Huttusen työn jatkajaksi hankittu maalivahti Tommi Kainulainen.

Myös Pietarsaaren Jarossa pääsarjaa pelanneen Kainulaisen tilille kertyi jopa yksi A-maaottelu. Dunhill cupin peli Kiinaa vastaan 23. helmikuuta 1997 päättyi 1–2-tappioon. Pääsarjapelejä PK-37:n kasvatille kertyi seitsemän kauden aikana 87. Soininen pelasi Veikkausliigaa Mikkelin Palloilijoissa.

PK-37:lle 1990-luvun alku oli huikeaa aikaa muutenkin kuin nuorten menestyksen suhteen. Edustusjoukkue pelasi Ykkösessä ja kauden 1990 päätteeksi se oli lähellä nousta liigaan, mutta päätyi kuitenkin kolmanneksi.

PK-37 pelasi toiseksi korkeimmalla sarjatasolla putkeen viisi kautta ja useat A-nuorten menestyjät pääsivät kokeilemaan pelaamista kovassa miesten sarjassa kasvattajaseurassaan.

Upeat vuodet A-nuorten SM-sarjassa ovat joukkueen pelaajien mielissä, mutta kovin usein ei ole tilaisuuksia nostalgiseen fiilistelyyn.

– Minä taidan olla ainoa siitä porukasta, joka asuu enää Iisalmessa, puolustaja Ville Huttunen tuumii.

– Kesäisin sen joukkueen porukkaa pyörähtelee Iisalmessa ja yhteyksiä pidetään. Ymmärtääkseni aika monella kaverilla on yhä esillä sen aikainen joukkuekuva, Huttunen jatkaa.

Joillakin muistot ovat perin hyvin tallessa, mutta eivät esillä.

– Luulen, että löydän autotallin perältä jostain laatikosta tietoja joukkueesta, tilastonikkarina tunnettu Mika Kukkasniemi (o.s. Vänskä) toteaa.

Joensuussa nykyisin asuva Kukkasniemi kaivaa arkistoistaan muun muassa joukkuekuvan ja kauden 1991 otteluohjelman, johon on kirjoitettu käsin iisalmelaisten maalintekijät. Vänskän oma saldo oli yksi maali. Sisäisen pörssin voitti Veli-Matti Qvintus kuudella maalillaan. Viimeisen pelin jälkeen löytyy tieto, että 24 pistettä oikeuttivat sarjassa komeasti viidenteen sijaan. Edellä olivat vain TPS, Kuusysi, Haka ja HJK. Alueen mahtiseura KuPS keräsi kymmenen pistettä iisalmelaisia vaisumman pistesaldon.

Vuotta myöhemmin PK-37 sai 22 ottelusta ainoastaan yhden tasapelipisteen. Tähdenlento päättyi putoamiseen.

Tällä hetkellä kasvattajatyöhön panostavalla iisalmelaisseuralla ei ole A-nuorten joukkuetta lainkaan. Muuten nuorten ikäluokkien sarja on katkeamaton F-nuorista B-junioreihin.

Edustusjoukkue pelaa Kolmosessa alueen omista pojista koostuvalla joukkueella.

1990-luvun toinen pohjoissavolainen erikoisuus jalkapallossa oli, että koettiin ensimmäisen kerran sellainen kausi, kun joku muu kuin kuopiolainen joukkue pelasi alueen korkeimmalla tasolla.

Vaikeita vuosia viettänyt Kuopion Palloseura oli peräti Kakkosessa kesällä 1998, kun Varkauden Työväen Palloilijat pelasi samalla kaudella Ykköstä.

PK-37: A-nuoret SM-sarjaan 1990

Nousijajoukkueen pelaajat kauden viimeisessä ottelussa vuonna 1990:

Mika Vänskä, Ilkka Repo, Jani Leppänen, Samu Suni, Marko Kumpulainen, Jarno Soininen, Mikko Tuovinen, Panu Repo, Janne Lipponen, Mikko Tallgren, Mikko Rantonen, Tero Karvonen, Ari Puikko, Ville Huttunen, Tommi Kainulainen, Olli-Pekka Qvintus, Harri Laakso, Tero Palm, Veli-Matti Qvintus ja Risto Kääriäinen.

Valmentaja Matti Moilanen ja joukkueenjohtaja Matti Lipponen.

PK-37 on nimensä mukaisesti vuonna 1937 perustettu jalkapallon erikoisseura, jonka lajivalikoimaan ovat kuuluneet aikojen saatossa myös jääkiekko ja jääpallo.

PK-37 tunnetaan ennen kaikkea vahvana kasvattajatyötä tekevänä seurana.

Paras saavutus on Ykkösen kolmas sija vuonna 1991.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.