Uutuuskirja: Aika KuPSin riveissä kouli maalivahdin Valioliigaan – "Olin kuin hullu"

Kuusi kertaa Viron parhaaksi jalkapalloilijaksi valittu Mart Poom kertaa elämänsä ja uransa vaiheita poikkeuksellisen yksityiskohtaisesti Virossa päivälleen kaksi viikkoa sitten julkaistussa elämäkerrassaan.

Ammattilaisuransa Kuopion Palloseuran riveissä 1992 aloittaneen maalivahdin elämäkerran yksityiskohtaisuuden ovat mahdollistaneet päiväkirjat, joita poikkeuksellisen kunnianhimoinen ja unelmalleen omistautunut Poom on pitänyt juniorivuosistaan saakka.

– En voinut pelaajana tukeutua suuren lahjakkuuteen, sillä sitä minulla ei ollut. Mutta kukaan ei kieltänyt minua harjoittelemasta loputtomasti, Poom toteaa jo kirjan esipuheessa.

 

Ja virolaismaalivahti totisesti harjoitteli: kaikkein eniten juuri Kuopion vuosinaan 1991 ja 1992, kun alle 20-vuotias nuorukainen eli ensimmäistä kertaa omillaan ja alkoi tehdä ammattilaisunelmastaan totta.

Vuonna 1972 Tallinnan Mustamäellä syntynyt Poom tuli Kuopioon ensimmäistä kertaa jo 4.1.1991, kun Viro vielä pyristeli irti Neuvostoliitosta. Poom kertoo, kuinka hän saapui junalla kovassa pakkasessa Kuopion rautatieasemalle ison matkalaukkunsa kanssa ja KuPSin toiminnanjohtaja Markku Lind vei hänet ensimmäiseksi ravintolaan syömään.

– Se oli elämäni ensimmäinen kerta, kun söin pitsaa. En ymmärtänyt ruokalistaa, enkä tiennyt, mitä olisin tilannut. Niinpä sain pitsaa, jossa oli täytteenä pelkkää juustoa. Olisi siinä sentään kinkkua voinut olla.

 

Jo Kuopioon tulon jälkeisenä päivänä Poom pääsi harjoittelemaan KuPSin kakkosjoukkueen kanssa. Kaupungin harjoitusolot tekivät nuoreen virolaiseen vaikutuksen.

– Olosuhteet olivat mahtavat. Hallissa oli täysimittainen sorakenttä, jossa sai harjoitella keskitystilanteita talvellakin.

Kirjassa kerrotaan, kuinka Poom alun hotellissa asumisen jälkeen pääsi 44 neliön asuntoon Inkilänmäelle.

– Syödä Suomessa sai hyvin, mutta tylsää minulla oli. Olisin halunnut jutella jonkun kanssa. Täytin vapaa-aikani televisiota katselemalla ja harjoittelemalla. Suomen korkea elintaso motivoi minua.

 

Vaikka Poom oli 1991 Kuopiossa vain testattavana, otti hän keväästä kaiken irti.

– Olin kuin hullu. Olin testijaksolla ja minun olisi pitänyt olla harjoituksissa mahdollisimman fressi, mutta halusin ottaa olosuhteista kaiken irti.

Maalivahti muistelee kirjassa myös, miten häneltä varastettiin KuPSin harjoitusten aikaan pukuhuoneesta 680 markkaa. Se kirjasta ei selviä, mistä Poom oli sellaisen määrän rahaa saanut ja miksi ne olivat hänellä mukana harjoituksissa.

– Opin, että missään päin maailmaa ihmisiin ei voi täysin luottaa. Pitää uskoa vain itseensä ja jatkaa vastoinkäymisistä huolimatta kohti suurta päämäärää, Poom oli kirjoittanut tuoreeltaan päiväkirjaansa.

Poom palasi Kuopiosta kotiin 9. toukokuuta, kun mestaruussarja oli jo käynnissä. Pelaamaan hänellä ei ollut asiaa, sillä peliluvan olisi pitänyt tulla Moskovasta, mutta sitä vain ei kuulunut.

 

Heti Viroon palattuaan maalivahti pelasi Floran riveissä ottelun, jossa hänen leukansa murtui. Myös koko kevään vihoitellut polvi piti leikata ja kausi oli ohi.

Pelaamaan Poom pääsi KuPSissa viimein 1992. Viro oli itsenäistynyt ja pelilupa kunnossa. Kaikkiaan virolainen kävi kuopiolaisten riveissä kentällä 33 ottelussa. Niistä vain yhdeksän oli mestaruussarjaa.

Poom aloitti kauden ykkösmaalivahtina, mutta putosi Mika Miettisen tuuraajaksi käydessään Virossa maaotteluissa. KuPS putosi kauden päätteeksi pääsarjasta.

– Olisin voinut jatkaa KuPSissa, mutta siinä ei olisi ollut järkeä. Budjetti laski rajusti ja seuraavan vuoden palkkani olisi ollut naurettava.

 

Poom muistelee, kuinka hän osti Kuopiosta 2 000 markalla ensimmäisen oman autonsa ”ruosteisen Vauxhall Carltonin”, jonka hän Virossa kunnosti ja maalasi.

KuPSin kauden päättymisen jälkeen maalivahti jäi vielä Kuopioon ja harjoitteli vuoden loppuun saakka hyvissä olosuhteissa.

– Aika Kuopiossa vahvisti minua pelaajana ja ihmisenä. Motivaationi oli korkealla, tiesin, että kaikki on kiinni vain itsestäni, Poom kertaa kirjassa.

KuPS-vuonna 1992 Poom harjoitteli 1052 tuntia ja 45 minuuttia. Ne tunnit palkittiin, kun hän pelasi lopulta muun muassa 120 A-maaottelua, 139 peliä Englannin Valioliigaa ja 88 ottelua Englannin mestaruussarjaa.

 

Elämäkertakirja:

Mart Poom, Indrek Schwede

Mart Poom - Minu lugu

Film Distribution OÜ 2014, 509 s.

Uran huippuvuodet Derbyssä

Mart Poom tuli köyhistä oloista – "Me pelikaverit veimme hänelle usein ruokaa"