Vive le sinnikkyys, silti Finlande zero points

Suomen jalkapallomaajoukkueen matka kohti Brasilian MM-hiekkarantoja ja -futishulluutta piteni heti alkumetreillään, kun Helsingin Olympiastadionilla 35000 katsojan edessä vieraillut Ranska haki 1–0-voiton.

– Huonot fiilikset. Mielestäni ansaitsimme enemmän kuin mitä saatiin, päävalmentaja Mixu Paatelainen tiivisti tuntonsa tiukan väännön jälkeen.

Lukemat eivät tee oikeutta kummallekaan. Ei vaisulle Ranskalle, mutta ei myöskään loppuun asti hyvin sinnitelleelle Suomelle. Silti, ne pisteet. Vastustaja 3, Suomi 0, eikä sille taas kerran mitään voi.

Ottelu alkoi odotusten mukaisesti, siis Ranskan pyörityksellä. Suomalaiset tuskin koskivat palloon ensimmäisen kymmenen minuutin aikana, ja parasta pallonhallintaa esitteli kentän laidalla päävalmentaja Paatelainen koppailtuaan sivurajan ylittäneen pelivälineen.

Paatelaista olisi tarvittu kentälläkin muutamaa minuutti myöhemmin. Jässikkämäinen runnoja kun olisi kenties viimeistellyt Suomen parhaan paikan avausjaksolla.

Kärkimieheksi yllättäen nimetty Kasper Hämäläinen päätyi Perparim Hetemaj'n hienolla syötöllä järjestämässä läpiajopaikassaan nurmen pintaan rangaistusalueen sisällä, ja ainakin skottituomari Craig Thomsonin mielestä ilman ranskalaisrikettä. Yleisö oli eri mieltä, mutta päätösvaltaa sillä ei ollut.

Suomen hetkellinen huuma jatkui vielä Hetemaj'n hyvällä volley-yrityksellä kulmapotkun jälkitilanteesta, mutta suomalaiset jatkuvasti pysäyttänyt järkälemäinen PSG-toppari Mamadou Sakho oli edessä.

Ranskan ja ottelun ainoaa maalia avitti paitsi taito, myös Suomen askeleen jäljessä sekä pelillisesti että peliajatuksellisesti ollut puolustus. Maalintekijänä paremmin tunnettu Karim Benzema vei suomalaisia viinilasilliselle taitavalla pyörittelyllään ja vapauttavalla syötöllä.

Tuon syötön viimeisteli maajoukkueuransa avausosumaksi otteludokumenteissa ja -kuulutuksissa nimellä Vassiriki Diaby esiintynyt Arsenalin mies, paremmin tunnettu toisella etunimellään Abou. Tarkka sijoitus takakulmaan ei antanut Suomen maalivahdille Lukas Hradeckylle mahdollisuuksia.

– Helpohko maali, sai alkunsa turhasta pallonmenetyksestä keskialueella. Ranska osoitti sitä kylmää viimeistelyä, joka meiltä puuttui, Paatelainen harmitteli.
 

Paikkoja Pukilla, Hämäläisellä, Kuqilla...

Toiselle puoliajalle Suomi nosti prässiään, kun Ranska taas pitkälti keskittyi vastahyökkäämään ja pyörittelemään valkopaitoja ylivertaisella pallokontrollillaan. Suomen yritykset pysyivätkin kurissa, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Teemu Pukki on jo pitkään ollut suomalaisen jalkapallon suuri hyökkäystoivo, ja rohkaiseva avauskausi Saksan kivikovassa Bundesliigassa antoi uskoa nuorukaiseen. Komea paikka tasoitukseen 64. minuutilla kuitenkin näytti, että matkaa maalinsylkijäksi vielä on.

Ranskan vahdilla Hugo Lloris'lla sen sijaan ei ole matkaa pelipaikkansa maailmaneliittiin, sillä hän on siellä jo. Pukin loistopaikka läheltä Alexander Ringin mainion esityön jälkeen ja viisi minuuttia myöhemmin Hämäläisen nosto kilpistyivät molemmat juuri oikeassa paikassa vahtineeseen maalivahtiin. Myös Tim Sparvin pusku Alexei Eremenko juniorin keskityksestä pysähtyi Lloris'n näppeihin.

Loppupuolen puoliajasta ja ottelusta Suomi haki kenties jopa ansaittuakin tasoitusta sekä Hetemaj'n korvanneen Alexei Eremenko juniorin että Hämäläisen tilalle tulleen Njazi Kuqin voimin. Kuqi oli päästä lopussa tuikkaamaan tasoituksen, mutta kun ei niin ei, ja karsinta-avaus päättyi perjantain viimeisellä tunnilla ranskalaisfanien Marseljeesiin ja suomalaiseen pettymykseen. Toki tuttuun ja odotettuun, mutta kismittävään silti.

– Joukkueemme on vielä suht kokematon tälle tasolle. Ei olla oltu näissä tilanteissa, Paatelainen päätti mietteensä.

Niinpä. Rakennustyö on kesken, mutta jonkinlainen peruskivi tulevaan saatiin nuorelle porukalle taas laitettua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.