Öljyntuottajamaat puntaroivat tuotannon leikkaamista yhteistuumin – USA halutaan mukaan

Suuret öljyntuottajamaat Venäjä ja Saudi-Arabia haluavat Yhdysvallat mukaan leikkaamaan globaalia öljyntuotantoa, jotta tynnyrinpohjalle uponneet raakaöljyn hinnat saataisiin jälleen nousuun. Asiasta uutisoivat muun muassa Wall Street Journal (WSJ) ja New York Times .

Timesin mukaan kolmen suurimman öljyntuottajamaan yhteishanke olisi historiallinen käänne Yhdysvaltain öljypolitiikalle, sillä maa ei ole koskaan tavoitellut öljyhintojen nousua. Yhdysvallat on nykyisin sekä raakaöljyn suurin kuluttaja että tuottaja.

WSJ:n mukaan Yhdysvaltain öljy-yhtiöt ovat erimielisiä ehdotuksesta. Suunnitelmaa ovat asettuneet vastustamaan energiajätit Exxon Mobil ja Chevron , mutta sitä kannattaa osa liuskeöljyn tuottajista.

Lehden mukaan Saudi-Arabia ja Venäjä ovat antaneet ymmärtää, että he lähtevät leikkaamaan tuotantoaan vain siinä tapauksessa, että myös Yhdysvaltojen öljy-yhtiöt vähentävät omaansa.

Öljyn hintoja on ajanut alas koronaviruspandemian aiheuttama globaalin kysynnän hiipuminen. Lisäksi hintoja on poljettu Venäjän ja Saudi-Arabian välisessä kilpailussa. Öljyn hinnat ovat nyt matalimmillaan lähes kahteen vuosikymmeneen.

Markkinoilla öljyn hinta lähti nousuun OPEC-ryhmän kerrottua ryhtyvänsä neuvotteluihin Venäjän ja muiden ei-jäsenten kanssa.

– (Markkinoilla) on paljon optimismia siitä, että sopimukseen päästään, kertoo analyytikko Craig Erlam AFP:lle.

OPEC-maiden ja muiden valtioiden kesken järjestetään maanantaina videokonferenssi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut