Roope Riski ja Hradecky toivat Suomelle harvinaisen voiton Ruotsista

Suomi ja Ruotsi tarjosivat Abu Dhabin ZSC-stadionin harvalukuiselle yleisölle ystävällismielisen jalkapallomaaottelun, jossa saatiin suomalaisittain mainio lopputulos. Ruotsi kaatui ensimmäistä kertaa sitten talven 2001, kun Roope Riskin maali toi 1-0-voiton.

Talvitaukoa viettävistä Pohjoismaiden sarjoista kootulla joukkueella Abu Dhabissa leireilevä Suomi sai otteluun hienon alun, kun Petteri Forsell näytti potkuosaamistaan jo neljännellä minuutilla. Todella kaukaa lähtenyt vapaapotku pamahti Ruotsin maalin ylärimaan.

Pirteys jatkui vielä ensimmäisen vartin ajan. Ensin Toni Kolehmainen ampui terävästi, ja sen jälkeen Teemu Pukki oli jo ohittaa Ruotsin maalivahdin Karl-Johan Johnssonin. Kumpikin tilanne kuitenkin päättyi Johnssonin eduksi.

Rauhallisen avauspuoliajan herkkuhetken Forsellin ylärimavedon ohella toi Suomen maalivahti Lukas Hradecky. Suomen puolustus tarjoili tummassa asussa pelanneille sinikeltaisille rangaistuspotkun 40. minuutilla, ja sitä vetämään asteli nuori hyökkääjä Mikael Ishak.

Tanskan liigassa Randersin riveissä Bröndby-vahti Hradeckyä hätyyttelevä Ishak ei saanut uransa ensimmäistä maaottelumaalia, kun Hradecky venytti kudin eteen. Laukaus ei todellakaan ollut parasta mahdollista pilkkulaatua, mutta toki maalivahdille rangaistuspotkun torjuminen on aina erityinen hetki.

Suomen päävalmentaja Mixu Paatelainen katseli avausmiehistöään tunnin, ja sen jälkeen alkoivat vaihdot. Ja heti natsasi.

Roope Riskin, A-maajoukkueen vakiopelaajan Rikun pikkuveljen, debyytti ei olisi voinut paremmin alkaa. Vain vajaat kaksi minuuttia kentällä ollut norjalaisseura Hönefossin hyökkääjä sai Forsellilta mainion syötön, ja viimeistely oli maailmanluokkaa Ruotsin puolustuksen ihmetellessä.

Viimeiset puoli tuntia peli pysyi hyvin Suomen kontrollissa, vaikka hienosti pelannut Hradecky saikin pari kertaa venyä torjuntaan. Maajoukkuedebyytit merkittiin vielä Johannes Laaksoselle ja Robin Lodille, ja he pääsivät kentällä juhlimaan A-maajoukkuehistorian kymmenettä voittoa Ruotsista. Naapurikohtaamisia on nyt takana 88.