Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ari Helmisen uutisanalyysi Suomi on jakautumassa kahtia, korona-Uusimaahan ja puhtaampaan Suomeen

Hallituksen oli tartuttava järeisiin aseisiin, jotta ihmiset saadaan baareista pois ja pysymään kotona.

Kainuu on toistaiseksi Suomen ainoa tilastollisesti koronavapaa alue, sillä maakunnassa ei ole vahvistettu vielä yhtään koronavirustartuntaa. Lomalaisen näkökulmasta elämä Kainuussa ja ainakin Sotkamossa näytti viimeisen viikon aikana rullaavan lähes normaalisti.

Ruokakauppojen parkkipaikat olivat täynnä autoja ja väkeä liikkui kylillä, nuoria ja iäkkäämpiä ihmisiä. Ehkä se oli poikkeavaa, että koululaisia oli liikkeellä päivisin.

Myös hotellien parkkipaikat ja mökkien pihat olivat autoja täynnä. Laduilla riitti kaiken ikäisiä ihmisiä. Moni iloitsi siitä, että voi hiidellä turvallisesti koronavapaalla alueella.

Kainuun sote- ja kuntapomoja turistien virta ei miellytä. He pyysivät alkuviikosta keskeyttämään vapaa-ajan matkat Kainuussa. Sotkamon kunnanjohtaja sanoi tiistain Kainuun Sanomissa, että Katinkullassa on joka viikko pienen kainuulaisen kunnan verran asukkaita. Jos määrä pysyy ennallaan, se voi rasittaa koko Kainuun terveydenhuoltoa.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto kertoi maanantaina MTV:n uutisissa, että Kainuussa on tehty toimenpiteitä useita viikkoja aikaisemmin kuin tuli edes valtakunnallisia ohjeita. Jo alkuvaiheessa ohjeistettiin, että iäkkäät eivät kokoontuisi lainkaan ja kuntien tilat tapaamisilta myös oikeasti suljettiin.

Kainuussa on tehty asioita oikein, joten on ymmärrettävää, ettei sinne haluta turisteja tartuttamaan koronaa. Tilanne on sama muillakin mökkipaikkakunnilla. Maaseutupaikkakuntien pienet sote-resurssit joutuvat koville, jos vakituisten asukkaiden lisäksi niitä alkavat kuormittaa vapaa-ajan asukkaat.

Norja on jo kieltänyt kaupunkilaisia lähtemästä mökeilleen. Vapaa-ajan asukkaita on kehotettu palaamaan kotiin. Suomessa tätä ongelmaa aiotaan ratkaista poikkeuksellisen järeillä keinoilla, liikkumisrajoituksilla.

Ulkopuolisen on vielä vaikea nähdä, miten koronavirus on muuttanut Kainuun, Savon ja monen muun maakunnan kirkonkylän tai pikkukaupungin elämää. Väkeä istuu kahviloissa ja turisee markettien auloissa. Ohjeet turvavälistä ja käsidesin käytöstä toki näyttävät menneen perille.

Korona on toistaiseksi jakanut Suomen kahtia, pääkaupunkiseutuun ja lähes koronavapaaseen muuhun Suomeen. Tämä ero näkyy myös siinä, kun tulee Helsinkiin reilun viikon poissaolon jälkeen.

Elämä maaseudulla jatkuu, mutta pääkaupungin syke näyttää pysähtyneen. Kadut ovat hiljentyneet sekä ihmisistä että autoista. Mutta ei tarpeeksi.

Hallituksen oli tartuttava järeisiin aseisiin, jotta ihmiset saadaan pois baareista tartuttamassa muita ja helsinkiläiset pysymään kotona, jotta he eivät lähde levittämään virusta maakuntien Suomeen. Hallitukset päätökset ovat historiallisen kovia, mutta välttämättömiä, sillä pelkät suositukset eivät pitäneet ihmisiä kotona.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja