Näkökulma: Pelaajapolku tökkii vielä osin KuPSissa

Kuopion Palloseura jäi tänä vuonna mitaleitta A- ja B-nuorissa, joissa on usein totuttu menestykseen. Viime vuonna A-nuoret ottivat hopeaa ja B-nuoret ylsivät pronssille.

Menestys on toki aina maukasta, mutta KuPSin tulevaisuuden suhteen tämän kauden sijoituksista ei kannata päätellä mitään.

KuPSissa on vihdoinkin pelkkien puheiden sijasta siirrytty siihen ajatukseen, että nuorisotoiminnan kilpailullisesti tärkein asia on kehittää laadukkaita pelaajia edustusjoukkueeseen.

Kuopiossa on menty lähes aina joukkueiden menestyksen ehdoilla, jolloin yksilökehitys jää helposti taka-alalle.

Kokonaan toinen asia on se, onko kupsilainen kehityspolku oikeanlainen. Tietynlainen ongelma tulee eteen ainakin nuorista edustusjoukkueeseen siirryttäessä. Oman kasvatin edessä on ollut viime vuosina usein ulkomaalainen hankinta. Se on selvää, että pelkällä omalla tuotannolla ei voi rakentaa menestyvää liigajoukkuetta, mutta balanssi on nyt Kuopiossa kääntynyt liikaa ulkomaalaisvetoiseksi.

KuPSin pääomistajan Ari Lahden tavoite on kuopiolaistaa joukkuetta merkittävästi. Se ei onnistu, jos omaan tuotantoon ei luoteta kuin vuoreen. Mielestäni oman kasvatin saa syrjäyttää vain erittäin merkittävä vahvistus. KuPSin ulkomaalaiset ovat olleet tällä kaudella hyviä ja siinä samassa ajatus omavaraisuudesta on taas karannut osin puheiden tasolle. Edustusjoukkueeseen pitäisi pyrkiä nostamaan 1–2 omaa kasvattia vuodessa. Se on realistinen, mutta melko kova tavoite.

KuPSin sisäpiiristä on kuulunut usein narinaa siitä, että 17–20-vuotiaat pelaajat jäävät organisaatiossa liian vähälle huomiolle. Ei ole sattumaa, että Atte Hoivala, Aleksi Paananen, Jerry Voutilainen ja Aatu Laatikainen ovat vaihtaneet lähivuosien aikana maisemia. Hoivala toki on jo ennättänyt palata kotimaisemiinsa.

Juniori-KuPS hakee nyt uutta toiminnanjohtajaa nuorisotoiminnalle. Uuden veturin tärkein rooli on varmasti talousasioiden hoito, mutta häneltä voisi edellyttää myös visionäärin roolia.

KuPSin nuorisotoiminnassa on paljon hyviä asioita, mutta polku pikkupojasta KuPSin kautta pääsarjapelaajaksi tai ammattilaiseksi ulkomaille ei ole ehyt.

KuPS on vahva liikuttaja ja siten erittäin arvokas tekijä koko kaupungin hyvinvoinnille. Kilpaurheilussa koko organisaation pitäisi miettiä vakavasti, mikä KuPSin rooli on. Tällä hetkellä KuPS-polku on rakennettu siten, että edustusjoukkueeseen saattaa päästä oman junioritoiminnan kautta miettimättä ihan oikeasti toiminnan laatua.

Jos ja kun KuPS aikoo kehittää kaikin puolin toimintaansa, sen pitäisi merkitä yhä useamman ammattilaisen palkkaamista riveihin. Vanhempien talkoohenkeä mitenkään moittimatta nuorten joukkueiden vetäjää ei voi ratkaista niin, että joku vain tuumii, että voinhan vaikka minä valmentaa, ja jos tuo naapuri tulisi kaveriksi.

Seuratasolla juuri nuorimpien valmennukseen pitää saada parhaat voimavarat. Kun pojat kasvavat noin 15 vuoden ikään, siinä vaiheessa lahjakkaimmat saavat jo merkittävää apua maajoukkuetoiminnoista. Sitä ennen kehitysvastuu on lähes täysin seuroilla.

KuPS on kasvanut hiljalleen maakunnan seuraksi. Siitä ei ole vielä hirveän kauan aikaa, kun Kuopiossa ajateltiin, että maakunnan seuroista ei ole mitään asiaa KuPSin tasoiseen organisaatioon. Nyt muun muassa Iisalmen, Varkauden ja Joroisten pojat ohjautuvat jo hyvissä ajoin KuPSin riveihin. Se on luonnollinen suunta, koska esimerkiksi B-nuorissa Iisalmessa ja Varkaudessa pelataan Kakkosta.

Kovat pelit kehittävät, mutta toisaalta niitä voisi löytyä lahjakkuuksille myös pelaamalla vieläkin aktiivisemmin ikäluokkaa tai jopa kahta vanhempien joukkueessa. Tässä asiassa KuPSissa on edetty paljon viime vuosina.

KuPSin B-nuorten kausi päättyi Espoossa. Kotijoukkue FC Espoo oli tyly isäntä voittaen 5–0. Kuopiolaiset sijoittuivat sarjassa seitsemänneksi.

A-nuorilla kausi päättyi kotiotteluun. Savon Sanomat Areenalla vieraillut FC Espoo pysyi sarjassa takana, kun päätöskierroksen kamppailu päättyi 2–2 KuPSin noustua lopussa tasoihin.

– Tämä joukkue on oppinut hyvin minulle tärkeän asian, että merkityksettömiä pelejä ei ole, Juniori-KuPSin palveluksessa ensi kaudellakin jatkava A-nuorten päävalmentaja Janne Kasurinen toteaa.

Kasurinen peluutti nuorempaa joukkuetta kuin vastustajat.

– Pelasimme käytännössä A-nuorten nuoremmalla ikäluokalla. Vanhemmat pelaajat olivat yhteistyöseura SC KuFu-98 mukana kovemmissa ympyröissä. A- ja B-nuoret sekä KuFu muodostavat hyvän kolmikon, jossa ajatuksia vaihdetaan säännöllisesti. Mielestäni myös yksilön kehittämisessä on päästy eteenpäin, vaikka työtä riittää. Yksilöiden kehittymisestä kertoo paljon se, että KuPSin edustusjoukkueen rinkiin nousee säännöllisesti pelaajia. Olemme oikealla tiellä, mutta kehittymistä vaaditaan, Kasurinen tuumii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.