Räiskyvä KuPS-hyökkääjä Gbolahan Salami ei arkaile kentällä

Mies makaa maassa ja purnaa sekä huitoo käsillään. Hän on Kuopion Palloseuran voimakasrakenteinen hyökkääjä Gbolahan Salami.

Tehokas mies on joko kaatunut kömpelyyttään tai hänet on vedetty nurin.

– Alkukaudesta tuomarit näkivät aina Salamin tilanteen ongelmaksi. Nyt hänen tekemisiään katsotaan niin kuin pitääkin. Ei hän aina ole syyllinen, KuPSin päävalmentaja Marko Rajamäki sanoo.

Salami on pitkästä aikaa oikeasti vaarallinen puhdas hyökkääjä KuPSin riveissä. Hän on huikean energinen kaveri, joka ei anna hyökkäystilanteissa hetkenkään rauhaa vastustajien puolustajille. Nigerian liigan vuoden takainen maalitykki ei myöskään arkaile tilanteisiin mennessä ja sen takia miehiä lakoaa. Mutta syntyy myös maaleja: Salami on kuudella osumallaan Veikkausliigan maalipörssin jaetulla viidennellä sijalla.

Myös Salamin osumatarkkuus 54,55 prosentti on huikea. Vähintään kymmenen kertaa laukoneista liigapelaajista Salamin edellä on ainoastaan Vaasan Palloseuran Pyry Soiri, joka on tehnyt maaleistaan kaksi joko rangaistuspotkusta tai sitä seuranneesta paluupallosta.

 

Salami tunnetaan peliin erikoisen voimakkaasti reagoivana kaverina. Historiasta löytyy muun muassa ulosajo vuoden 2009 nuorten MM-kisoissa, kun hän paukautti Espanjan Fran Meridaa nyrkillä päin näköä.

Siitä seurasi pelikieltoa, joka hänellä on päällä nytkin varoitustilin täyttymisen seurauksena.

– Tuomarit tekevät parhaansa. Tyylini on käyttää paljon voimaa ja silloin voi aina välillä kolahdella. En ole kovin iloinen pelikiellostani, koska haluaisin pelata, Salami sanoo.

KuPS kohtaa lauantaina PS Kemin Veikkausliigan vierasottelussa. Salami ei ole lainkaan mukana pelireissulla.

 

Salamin sopimus KuPSin kanssa on mallia 1+1 vuotta. Optio jatkosta on seuralla.

– Tulin Suomeen, jotta saisin kovan tarjouksen jostakin isosta eurooppalaisesta seurasta. Voi olla, että pelaan KuPSissa myös ensi vuonna, mutta kaikki on kohtalon käsissä. Aivan yhtä hyvin saatan olla ensi kaudella Englannissa tai Saksassa, Salami tuumii.

Salami saapui Suomeen maaliskuussa ja hän on viihtynyt Kuopiossa omien sanojensa mukaan hyvin. Asunto on järven rannalla Maljalahden kupeessa, josta aukeaa mukava maisema Kallavedelle. Hyökkääjä ei kuitenkaan tuijottele hirveästi järvelle vaan kotona ollessaan hän joko katselee elokuvia tai pitää yhteyttä kotimaahansa puhelimitse ja tietokoneen kautta.

Nigeriassa on suku sekä vaimo ja lapset. Heitä Salami pääsi tervehtimään, kun KuPSin päävalmentaja Rajamäki järjesti kesällä ulkomaalaisille pelaajille viikon vapaan.

– Voi olla, että perheeni tulee jossain vaiheessa tänne, Salami toteaa.

 

KuPSin tehohyökkääjän totuttautuminen suomalaiseen jalkapalloon on sujunut melko vaivatta.

– Afrikassa jalkapallo on fyysisesti kovempaa. Euroopassa taito-ominaisuudet korostuvat, Salami vertaa.

KuPSissa alkukausi oli todella vaikea, kun joukkue hävisi kolme ensimmäistä kamppailua. Sen jälkeen peli on parantunut ja pistesaldo on karttunut hyvää tahtia.

– ”Rapa” (Marko Rajamäki) on hyvä valmentaja. Hän on minulle jonkinlainen isähahmo, joka antaa tärkeitä neuvoja. Hän puhuu minulle kuin pojalleen, sillä lailla oikeasti opettavasti, Salami kehuu.

KuPSin taktiikassa Salami on ainoa puhdas hyökkääjä.

– Ryhmitys on hyvä, mutta ajoittain kaipaan lähelle lisää tukea, Salami toteaa.

 

Fuad Gbolahan Salami

- Syntynyt 15. huhtikuuta 1991 Lagosissa, Nigeriassa.

- Pituus 183 senttiä.

- Pelipaikka: hyökkääjä.

- Aiemmat seurat: Sunshine Stars (Nigeria), Shooting Stars (Nigeria), Warri Wolves (Nigeria) ja Belgradin punainen tähti (Serbia), jossa ei kuitenkaan pelejä.

- Maajoukkueissa: Nigeria U20 (4 ottelua / yksi maali), Nigeria U23 (3 / 0), Nigeria (13 / 3).

Saavutuksia: Nigerian liigan maalikuningas 2014–15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.