EU vaatii pitämään rajat auki kriittisten alojen ammattilaisille, hallitus etsii ratkaisua Lapin työmatkaliikenteeseen

EU-komissio on linjannut, että kriittisten ammattien harjoittajien liikkuminen rajojen yli on pidettävä esteettömänä. Timo Heikkala / LEHTIKUVA
STT

STT

Hallitus neuvottelee alkuviikosta Lapin työmatkaliikenteen rajoittamisesta. Tavoitteena on estää koronaviruksen leviämistä länsi- ja pohjoisrajan yli samalla, kun kriittisten ammattiryhmien liikkuminen rajan yli halutaan turvata.

EU-komissio on linjannut, että kriittisten ammattien harjoittajien liikkuminen rajojen yli on pidettävä esteettömänä, jotta rajoitukset eivät johda lisävaikeuksiin tai jopa estä ponnisteluja koronaepidemian torjumiseksi. Komission mukaan tällaisia kriittisiä työntekijäryhmiä ovat muun muassa terveydenhuollon ammattilaiset, palomiehet, poliisit ja kuljetusalan työntekijät.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä sanoo, että EU:n linjaukset otetaan huomioon, kun rajoituksia mietitään.

–Kaikki nämä ovat siellä taustalla. Erilaisia ratkaisuja pyritään etsimään, joilla mahdollistetaan kriittisten ammattiryhmien liikkuminen edelleenkin, hän sanoi lauantaina.

Pimiä toteaa, että erityisesti ensihoidon ja pelastustoimen liikkuminen on tärkeää. Päätöksiä minkään ammattiryhmän kohtelusta ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Ruotsi ja Norja kriittisiä rajoituksille

Hallitus on arvioinut, että työmatkaliikennettä pohjois- ja länsirajalla joudutaan rajoittamaan lähiviikkoina, jotta muista maista ei kulkeutuisi koronavirusta Suomeen. Terveydenhuoltohenkilökunnan lisäksi Suomen ja Ruotsin rajan ylittää säännöllisesti esimerkiksi teollisuuden ja kaupan alan työntekijöitä. Suomen Lapista on arvioitu käyvän Ruotsin puolella töissä parisataa sosiaali- ja terveysalan työntekijää.

Pimiä kertoi aiemmin, että keskusteluja on käyty myös Ruotsin ja Norjan suuntaan ja nämä maat ovat suhtautuneet kriittisesti siihen, että työmatkaliikennettä rajoitettaisiin. Täyskielto rajanylityksille poikkeaisi hallituslähteiden mukaan yhteispohjoismaisesta linjasta.

Suomessa huolta on lisännyt se, että Ruotsi on valinnut Suomea löysemmän linjan koronaviruksen torjumisessa.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut