Wisconsinissa järjestettiin esivaalit vaikka kaikkien olisi oikeastaan pitänyt pysytellä kotona

Yhdysvalloissa Wisconsinin osavaltiossa äänestettiin tiistaina oudoissa esivaaleissa koronaviruspandemian keskellä. Muodollisesti vaalit rikkoivat koko osavaltiossa voimassa olevaa kehotusta pysytellä mahdollisuuksien mukaan kotioloissa.

Äänestyksen tuloksia ei odoteta vielä muutamaan päivään, sillä poikkeuksellisen moni äänestäjä on käyttänyt postiäänestystä.

Wisconsinin demokraattikuvernööri oli yrittänyt siirtää esivaalit kesäkuulle, mutta osavaltion korkein oikeus kumosi päätöksen. Koko Yhdysvaltain korkein oikeus puolestaan torjui mahdollisuuden jatkaa postiäänestykseen varattua aikaa. Molemmissa oikeusistuimissa on republikaanienemmistö.

Suuri osa äänestyspaikoista oli tiistaina kiinni koronaviruksen takia, mikä aiheutti joillekin paikoille pitkiä jonoja.Vaalivirkailijat puolestaan olivat sonnustautuneet suojapukuihin.

"Tämä on naurettavaa"

Esimerkiksi 600 000 asukkaan Milwaukeessa oli tiettävästi auki vain viisi äänestyspaikkaa 180:stä.

– Tämä on naurettavaa, luki erään äänestysjonossa seisovan naisen kyltissä.

Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Joe Biden sanoi vihdoin tiistaina, ettei esivaaleja olisi pitänyt järjestää ollenkaan. Hänen vastaehdokkaansa Bernie Sanders oli sanonut samaa jo aiemmin. Biden on ennakkosuosikki Wisconsinissa.

Keskilännessä sijaitsevassa Wisconsinissa on rekisteröity noin 2 500 koronavirustartuntaa ja vajaat sata ihmistä on kuollut sen aiheuttamaan tautiin.

Ainakin 15 muuta osavaltiota on jo lykännyt omia esivaalejaan koronaepidemian takia. Myös demokraattien puoluekokousta siirrettiin heinäkuulta elokuulle.

- - - -

Korjattu kello 11.46: Demokraattien puoluekokousta siirrettiin elokuulle, ei kesäkuulle.

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut