Psyko ei säästele ääntään

Ääni Kuopion Palloseuran pukukopissa ja puolustuslinjan takana ei ainakaan vähentynyt, kun viime kauden Rovaniemen Palloseurassa pelannut Tomi Maanoja korvasi kasvattajaseuraansa Tampereen Ilvekseen palanneen Mika Hilanderin keltapaitojen maalivahtina Veikkausliigassa.

–Tervetuloa sunnuntaina kuuntelemaan, veistelee Maanoja viitaten KuPSin ja Seinäjoen Jalkapallokerhon sunnuntaiseen jalkapallon liigacupin puolivälierään.

Maanoja ohjaa joukkueen ja puolustuslinjan peliä tiukalla otteella. Liigacupin alkulohkon tulosten valossa ohjeet ovat myös menneet perille, sillä vastustajat onnistuivat neljässä pelissä vain kerran heiluttamaan verkkoa Maanojan takana.

–”Psyko” ei pyydä, vaan vaatii ja ohjaa alakertaa saakelin kovalla äänellä, KuPSin konkaripelaaja Tero Taipale kertoo.

Taipaleen mukaan Maanoja on päässyt hyvin sisään joukkueeseen.

–Hänellä on hyvä itseironia ja kaveri positiivisesti sosiaalinen. En ole vielä päässyt perille, mistä tuo lempinimi juontaa juurensa, Taipale nauraa.

 

Maanoja haluaa tiukalla ohjauksellaan tiivistää joukkueen puolustuspelin saumattomaksi.

–Jokainen maalivahti haluaa luonnollisesti, että puolustuslinjan kanssa olisi mahdollisimman hyvä yhteisymmärrys. Meidän on oltava tiiviinä pakettina, etteivät vastustajan hyökkääjät saa helppoa tilaa, Maanoja selvittää.

Pääkaupunkiseudulta lähtöisin olevalle pelaajalle KuPS on kolmen ensimmäisen kuukauden perusteella osoittautunut kaikin puolin onnistuneeksi valinnaksi.

Maanoja muistuttaa, ettei kyse ole ainoastaan hänestä, vaan vaimon ja kahden pienen tyttären täydentämästä perheestä.

–Tämä oli hyvä kokonaispaketti ja natsasi hyvin kohdilleen. Perhe pitää aina valinnoissa ottaa huomioon.

Pelillisestikin Maanoja pitää KuPSin tilannetta hyvänä, vaikka kapealla ringillä operoinut joukkue onki kärsinyt loukkaantumisista.

–KuPSin juniorikasvatus näyttää olevan suorastaan loistavalla mallilla, sillä loukkaantuneiden tilalle on noussut omia pelaajille, joille on huoletta voinut antaa vastuuta, Maanoja kehuu.

–Ylipäänsä Suomi-futiksen prioriteettina pitäisi olla junioritoiminnan kehittämisen, mies sanoo.

 

KuPSin joukkuetta uusi maalivahti pitää kaventuneista taloudellisista raameista huolimatta hyvänä.

–Sarjan alku näyttää suuntaa, mutta meillä on mahdollisuus vaikka kuinka korkealla. Liigacupissa tavoitteena on tietenkin jatkopaikka, mutta se edellyttää puolustuspeliltä sellaisia otteita, joita liigacupissa olemme esittäneet.

–Seinäjoella SJK teki taakseni neljä maalia, ja se saa toimia herätyksenä sunnuntain otteluun, Maanoja sanoo.

Maanojan ura saattaisi näyttää toiselta, ellei mies olisi loukkaantunut vakavasti ensimmäisellä ulkomailla pelaamalla kaudella helmikuun lopussa 2009.

Ruotsin Allsvenskanin suurseuroihin kuuluvan Solnan AIK:n maalia vartioineen Maanojan sääriluun murtui ja mies oli sivussa kentiltä vuoden.

Väliin jäi myös alle 21-vuotiaiden EM-lopputurnaus, jonne mies itse oli torjunnoillaan vahvasti hankkimassa paikkaa.

–Näitä asioita on turha miettiä jälkikäteen. Hetkessä eläminen on tärkeintä Maanoja sanoo.

Lapsena kesiä Kuopiossa viettänyt maalivahti alkaa hiljalleen päästä sinuiksi kaupungin kanssa.

–Yllättävän hyvin olen ehtinyt kurkkimaan lähialueita ja keskustankin tunnen jo suunnilleen. Olen saanut hyvän vaikutelman, Maanoja tiivistää.

 

KuPS–SJK liigacupin puolivälierä pelataan sunnuntaina kello 15 Savon Sanomat Areenalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.