Venäjä murskasi Suomen orastavat MM-haaveet

Kun jalkapallojoukkueen niin sanottu paras osa ei toimi, on pärjääminen varsin vaikeaa. Sen huomasi Suomen A-maajoukkue keskiviikkoiltana täydellä Olympiastadionilla, kun Venäjä kävi hautaamassa toiveet MM-lopputurnauksesta liiankin helposti maalein 3-0. Numerot siis samat kuin murheellisessa Moskovan ottelussa lokakuussa.

Suomen luotettu puolustus oli paineessa maailman elittiin lukeutuvan vastustajan kanssa, eikä venymistä 110-prosenttiseen onnistumiseen nähty. Virheitä, takaiskut ja hyvästi Etelä-Afrikka. Ei teoriassa, ei, mutta käytännön saralla valitettavan kyllä.

Joukkueet avasivat pelin rauhallisesti tarkkaillen, mutta pikkuhiljaa Venäjä lisäsi höyryä. Etenkin oikealta laidalta tultiin jatkuvasti ja vauhdikkaasti, eikä tilannetta ainakaan parantanut Toni Kallion varoitus.

Avauspuoliajan ainoa maali tuli kuitenkin keskeltä, luotettavien topparien tontilta. Sami Hyypiä yllättyi venäläistähti Andrei Arshavinin temppuilusta, ja epäonnistunut syöttö päätyi kärkimies Aleksander Kerzhakoville. Nopea Kerzhakov oli pian jo tiessään ja ohi myös Jussi Jääskeläisestä. Sijoitus, Hyypiän liuku myöhässä, pian taululla 0-1 ja juoksuradoilla soihtuja ja paukkupommeja.

Jakson loput 20 minuuttia loivat vielä pientä toivoa. Suomella kolme kulmapotkua, joista pari Kallion puskua ohi ja yksi jatkotilanteita kehittänyt viritys.

Paras paikka tuli kuitenkin normaalipelillä, järjestäjänä ja tietyllä tavalla myös tuhlaajana Jari Litmanen. Vetopaikka rangaistusalueen rajalla, pallo kuitenkin ehkä liian korkeana jalkoihin ja niinpä syöttö, josta Jonatan Johanssonin laukaus päin Venäjä-vahti Igor Akinfejevia.

Kun ei laidat pidä...

Niitti Suomen toiveille saatiin sitten hyvissä ajoin, kun pallo oli verkossa jo toisen puoliajan kahdeksannella minuutilla. Sinne sen pisti Kerzhakov, helposti tyhjiin Jääskeläisen venytettyä ensin Vladimir Bystrovin maannuoliaiseen.

Bystroville paikan avasi laitapakki Kallio epäonnistumisellaan, ja päävalmentaja Stuart Baxter reagoi nopeasti. Niklas Moisander vasemmalle puolustamaan, ja jälkiviisaana voi vain arvailla, olisiko vaihto pitänyt tehdä jo ennen peliä. Tulevaisuudesta kuitenkin jo esimakua tälläkin tavalla.

Suomen ponnettomien yritysten keskellä nähtiin pelin ratkettuakin vielä taitavaa jalkapalloa, kun Konstantin Zirjanov pyssytti maalin kattoon. Maalia edelsi tällä kertaa Suomen puolustuksen oikean laidan virheily.

Lopun pallottelua näyttävämpää oli poliisijoukon hanhenmarssi venäläiskannattajien katsomonosan eteen. Virkavallalle olisi ollut käyttöä myös kentällä, Suomen maalin edessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Stadionin "valkaisu" epäonnistui

Fanit mellakoivat jo ennen ottelua