Pallonhallinta ei enää riitä menestykseen jalkapallossa

Espanjalainen ja barcelonalainen tapa pelata jalkapalloa on saanut tehdä tilaa suoraviivaiselle vastahyökkäyksillä iskemiselle.

RoPS:n Veikkausliigajoukkueen valmentaja ja EM-kisojen asiantuntijana viihtyvä Juha Malinen ei ole heittämässä Espanjan pelitapaa romukoppaan, mutta hänen mielestään pelillinen kehitys on johtanut äärimmäisestä pallonhallinnasta toiseen suuntaan.

– Tarkka puolustaminen ja vastahyökkäys ovat olleet arvossaan Ranskan kisoissa. Osittain se johtuu siitä, että pieniä maita on päässyt paljon jatkopaikoille, eikä niillä ole ollut mahdollisuutta tai haluakaan lähteä pelaamaan pallonhallinnan kautta, arvioi Malinen.

Espanja saattoi pelata pahimmillaan tai parhaimmillaan jopa ilman varsinaisia kärkipelaajia siirrellessään pitkät tovit palloa hakiessaan aukkoja puolustuslinjojen väleistä ja takaa.

 

EM-kisojen ensikertalaiset Islanti ja Wales ovat ällistyttäneet tuloksillaan. Ne hyökkäävät, kun siihen on mahdollisuus. Hidasta tempoa haetaan oikeastaan vain sen verran, että joukkue saa hetken huilata valtavassa työmäärässä. Muuten vauhtia riittää joka suuntaan.

– Joukkueet ovat tehneet täsmälleen sen, mitä ne osaavat ja mihin pystyvät. Se vaatii kaikilta pelaajilta ääretöntä sitoutumista ja valitun pelitavan ehdotonta noudattamista.

– Omalla tavallaan EM-kisojen pienet menestyjät ovat viitoittaneet tien, jolle Suomen pitäisi mennä. Suomen maajoukkueen edelliset muutamat vuodet ovat olleet kauheaa poukkoilua pelitavasta toiseen. Jostain syystä eri maista tulevilla pelaajillamme on vaikeuksia sopeutua maajoukkueen kuvioihin, ja yhteistä juonta ei ole löytynyt.

Näin Suomen kanssa vielä muutama vuosi sitten tasaisesti punnertaneet Pohjois-Irlanti, Unkari, Albania, Islanti ja Wales olivat kaikki Ranskassa 16 parhaan joukossa.

 

Ratkaisevana tekijänä Suomen jäämisessä jälkeen Malinen pitää toisten maiden sitoutumista omaan tekemiseensä ja suunnitelmansa toteuttamiseen.

Malisen mielestä meidän pitäisi ottaa mallia esimerkiksi Islannista, jossa ei yritetä tehdään yhtään enempää kuin osataan.

– Suomessa on ollut erinomaisia puolustuksellisia maajoukkueen valmentajia kuten Roy Hodgson, Stuart Baxter ja Bo Johansson, mutta heidän peluutuksensa sai ankaraa kritiikkiä monelta puolelta. Vaadittiin hyökkäävää peliä, kun he näkivät Suomen mahdollisuudet menestymiseen toisin.

– Jos halutaan pelata aktiivisesti, niin se pitäisi pystyä tekemään vaikka jollain älyttömällä prässillä, mutta siihen ei saata olla mahdollisuuksia.

– Suomen maajoukkueen menestymiseksi on ainoa mahdollisuus sitoutua voimavarojemme mukaiseen taktiikkaan. Jos se ei sovi jollekin pelaajalle tai hänen taidoilleen, niin häntä ei kannata ottaa joukkueeseen.

 

Malisen mielestä pelaajilta vaaditaan yhä enemmän taitoa täydessä vauhdissa.

– Vastahyökkäysten nopea pelaaminen vaatii hieman eri ominaisuuksia kuin pallonhallintaan perustuva hyökkäys.

– Nykyaikaisen pelaajan täytyy olla erittäin nopea. Pienillä mailla on oma tinkimätön systeeminsä, mutta välierämaista Ranska ja Saksa ovat täynnä pelaajia, jotka osaavat taktisia vaihtoehtoja ja saavat toteuttaakin niitä kesken ottelunkin.

– Ranskan ja Saksan ottelusta tulee melkoinen näytös, ennakoi Malinen.

– Joukkueet osaavat todellakin käyttää taktisia vaihtoehtoja, mitä auttavat myös huippupelaajia pullistelevat vaihtopenkit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Bale ei innostu Ronaldo-vertailuista - Portugali ja Wales kohtaavat EM-välierässä

EM-kisafanit häikäisevät värikkäillä asuillaan – katso kuvasarja