Lahti nousi Alajan uhkaajaksi

Täydellisessä maailmassa Palloliiton parin viikon päästä valittavalla puheenjohtajalla olisi Pertti Alajan kansainvälisen huippujalkapallon osaaminen, Ari Lahden bisnestaidot ja seuratuntemus sekä Lasse Lehtisen lobbauskyvyt ja yhteiskunnalliset suhteet.

Oikeassa elämässä edellä mainitut ominaisuudet kuitenkin jakautuvat kolmen kärkiehdokkaan kesken.

Asetelma kääntyy loppusuoralla Alajan ja Lahden väliseksi kamppailuksi, jossa Martti Ahtisaaren presidentiksi keksineen Lehtisen kannattajilla saattaa olla vaa’ankielen asema.

Göran Enckelmanin ja Hannu Tihisen kannattajat ovat vähissä, mutta tiukassa taistelussa heidänkin kannattajillaan on sanansa sanottavana.

 

Ylen tekemän kyselyn mukaan Alajan johto on vankka. Entisen pääsihteerin takana oli vastanneista noin 40 prosenttia, mutta kyselystä löytyy epätarkkuuksia.

Osalta liittokokousedustajilta oli perätty vastaus, vaikka moni arpoi kantaansa vielä useamman vaihtoehdon välillä. Se satoi parhaiten ehdokkaista tunnetun Alajan laariin.

Konkarin asema pelissä on joka tapauksessa vahva.

Peli saattaa kuitenkin saada uudet askelmerkit liittokokouksessa, jos uusi vaalitapa menee läpi kolmen neljäsosan enemmistöllä.

Alajan kannattajat haluavat varmasti pitää vaalitavan entisellään, sillä nykyisin puheenjohtajaksi valitaan eniten ääniä saanut ehdokas.

Jos muutos menee läpi, vaali muuttuu kaksivaiheiseksi.

Silloin kaksi ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä saanutta ovat presidentinvaalien tapaan vastakkain toisella kierroksella.

Siinä tapauksessa Alaja jopa todennäköisesti häviäisi pelin uhkaajakseen nousseelle Lahdelle.

 

Alaja jakaa valitsijoiden kannat selkeimmin. Miestä rakastetaan ja vihataan enemmän kuin muita ehdokkaita yhteensä.

Liiton henkilökunnan mukaan ”tunnelma toimistolla sähköistyi”, kun Alaja ponkaisi kärkeen kyselyssä.

Lajiosaaminen on keihäänkärki, jolla ”Pera” ratsastaa. Hyvät suhteet kansainvälisessä jalkapallossa omaavan miehen takana on suuri joukko entisiä pelaajia ja valmentajia.

Kisan suosikin heikkoudet löytyvät johtamistavoista ja takavuosien suhmuroinneista, jotka ovat vieneet Alajan leivättömän pöydän ääreenkin.

Pahojen kielten mukaan Alaja ja liiton toimitusjohtaja Kimmo J. Lipponen eivät mahdu samaan toimistoon.

Kuningas Jari Litmanen antaa tukensa Alajalle, mutta voimakas hahmo löytyy myös Lahden ja Lehtisen takaa. EU-komissaari Olli Rehn tukee kulisseissa Lahden valintaa ja pitkäaikainen pääministeri Paavo Lipponen puolestaan avoimesti Lehtistä.

 

Alajan vastustajat etsivät miehelle riittävän vahvaa vastavoimaa.

Kuopion Palloseuran pohjilta nostaneella Lahdella riittää kunnianhimoa. Mies on valmis luopumaan rakastamansa seuran omistuksesta päästäkseen kehittämään suomalaista jalkapalloa.

Lahden mahdollisuudet paranisivat, jos itäsuomalaiset edustajat ilmoittaisivat julkisesti tuestaan.

Veikkausliigan puheenjohtajana toimiva Lehtinen jää suosiossa kärkikaksikon jälkeen, mutta on kuitenkin kyselyn perusteella pienelle kannatukselle jääneiden Enckelmanin ja Tihisen edellä.

Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, Palloliitossa eletään vielä sisällissodan aikaa. Kokouspaikalta joudutaan varaamaan kaikki mahdolliset kabinetit yön pimeiden tuntien junttakokouksille.

Vuosikymmenten aikana demareiden oikeistosiipeen asemoitu Lehtinen olisi kaivannut taakseen HJK:n julkisen tuen. Ilman sitä mahdollisuudet ovat pienet.

Palloliiton puheenjohtajistossa toisen varapuheenjohtajan paikka on varattu ns. uusien seurojen eli vasemmiston edustajalle. Tällä hetkellä paikalla istuu Kari Uotila (vas.).

Taustalla tehdään kuitenkin vahvasti työtä muun muassa Keski-Suomen piirin nuoren varapuheenjohtajan Auli Pitkäsen hyväksi.

Toisen varapuheenjohtajan paikalle on tyrkyllä Harri Talonen, jonka pahat kielet kertovat pelanneen ulos liittoa vt. puheenjohtajana presidentti Sauli Niinistön jälkeen vetäneen toisen tamperelaisen ja kisasta luopuneen Markku Lehtolan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.