Ronaldo toivoo onnenkyyneliä

Suuryllättäjien juhla jalkapallon EM-kisoissa Ranskassa on päättynyt. Islanti pakkasi laukkunsa jo aiemmin, ja keskiviikkoiltana Lyonissa katkesi lopulta myös Walesin lento.

Portugali löi Walesin EM-välierässä 2-0 ja nappasi historiansa toisen EM-finaalipaikan. Ennen välierää Portugali ei ollut voittanut turnauksessa yhtään ottelua varsinaisella peliajalla, mutta Walesia vastaan se oli selkeästi parempi ja ansaitsi voittonsa.

Portugalin sankariksi nousi joukkueen supertähti Cristiano Ronaldo, joka puuduttavan avauspuoliajan jälkeen pomppasi Walesin puolustuksen ylle ja puski Portugalin johtoon 50. minuutilla. Maali oli historiallinen, sillä se oli Ronaldon yhdeksäs EM-tasolla ja hän nousi sillä jakamaan ranskalaislegenda Michel Platinin EM-maaliennätystä.

Ronaldosta tuli jo aiemmin näissä kisoissa ensimmäinen pelaaja, joka on onnistunut maalinteossa neljässä eri EM-turnauksessa. Platini puolestaan teki kaikki yhdeksän maaliaan vuoden 1984 EM-kisoissa, kun hän johdatti Ranskan mestariksi kotikentällä.

Ronaldo pääsee hakemaan kruunua maajoukkueuralleen sunnuntaina Pariisissa, jolloin vastaan asettuu joko Saksa tai kisaisäntä Ranska. Ronaldon loisteliaalta uralta puuttuu yhä arvoturnausvoitto.

Portugali on pelannut EM-välierissä 2000-luvulla neljä kertaa, mutta selvisi nyt finaaliin toista kertaa. Portugali pelasi edellisen kerran loppuottelussa kotikisoissaan 2004, jolloin se hävisi finaalissa Kreikalle. Se oli Ronaldon ensimmäinen arvoturnaus maajoukkuepaidassa.

- Joukkue teki mahtavaa työtä finaalipaikan eteen. Toivon, että näette sunnuntaina minun itkevän ilosta, sanoi Ronaldo, joka itki kentällä 2004 finaalitappion jälkeen.

- Olen aina sanonut, että haluan voittaa jotakin Portugalin paidassa. Olen pelannut korkeimmalla tasolla 13 vuotta. Tilastot eivät valehtele.

Ramseyn puuttuminen näkyi

Wales oli yllättänyt kaikki pirteillä esityksillään matkalla välieriin, mutta Portugalia vastaan pelikiellossa olleen Aaron Ramseyn poissaolo näkyi karulla tavalla. Se vei joukkueen hyökkäyspelistä luovuutta eikä Gareth Bale pystynyt yksin kantamaan joukkuettaan.

Nani tuikkasi Portugalin 2-0-maalin Ronaldon syötöstä vain kolme minuuttia avausosuman jälkeen. Tappioasemassa Walesin olisi pitänyt hallita peliä ja vyöryttää hyökkäyksiä Portugalin maalille, mutta Fernando Santosin miehistö sai pidettyä walesilaishyökkäykset melko helposti pihdeissään. Yrityksen puutteesta Walesia ei voinut syyttää, mutta joukkueen taitotaso ei yksinkertaisesti riittänyt.

Lähimmäksi lisämaaleja pääsikin Portugali. Joao Mario pääsi kertaalleen laukomaan avopaikasta, mutta veti ohi.

Walesin suoritus Ranskan EM-kisoissa oli joka tapauksessa upea, ja walesilaiskannattajat lauloivat laulujaan Lyonin stadionilla vielä loppuvihellyksen jälkeenkin.

- On suuri pettymys päästä näin lähelle finaalia, mutta meidän täytyy olla ylpeitä. Tämä on meille ylpeyden hetki, olemme saavuttaneet paljon, Bale sanoi BBC:lle.

Bale uskoi, että menestyksellä on suuri merkitys Walesin jalkapallolle.

- Saimme nyt maistiaisia tästä ja katsomme tulevaisuuteen. Emme halua olla mukana vain yhdessä turnauksessa, kyse on isosta kuvasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.