Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

THL alkaa selvittää ihmisten alttiutta sairastua vaikeaan koronavirusinfektioon

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL alkaa selvittää ihmisten alttiutta sairastua vaikeaan koronavirusinfektioon.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten esimerkiksi perimä ja elintavat vaikuttavat sairastumiseen ja millaisia oireita tauti aiheuttaa ja miten se etenee eri ihmisillä.

Tiedoista on apua, kun tautia yritetään ehkäistä ja hoitaa. THL odottaa ensimmäisiä tuloksia jo tämän epidemian aikana. Näytteiden kerääminen on aloitettu.

– Ennen kehitteillä olevien koronarokotteiden laajamittaista käyttöä on todennäköistä, että koronaepidemia nostaa aika ajoin päätään. Näissä tapauksissa voidaan viimeistään tietoa soveltaa, kertoo tutkimusprofessori Markus Perola tiedotteessa.

Monta tekij ää tutkittavana

Tutkimus toteutetaan yhteistyössä yliopistosairaaloiden, useiden sairaanhoitopiirien ja Terveystalon kanssa.

Tutkimukseen kutsutaan pääasiassa sairaalaan joutuvia potilaita, joilla epäillään tai on todettu koronavirustartunta.

Taudin etenemisessä on havaittu suuria vaihteluita eri ihmisten välillä. Alustavasti näyttää siltä, että sairastuvuuteen vaikuttavat ikä, sukupuoli, elintavat, perussairaudet ja lääkitys. Myös geneettiset erot vaikuttavat siihen, miten helposti infektiotaudit ylipäätään tarttuvat eri ihmisiin.

– On erittäin tärkeää selvittää, miksi jotkut sairastuvat vaikeaan koronavirustautiin. Se voi auttaa tulevaisuudessa resurssien kohdistamisessa taudille herkkien ihmisten suojelemiseksi, Perola jatkaa.