Markku Kanervalta ymmärrystä Riskin päätökselle – vaikka Qatarin leiri "on erittäin tärkeä näyttöpaikka"

HJK:n hyökkääjä Riku Riski kieltäytyi Suomen jalkapallomaajoukkueen Qatarin otteluleiristä eettisten syiden takia, kertoi Helsingin Sanomat tänään. Riski kertoi, että halusi pitää kiinni arvoistaan.

Maajoukkueen Ruotsi- ja Viro-kohtaamiset sisältävä leiri on saanut paljon kritiikkiä Qatarin ihmisoikeustilanteen takia. Päävalmentaja Markku Kanerva kertoo kunnioittavansa Riskin päätöstä.

– Maajoukkuepelaaminen on vapaaehtoista. Mikäli pelaaja ei halua tulla maajoukkueeseen mukaan, se on hänen oma valintansa ja sitä valintaa kunnioitan – aivan kuten olen kunnioittanut niiden edelleen aktiivisten pelaajien valintaa, jotka ovat maajoukkueuransa lopettaneet, Kanerva sanoo Palloliiton sivuilla.

– Riku Riski olisi haluttu mukaan Qatariin, mutta hän kieltäytyi kutsusta perustellen päätöksensä selkeästi. Olinko päätöksestä eri mieltä? Kyllä siinä mielessä, että tämä leiri on erittäin tärkeä näyttöpaikka tulevia karsintoja varten ja Riku olisi näyttöpaikkansa ansainnut. Itse Rikun perusteluihin en minä eikä joukkueenjohtaja Lennart Wangel ottanut kantaa – ne olivat hänelle riittävän painavat ja siksi niitä täytyy kunnioittaa.

Riskillä on Kanervan mukaan yhä saumansa maajoukkueeseen. Luotsi toki korostaa leirin tärkeyttä.

– Hän on edelleen sillä listalla, josta pelaajat joukkueeseen valitaan. Mutta korostan myös sitä, että tämä leiri on erittäin tärkeä ja merkittävä näyttöpaikka pelaajille. Tämän jälkeen joukkue ei ole päivääkään yhdessä ennen kokoontumista Italiaan EM-karsintojen alla. Juuri näissä peleissä moni pelaaja, nuori ja kokeneempikin, on laittanut jalkansa oven väliin ajatellen karsintajoukkuetta.

Muita eettisistä syistä kieltäytyneitä ei Kanervan mukaan ollut.

– Eikä Rikunkaan päätös mikään salaisuus ollut. Kukaan ei minulta kysynyt Qatarin leirin valintojen julkaisun jälkeen syistä, miksi tuo tai tuo pelaaja ei ole mukana. Jos olisi kysytty, vastaus olisi varmasti annettu.

Kanerva ei ota kantaa siihen, onko Qatarin leiri hänen arvojensa mukainen matka.

– Minä vastaan maajoukkueen urheilullisesta puolesta ja ajattelen asian siitä näkökulmasta, että joukkueen olosuhteiden täytyy olla kunnossa. Lisäksi pelien täytyy olla hyvät, erityisesti tässä tilanteessa, jossa olemme viimeistä kertaa yhdessä ennen karsintoja.

– Varmasti muuallakin olisi ollut hyviä harjoitusolosuhteita tarjolla, mutta ei pelejä – urheilullinen yhdistelmä toteutui tässä täysin. Etenkin pelien saaminen tässä vaiheessa vuotta on hyvin hankalaa. Täällä se onnistui ja urheilulliset perusteet täyttyivät. Muihin asioihin en ota kantaa – Palloliiton puheenjohtaja (Ari Lahti) on muiden Pohjoismaiden puheenjohtajien kanssa paikalla vastaamassa muista kuin urheilullisista kysymyksistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

HS: Riku Riski kieltäytyi jalkapallomaajoukkueen Qatarin-leiristä eettisten syiden takia