Suomen suurlähetystö torppasi KuPSin vahvistusten perheiden lomamatkan Suomeen

Molempien matkapuhelinten ruuduilla on kuva vaimosta ja pienestä lapsesta, kun Kuopion Palloseuran nigerialaishyökkääjä Gbolahan Salami ja gambialainen keskikenttäpelaaja Tijan Jaiteh esittelevät kuvia perheistään.

Pelaajien yhteydenpito perheisiin tapahtuu vain puhelinten ja tietokoneiden välityksellä, sillä lomailemaan aviomiesten ja isien luokse Kuopioon halunneille perheenjäsenille ei myönnetty Suomeen turistiviisumia.

– On tämä todella rankkaa. Menin naimisiin vuosi sitten ja tyttäreni on yhdeksän kuukautta, Jaiteh sanoo kuvaa näyttäessään.

– Pidämme yhteyttä Skypellä ja muilla vastaavilla, mutta ei ole helppoa olla erossa perheestä. Poikani on vasta kahdeksan kuukautta. Kun lähdin Suomeen, luulin, että saan vaimon ja poikani kuukaudeksi luokseni, Salami toteaa.

KuPS lähetti pelaajien perheille toukokuussa kutsut saapua Suomeen. Tarkoitus oli, että vierailut olisivat tapahtuneet heinä-elokuussa. Kutsuissa seura lupasi huolehtia pelaajien perheenjäsenten majoituksesta, kuljetuksista ja ruokailuista.

Salamin vaimo Ololade Surat ja poika Eeman Gbolahan sekä Jaitehin vaimo Amina Saidy ja tytär Oulaye Jaiteh kävivät haastateltavina turistiviisumia varten Suomen Nigerian suurlähetystössä Abujassa. Salamit lensivät paikalle yli 700 kilometrin päästä Lagosista ja Jaitehin perhe Gambiasta yli 3 000 kilometrin päästä.

– Pelaajat ovat turhautuneita. Jaitehin perheelle pelkkä viisumihaastatteluissa käyminen maksoi tuhat euroa ja sitten sieltä napsahtaa kielteinen päätös, KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen ihmettelee.

Viisumihakemusten eväämisen perusteluksi on merkitty epäilys siitä, että vaimot ja lapset eivät palaisi kotimaihinsa.

– Tuntuu uskomattomalle, etteivät pelaajat saa vaimojaan ja pieniä lapsiaan Suomeen lomalle luokseen, vaikka miehet käyvät hyvin palkatuissa töissä ja heillä on asunnot käytössään, Heiskanen päivittelee.

– Lisäksi KuPS lupautui organisaationa huolehtimaan vieraista, hän jatkaa.

Kielteisestä päätöksestä voi pyytää oikaisua. Ohjeiden mukaan muutosvaatimus on tehtävä suomen tai ruotsin kielellä.

– Koko viisumiprosessi on muilta osin englanninkielinen. Miten esimerkiksi nigerialainen pystyy pyytämään oikaisua suomeksi. Me toki pystymme auttamaan pelaajiemme, mutta yleisellä tasolla toimintatapa on järjetön, Heiskanen ihmettelee.

Jaiteh ei ole nähnyt vaimoaan ja lapsiaan sitten maaliskuun. Salami pääsi käväisemään viikon lomalla Nigeriassa pelikieltonsa vuoksi.

– Nigeriasta takaisin lähteminen tuntui raskaalle, mutta minun työni on täällä. Voi olla, ettei perhe ehtisi enää tulla käymään täällä, koska viisumiprosessi on niin raskas ja pitkä, Salami sanoo.

Jos olisit tiennyt, että joudut olemaan kahdeksan kuukautta erossa perheestäsi, olisitko tullut Suomeen?

– Jalkapallo on minun työni ja haluan pelata ammattilaisena. En tiedä mitä sanoisin. Tilanne saa minut vihaiseksi, Salami muotoilee ja laskee katseensa.

Toimitusjohtaja Heiskasta tilanne harmittaa paitsi Salamin ja Jaitehin myös seuran maineen vuoksi.

– Olemme sopimusneuvotteluissa luvanneet, että pelaajat voivat tuoda perheet käymään Suomessa. Kun tieto Suomen suurlähetystön nihkeydestä leviää, meidän on entistä vaikeampia saada perheellisiä pelaajia Suomeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Viisumihakemusten määrä puolittui kahdessa vuodessa