Suomi ja joukko muita EU-maita huolissaan poikkeustoimien vaikutuksesta oikeusvaltioon

Pääministeri Viktor Orbanin johtaman Unkarin säätämät takarajattomat poikkeustoimet koronaviruskriisin hallitsemiseksi ovat herättäneet huolta Euroopan unionissa. . AFP. / LEHTIKUVA
STT

STT

Suomi ja 12 muuta EU-maata ovat julkaisseet lausunnon, jossa ne ilmaisevat huolensa koronaviruksen vuoksi säädettyjen poikkeustoimien vaikutuksesta demokratiaan, perusoikeuksiin ja oikeusvaltiokehitykseen.

Lausunto on selvästi osoitettu ensisijaisesti Unkarille, vaikkei sitä siinä erikseen mainitakaan. Unkarin parlamentti hyväksyi maanantaina poikkeuslain, joka mahdollistaa pääministeri Viktor Orbanin hallitukselle maan johtamisen asetuksilla ohi parlamentin. Poikkeuslailla ei ole määräaikaa.

Lausunnon allekirjoittajien mukaan ennakoimattomassa tilanteessa on oikeutettua, että jäsenvaltiot ottavat käyttöön poikkeuksellisia toimia kansalaistensa suojelemiseksi ja kriisin voittamiseksi. Maiden mukaan toimet tulisi rajoittaa koskemaan ainoastaan aivan välttämättömiä asioita, niiden tulisi olla oikeassa suhteessa ja väliaikaisia, ja niitä tulisi säännöllisesti valvoa.

Allekirjoittajien mukaan poikkeustoimet eivät myöskään saisi rajoittaa sananvapautta tai lehdistönvapautta.

Lausunnon ovat Suomen lisäksi allekirjoittaneet Hollanti, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Kreikka, Luxemburg, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa ja Tanska.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut