Tavoitteena onnen kyyneleet

Cristiano Ronaldo todisti EM-välieräottelussa jos nyt ei suuruutensa, niin ainakin korkeutensa.

Ottelun 1–0-ratkaisuosuma syntyi, kun Ronaldo nousi huikean pomppuvoimansa avulla ilmatilan herraksi Walesin rangaistusalueella ja puski Raphael Guerreiron lyhyestä kulmapotkusta antaman keskityksen vastustamattomasti verkon perukoille.

Ronaldoa kulmapotkussa vartioinut Walesin James Chester kyllä yritti kaikkensa, mutta lopulta hän pystyi seuraamaan vain katseellaan, kuinka ehkäpä maailman paras pääpelaaja osui ja nousi samalla jakamaan Michel Platinin kaikkien aikojen maaliennätystä EM-kisoissa.

Nyt Ronaldolla on kasassa yhteensä yhdeksän osumaa neljistä eri EM-kisoista.

Henkilökohtaista ennätyksistä huolimatta Ronaldolta puuttuu kuitenkin arvokisavoitto maajoukkuepaidassa.

Vuoden 2004 Portugalin kotikisoissa Ronaldo oli vasta 19-vuotias finninaama, joka ihastutti jalkapallokansaa näyttävällä tekniikallaan.

Kisaisännän katkeraan finaalitappioon päättyneistä kisoista muistetaan myös nuoren Ronaldon katkerat kyyneleet, joita legendavalmentaja Luiz Felipe Scolari sekä kokeneet joukkuetoverit Luis Figo, Nuno Gomes ja Paulo Ferreira koettivat turhaan kuivata.

Nyt Ronaldo ei ole enää "kultaisen sukupolven" oppipoika, vaan Portugalin johtaja ja kapteeni.

Välierässä hän näytti maalinsa lisäksi esimerkkiä alustamalla Nanin 2–0-maalin.

Ehkä merkkinä Ronaldon halusta voittaa viimein jotain suurta maajoukkueessa, voidaan pitää hänen ratkaisuaan ottelun viimeisellä kympillä, jolloin hän keskeytti fiksusti Portugalin nopean mutta riskialttiin vastahyökkäyksen.

Vuoden 2004 Ronaldo olisi tehnyt varmasti toisin.

Mutta vuoden 2016 Ronaldo tahtookin poistua EM-finaalista itkien onnen kyyneleitä.

Vaikka piskuinen Islanti keräsi otsikot, on kisojen suurin yllättäjä lopulta Wales.

Neljän parhaan joukkoon nouseminen kapealla pelaajamateriaalilla on todiste paitsi walesilaisten loppumattomasta taistelutahdosta, myös valmentaja Chris Colemanin nappiin menneestä taktiikasta.

Valitettavasti Walesin mahdollisuudet finaaliin katkesivat jo voitokkaan Belgia-välierän 75. minuutilla. Tuolloin Aaron Ramsey otti keltaisen kortin, mikä johti samalla Arsenalin keskikenttämiehen pelikieltoon välierissä.

Ilman Ramseyta Walesin supertähti Gareth Bale jäi yksinkertaisesti liian yksin, ja Portugalin oli helppoa puolustaa hänet pois.

Bale yritti kyllä kaikkensa, mutta enää se ei riittänyt.

Sunnuntain EM-finaalissa Portugali kohtaa Saksa–Ranska-ottelun voittajan.

Vaihtoehdot ovat siis hallitseva maailmanmestari tai kovaan hurmokseen päässyt kisaisäntä, joten helpolla Portugali ei tule EM-kultaa juhlimaan.

Mutta jos Cristiano Ronaldo poistuu tuosta ottelusta voittajana, on hän todistanut koko jalkapalloilevalle maailmalle myös suuruutensa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

EM-finaali oli Portugalin tavoite jo kaksi vuotta sitten

Portugalilaisfanit haluavat lopun Ronaldon kyynelille