Malisen toiveet toteen – Suomi sai EM-lohkoon Norjan ja vältti Turkin

Suomen alle 19-vuotiaiden miesten jalkapallomaajoukkueella kävi keskiviikkona arpaonni. Minihuuhkajien kanssa heinäkuisen EM-turnauksen A-lohkoon arvottiin Norja, Portugali ja Italia. Etenkin Norja miellytti Suomen valmennusta, vaikka maa pudottikin karsinnoissa Saksan.

– Minulla oli muutama toive arvontaan. Ensimmäinen oli se, ettei Turkki tulisi vastaan, koska me olemme sopineet kenraaliharjoituksemme heitä vastaan, sanoi Suomen päävalmentaja Juha Malinen.

– Toinen toiveeni oli se, että me pääsisimme Norjan kanssa samaan lohkoon. On hienoa, että Pohjoismaat pelaavat vastakkain, ja se on eräänlainen vertailukohta meille.

Tuli vastaan mikä maa tahansa, Suomi lähtee Vaasassa ja Seinäjoella pelattaviin otteluihin altavastaajana. Suomen viime syksyn otteet antavat hyvän kuvan tasoeroista: esimerkiksi EM-kisojen esiturnauksessa Suomi koki 0–9-tappion Hollannille, joka ei edes selviytynyt lopputurnaukseen.

 

Viime syksy maalierolla 1-30

 

Minihuuhkajat pelasi viime syksynä kahdeksan ottelua, hävisi jokaisen, ja maalierokin oli synkkä 1–30. Suomi kohtasi syksyllä myös tulevat lohkovastustajansa: Portugali kaatoi Suomen 3–0, Norja 4–0 ja Italia 5–0.

– Vastaan tulee Euroopan seitsemän parasta maata, ja me olemme rankingissa sijalla 37, Malinen tietää tasoeron.

– Olisi jättipotti, jos me emme jäisi turnauksessa jumboksi. Meidän tavoitteemme on olla lohkossa kolmansia ja pelata viidennestä sijasta, minkä myötä saisimme paikan ensi kesän alle 20-vuotiaiden MM-turnaukseen.

Malinen haluaa kuitenkin muistuttaa, että Suomella on kasassa poikkeuksellisen lahjakas ikäluokka.

– Totta kai taidossa on isoin ero muihin maihin, mutta meidän pelaajat pelaavat Euroopassa isoissa seuroissa tai Suomessa isossa roolissa jalkapalloliigassa. Se kertoo tästä ikäluokasta paljon.

B-lohkoon arvottiin hallitsevan mestarin Englannin lisäksi Ranska, Ukraina ja Turkki. Kisat alkavat 16. heinäkuuta ja päättyvät 29. heinäkuuta.