Jari Litmanen: tämä on suomalaisen jalkapallon selkeä ongelma – "On kovasti töitä tehtävänä"

Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija, Jari Litmanen, jakaa kahden päivän ajan ammattilaisvuosiensa aikana keräämäänsä tietotaitoa Palloliiton Itä-Suomen, Kaakkois-Suomen ja Keski-Suomen piirien tehoryhmäleirillä.

Nuorten vuosina 1997–2001 syntyneiden lahjakkuuksien kanssa pienpelejä pelanneen ”Litin” viesti oli selkeä.

– Kovan työnteon merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa. Nämä nuoret ovat siinä iässä, että kaikki on vielä mahdollista, Litmanen vakuuttaa.

Suomalaisen jalkapallon selkeäksi ongelmaksi valmennuskursseja parhaillaan käyvä entinen huippupelaaja kokee pelitempon hitauden.

– Tempo on sellainen asia, jossa on kovasti töitä tehtävänä. Taitotaso Suomessa on ihan hyvä, Litmanen ruotii.

Litmasen opissa ollut KuPSin Mikko Pitkänen vahvisti näkemyksen ”Kuninkaan” pyynnöstä.

– Täytyy sanoa, että nuorten maaottelussa Japania vastaan yllätyin täysin vastustajan temposta. Tilanteet syntyivät todella nopeasti, Pitkänen muistaa.

Mikä sitten on Litmasen oppi pelitempon parantamiseksi?

– Ei se tapahdu muuten kuin työtä tekemällä.

Teholeirin yhtenä pääkohtana onkin antaa nuorille pelaajille tietoa siitä, mitä kehittyminen edellyttää.

– Tätä teholeirikonseptia on hiottu vuodesta 2011 lähtien. Nyt se alkaa olla hyvällä mallilla. Vedämme nuorille kahden tai kolmen päivän aikana noin neljä harjoitusta, joissa paneudutaan teknisiin ja taktisiin asioihin. Fysiikkaan ei puututa, vaikka kyllähän pojat väsyvät näin tiiviissä tapahtumassa, Litmanen kertoo.

Teholeirin viritysvaiheessa ohjelmaan kuuluivat myös testit, jotka ovat nyt jääneet pois.

– Etsimme tapahtumissa oikeita polkuja urheilijoille, Litmanen tiivistää.

– Iso ajatus tässä se, että pojille käy selväksi mitä urheilijaksi kasvaminen on. Heille pyritään tiedostamaan tavoitteiden edellyttämä vaatimustaso, Itä-Suomen, Keski-Suomen ja Kaakon alueen poikien aluevalmentaja Kai Nyyssönen kertoo.

Litmanen,alle 18-vuotiaiden ja alle 19-vuotiaiden maajoukkuevalmentaja Jarkko Wiss sekä Nyyssönen vetivät tehoryhmäleiriläisille tiistaina Savon Sanomat Areenalla kaksi harjoitusta ja keskiviikkona ohjelmassa on kaksi lisää.

– Valmennan hieman vanhempia poikia, mutta on tärkeää nähdä nuoremmatkin lahjakkuudet. Pääsen sitten keskustelemaan eri ihmisten kanssa heidän urheilijapoluistaan, Wiss toteaa.

– Pelaajakartoitus on Suomessa tällä hetkellä hyvällä mallilla. Esimerkiksi vuonna 1999 syntyneiden maajoukkueessa on nähty tällä kaudella jo yli 35 pelaajaa, Litmanen säestää.

Kentällä Litmanen näytti vakuuttavaa esimerkkiä. Vesisade ei talentteja ja 44-vuotiasta konkaria hidastanut.

Kuopiossa teholeiriläiset pääsivät nauttimaan Mestareiden liigan Ajaxissa vuonna 1995 voittaneen Litmasen oivaltavista ja tarkoista syötöistä.

Lisäksi yli 20 vuotta ammattilaisena pelannut ”Kuningas” opasti hyökkääviä pelaajia yksityiskohtaisesti koko harjoituksen ajan.

Litmanen on toiminut poikien tehoryhmän asiantuntijavalmentajana viime vuoden marraskuusta lähtien. Muun muassa Ajaxia, Barcelonaa ja Liverpoolia edustaneella Litmasella on harjoituksissa pelaajavalmentajan rooli.

KuPSin nuorista tehoryhmäleirillä ovat mukana Antti-Ville Räisänen, Mikko Pitkänen, Eetu Pellikka, Sharp Räsänen ja Arttu Heinonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suomalaisen palloilun kuningas käy kaupaksi

Kuopion teholeiriläiset nauttivat Jari Litmasen kanssa harjoittelemisesta