Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maaliskuu oli tavanomaista lämpimämpi – maan lounaisosissa oli harvinaisen sateista

Suomessa oli maaliskuussa tavanomaista lämpimämpää, kertoo Ilmatieteen laitos tiedotteessaan.

Keskilämpötila vaihteli maaliskuussa lounaissaariston ja etelärannikon vajaasta kolmesta lämpöasteesta Pohjois-Lapin kuuteen pakkasasteeseen.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa harvinaisen korkea suhteessa tilastolliseen vertailukauteen 1981–2010. Suomen etelärannikolla oli pitkän ajan tilastoihin nähden jopa poikkeuksellisen lämmintä.

Keskilämpötila oli maan eteläosassa vajaat neljä astetta, maan keskiosassa noin kolme astetta ja pohjoisessa noin kaksi astetta tavanomaista korkeampi.

Maaliskuun ylin lämpötila mitattiin Mäntsälän Hirvivaarassa. Lämpöhuippu havaittiin maaliskuun 26. päivänä, jolloin mittari nousi 12,6 lämpöasteeseen. Alimmillaan maaliskuun lämpötilat kävivät Sodankylän Vuotsossa ja Lokassa. Maaliskuun ensimmäisenä päivänä näillä asemilla mitattiin jopa 31,8 astetta pakkasta.

Lapissa harvinaisen lumista

Sademäärien osalta maaliskuu oli tavanomainen tai tavanomaista sateisempi. Maan lounaisosassa sekä Pohjois-Lapissa satoi harvinaisen paljon. Tavanomaista vähäsateisempaa oli sen sijaan Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa.

Kuukauden pienin sademäärä mitattiin Vaalan Pelson havaintoasemalla, jossa sadetta tuli 11,1 millimetriä. Maaliskuun korkein sademäärä taas mitattiin Enontekiön Kilpisjärven kyläkeskuksen asemalla. Siellä mittaustulos oli 81,1 millimetriä.

Kilpisjärven kyläkeskuksen asemalla mitattiin myös maaliskuun suurin vuorokauden sademäärä, joka oli 28,5 millimetriä.

Maaliskuun alkaessa suuressa osassa maata oli lumipeite, mutta isossa osassa maan etelä- ja keskiosaa kuukausi päättyi lumettomana.

Lunta oli sen sijaan runsaasti Kainuusta Koillismaan kautta Lappiin ulottuvalla alueella. Suuressa osassa Lappia lumensyvyys olikin kuukauden vaihtuessa harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen suuri.

Sääilmiötä kuvaillaan harvinaiseksi, jos se esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa, Ilmatieteen laitos tarkentaa.

Tätäkin harvinaisemmasta sääilmiöstä puhutaan poikkeuksellisena. Sääilmiö on poikkeuksellinen, jos se esiintyy sadan vuoden aikana keskimäärin kolme kertaa tai vähemmän.